CCTFC i SANT BARTOMEU

A cinquè ens agrada caminar i conèixer el nostre entorn.

En un dia lluminós, i per acabar el trimestre, hem anat al turó de Sant Bartomeu.

Abans d’arribar-hi ens hem aturat al Centre Tecnològic. Allà ens havien preparat un final magnífic per al nostre projecte “Ecosistemes”, sobre els ODS14 i 15.

Hem pogut conèixer què fan al CCTFC, com es gestionen els boscos, quines són les energies més respectusoes amb el medi ambient i com s’anellen els ocells. Han estat tallers interessantíssims.

 

Algunes opinions sobre el taller d’anellament d’ocells:

He après els tipus d’ocells que viuen a la nostra zona i per què emigren; com saber el sexe d’un ocell i com volen en l’aire, la diferència entre els de mar, els grans i els petits. (José Augusto)

He conegut ocells que no coneixia abans com la mallerenga blanca i la mallerenga carbonera o el tallarol capnegre i els de casquet. (Daniel)

Ens han ensenyat tipus d’ocells, com els agafen, si és mascle o femella, com els anellen, l’edat que tenen… (Íker)

He après el que menja cada ocell segons la forma del bec, els que el tenen petit mengen insectes i els que el tenen més grans, llavors. També hem pogut tocar un ocell i mirar com els pesaven. (Martina).

Hem après un munt de coses: La natura és difícil d’entendre; Tots els éssers vius són essencials; Els ecosistemes són molt delicats. La ciència ens ajuda a resoldre i comprendre els secrets de la terra; Les característiques de cada ocell depenen d’on viuen, què mengen…; Cada ocell és únic i especial. (Anthonella)

 

Algunes opinions sobre el taller de gestió forestal:

Els arbres els hi costa cremar-se gràcies a l’escorça. (Anna)

He après sobre els objectes que fan servir per treure informació dels arbres. (Lluc)

Nosaltres hem aprés que abans de tallar un arbre ens hem d’assegurar de quants anys té. A l’hora de tallar l’arbre hem de fer una marca per saber quin han de tallar, hem de fer dues o tres marques perquè pot venir de diferents llocs la persona que ha de tallar l’arbre. (Carla)

He après que el foc de bosc es pot controlar si no hi ha tantes fulles. (Nisrin)

La fusta per dintre pot mostrar els anys que té l’arbre. Per tallar arbres s’ha de ser un professional i per saber quin arbre tallar s’ha de marcar amb pintura. (Hind)

Un arbre pot arribar a pesar molt, aproximadament 2000 kg. (Bernat)

 

Algunes opinions sobre el taller d’energia:

La biomassa és una matèria prima que ajuda a què els boscos estiguin més ben cuidats. (Inasse).

He après una paraula nova: biomassa. Les activitats que hem fet m’han encantat, i aprendre que aquesta matèria ajuda a tenir un món millor m’ha fet molt feliç. (Amina)

He après que la biomassa s’utilitza en algunes calderes, focs a terra… Al bosc és on, principalment, podem trobar la biomassa, que és matèria primera renovable. A casa et pots posar una estufa de pellet, i si és prou gran, pot ser d’estelles. (Ferran)

Hem après que la biomassa és una matèria prima que no afecta negativament al clima. Al centre tecnològic de Solsona hi treballen unes cent persones desenvolupant diversos projectes enfocats a cuidar el medi ambient. (Gerard)

Hem après que el món és una balança i que hi fa falta: matèria primera i consumidors. Cal que hi hagi un procés que transformi la matèria prima en productes que els consumidors puguin aprofitar, i fer-ho de manera sostenible. (Sira)

Hem après els tipus d’energia: les renovables i les no renovables. I els avantatges de les renovables per preservar el món. (Raul)

He conegut més tipus d’energia que no coneixia: la geotèrmia, la biomassa, la mareomotriu…També he après que les energies fòssils, com el petroli, s’estan exhaurint perquè els humans n’extraiem molt i , en canvi, tarda milions d’anys en crear-se. (Nil)

Fotos d’un dia lluminós.