Visita a can Genover

Visita Can GenoverA l’escola agrària de Manresa ens hem fixat com a objectiu estar al cas i visitar experiències innovadores dins de la producció agroecològica. En aquest context, al febrer vam visitar la Marisa Reig, a can Genover, a l’Empordà, per veure la seva experiència de producció de carn de vedella de pastura, seguint criteris de gestió holística.

Farmacèutica de professió, la Marisa Reig va decidir fa uns 20 anys començar a gestionar aquesta finca familiar que fins aleshores es gestionava de manera convencional. Els adobs minerals, plaguicides i treball del sòl no li van interessar gens i es va començar a formar en producció ecològica. Mica en mica va anar descobrint el món de la ramaderia extensiva i la gestió holística, sector cap a on s’ha anat encarrilant.

La finca disposa en total d’unes 125 hectàrees de camps i 235 de bosc i hi ha uns 200 caps de bestiar, entre vaques i vedells. Es van fent pastures rotatives, de manera que s’intenta no tornar a passar pel mateix camp fins al cap de 3 mesos d’haver-lo pasturat o dallat, de manera que l’herba hagi pogut tornar a acumular reserves. Recentment també s’ha incorporat un ramat d’ovelles ripolleses i cabres pirenaiques, que haurien d’ajudar en la gestió del bosc.

La comercialització de la carn es fa en una carnisseria pròpia, a Figueres i a través de la web biograssfed.com, que surt promocionada al web que agrupa les produccions fetes a base de pastura, lacarnedepasto.com La comercialització d’aquest tipus de carn encara costa una mica perquè és un producte diferent del que estem acostumats actualment a casa nostra. És una carn amb menys greix i més fibrosa, que cal saber cuinar, però molt gustosa i més nutritiva, segons ens ensenya en un article on es demostra que la carn i la llet de pastura té més presència de fitonutrients com terpens, fenols, carotenoides i tocoferols. El maneig en pastures de diversitat de plantes fa concentrar un ventall més ampli d’aquests fitonutrients en la carn, comparat amb la carn d’animals que pasturen en monocultius. D’altra banda, aquests fitonutrients encara són més reduïts i fins i tot estan absents en carn i llet d’animals engreixats a base de pinso.

Podeu trobar més informació a l’article que sortirà al proper número de la revista Agrocultura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>