Taller de primers auxilis

El dilluns 27 de febrer va venir l’Ariadna, una mare de la classe, a fer-nos un taller de primers auxilis. Ella és infermera i a l’àrea de projectes estem treballant La Creu Roja que, entre altres coses, fan primers auxilis, per tant era un taller perfecte per a nosaltres. 

Ens ho va explicar tot amb unes diapositives i primer ens va parlar del “PAS”, que consisteix en què fer si trobes una persona que s’ha desmaiat, ha caigut… La P és de protegir, has de fer saber a la gent que aquella persona està a terra i protegir-la. En aquest procediment, també ens va parlar de mantenir la calma. Després la A que és de avisar, trucar al 112. Ens va dir que per recordar aquest número podem pensar que tenim 1 nas 1 boca i 2 ulls. Per últim la S que és de socórrer, fer una primera valoració de l’estat de consciència, la respiració, el pols i l’hemorràgia. A continuació una segona valoració que consisteix en mirar-li les diferents parts del cos a la persona, començant pel cap, el coll, el tòrax, l’abdomen i, finalment, les extremitats. 

A continuació ens va ensenyar, per a mi, el més divertit d’aquella tarda: la “posició lateral de seguretat”. Vam ajuntar vuit taules i hi vam posar una màrfega que portava l’Ariadna. L’Aniol s’hi va estirar sense moure ni un múscul, com si fos mort i l’Ariadna li va posar una mà enlaire i l’altra a sota de la mandíbula, després la cama contrària a la de la mà que estava estirada, doblegada com fent un triangle, va girar a l’Aniol i  li va posar el cap amunt. Aquests són els passos per fer la “posició lateral de seguretat”:

Després ens va parlar de les compressions toràciques i l’ennuegament. Ens va ensenyar la “maniobra de Heimlich”, que consisteix en agafar amb força la zona entre el final de les costelles i el melic a una persona i fer apretar bruscament la persona contra el nostre pit perquè li surti l’objecte que l’està ennuegant. 

També ens va parlar de les fractures. El que hem de fer davant d’algú que té una fractura, és no mobilitzar-la, esperar els serveis mèdics i, si ha estat un accident de moto, mai retirar el casc. També ens va dir com hem d’immobilitzar la fractura, per fer-ho hem d’evitar alinear les fractures i evitar fer moviments bruscos. Amb mocadors, venes o les mans d’una altra persona, hem de mantenir el lloc on hi ha la fractura immòbil.

A continuació, ens va parlar de com actuar davant d’una ferida. Primer s’ha de fer pressió amb una gassa o mocador NET per evitar el sagnat. Després, netejar-la amb aigua i sabó i per últim, quan ja estigui seca, tapar-la. Tot aquest procés l’ha de fer una persona amb les mans súper netes i que eviti tocar la sang.

Seguidament, ens va dir els tipus de cremades que hi ha i com curar-les. Les cremades poden ser de primer grau, bastant lleus. De segon grau, que ja afecten a totes les capes de la pell o de tercer grau, que arriben a teixits més fons com fins i tot els músculs. Per curar una cremada, s’hi ha de posar aigua freda, no gelada, entre cinc i trenta minuts depenent de si la cremada és més greu o menys. Després s’ha de cobrir la cremada amb una gassa o embenat estèril. Si la cremada és molt greu, trucar al 112. Si la cremada té risc d’infecció, anar al metge.

Després ens va parlar de picades, de medusa, d’insecte i de serp, concretament l’escurçó. Si et pica un insecte, has d’extreure el fibló que hagi deixat, rentar i refredar la zona, posar-hi alguna pomada a base d’amoníac, mai rascar o fregar la zona i, si és greu, trucar al 112. Si és una picada de medusa, has de sortir de l’aigua, mai fregar o rascar la ferida, retirar les restes de la medusa, netejar i desinfectar la zona mai amb aigua dolça, aplicar gel i si tens un dolor intens, febre, mareig… acudir a emergències. Si en canvi la picada és d’un escurçó, s’ha d’estar en repòs, sense moviment, desinfectar i tapar la ferida i trucar al 112 o anar a l’hospital. Per molt que ho facin a la televisió, mai s’ha de succionar el verí.

Per últim, l’Ariadna ens va parlar de les mossegades. Si algun animal mossega, s’ha de netejar i desinfectar la ferida amb aigua i sabó, pressionar l’hemorràgia, cobrir la ferida amb apòsit o gases, anar a un centre veterinari per la profilaxis de l’antitetànica i comprovar la vacuació de l’animal. Una mossegada té un gran risc d’infecció.

Amb aquest apartat es va acabar la xerrada de primers auxilis que ens va fer l’Ariadna. Va ser molt divertida i ens servirà molt per quan ens trobem a alguna situació d’aquestes.

A. C. G

Primera valoració del pacient

Posició lateral de seguretat

Maniobra de Heimlich

També hem fet uns cartells de primers auxilis:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>