Substrats alternatius a la torba

Divendres 29 de novembre va tenir lloc a l’Escola Agrària de Manresa un seminari sobre “Substrats alternatius a la torba en agricultura ecològica” en el marc del projecte europeu Organic+ i del PATT del Departament d’Agricultura.

La Meritxell Torrentó, va parlar en nom d’APTYS (Asociación de productores de tierras y sustratos) que reuneix 39 empreses de les aproximadament 70 que treballen amb substrats a l’Estat Espanyol.

Torrentó va donar dades dels materials més emprats a l’Estat Espanyol com a substrats, i la torba continua essent el material estrella, seguit de la fibra de coco i la perleta. Això s’explica per les seves qualitats com a substrat (lleugera, lliure de patògens, alta capacitat d’intercanvi catiònic) i malgrat el seus defectes (li costa rehidratar-se quan s’assseca i té pocs nutrients).

Es va explicar perquè la torba es considera un material no renovable, i la seva importància ecològica, sobretot pel fet que les torberes ocupant 3-5% de la superfície terrestre acumulin un 30% del carboni de tots els sòls del món.

Es va parlar del nou Reglament 1009/2019 sobre productes fertilitzants (que inclou els substrats, tot i que APTYS creu que no es poden tractar de la mateixa manera que els adobs químics). Es preveia que aquest nou reglament limitaria l’ús de la torba, però la seva opinió és que més aviat afavorirà el seu ús enfront d’altres productes alternatius.

Seguidament varen parlar productors de planter ecològic, explicant els requeriments que ells necessiten d’un bon substrat de cultiu. La Sussi Brunet, d’Agrícola Calderí va remarcar actualment usen més coco que torba, però que estan molt oberts a provar altres coses. Lluís Spa, de Planters Germinalia, va explicar que fa servir alvèols més grans per alimentar la plàntula sense emprar fertilitzants. Va donar molta importància a l’estructura de la torba que fa que el taco no es desmunti quan es posa al camp.

Rafi Cáceres de l’IRTA va descriure les característiques desitjables d’un substrat: alta porositat però equilibrada, estabilitat (compost llarg en el temps), pH  i salinitat relativament baixa, concentració iònica adequada, absència de substàncies fitotòxiques.

Va apuntar alternatives a la torba, com ara el compost d’escorça que es fa servir molt com a substrat. Una idea interessant per als nostres substrats sovint massa bàsics, és el fet que al voltant dels 100 dies de compostatge augmenten molt els nitrats, i això té la part positiva que ens rebaixa el pH fins a 6-6,5.

Cáceres va introduir materials que s’estudiaran durant el projecte Organic+, i en especial materials extrusionats i sotmesos a temperatures de 80-120 ºC.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>