EI 3 anys: Tinc un volcà!

A l’escola procurem prestar molta atenció a l’educació emocional. Aquests darrers dies ens hem aturat a treballar amb més profunditat una de les emocions bàsiques que aflora tot sovint ens els nens i nenes: la ràbia.

Aquesta és un emoció molt potent, ràpida, calenta, que s’encomana amb facilitat: com el foc o la lava! És per això que hem de vigilar perquè no es desbordi del tot i aprendre a reconèixer-la , per poder gestionar-la.

El primer que hem fet doncs és observar què ens passa quan ens enfadem a través del gest. Hem observat que alguns fem morros amb els llavis, a altres se’ns fan arrugues al front, els ulls se’ns fan més petits, fins i tot alguns apretem fort els punys sense adonar-nos-en o ens posem ben vermells. Hem posat nom a aquesta emoció! També hem parlat d’allò que ens fa enfadar a cada un de nosaltres. “Anar a sopar quan estic jugant, quan he d’anar a un lloc que no vull, que em prenguin una joguina, que no em deixin dormir…” 

El conte Tinc un volcà! de la Miriam Tirado ens ha ajudat molt a entendre com actua aquesta emoció i vam fer els nostres volcans amb plastilina. Ens van quedar molt xulos! Però volíem anar més enllà i vam decidir crear un altre volcà per fer-lo “explotar”. Un vídeo de l’Info K  ens ha ajudat a saber com fer aquest experiment i a cada classe n’hem fet dos, utilitzant una ampolla de plàstic, paper de diari i plastilina per decorar-lo. A finals de setmana tots esperàvem impacients veure l’erupció d’aquest volcà!!! Així doncs vam preparar el ingredients que necessitàvem (vinagre, bicarbonat i pintura) per simbolitzar tot allò que els infants van expressar a la rotllana que els feia enrabiar: al posar-ho dins va resultar ser una bomba de rellotgeria!!!

Ens hem adonat que cal aprendre a rebaixar una mica aquesta emoció perquè si no és tan forta que ho crema tot… Durant aquestes dies doncs hem estat aprenent tècniques per calmar-la.  A respirar com si infléssim un globus, com si apaguéssim una espelma, com la tortugueta sàvia del conte que s’amaga a la seva closca i respira tres vegades abans d’actuar… També a beure aigua, buscar un lloc tranquil, o una cosa tova per apretar, arrugar o estripar. Tot això ens ajuda a refredar aquesta escalfor que sentim per dins quan ens enfadem, i a fer més petita l’emoció per anar-nos calmant poc a poc.

Aquests darrers dies també hem fet la lectura del conte “La cua de drac”. Us convidem a veure els vídeos i les imatges de tot aquest treball de les emocions que estem fent les classes de les Fades i els Dinosaures. Seguim treballant-hi i passant-nos-ho molt i molt bé!!!

Aquí teniu les fotografies i un vídeo de la classe dels Dinosaures (P3B)

Algunes fotografies de classe de les Fades (P3A)

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>