Experiments novembre

Durant el mes de novembre hem fet els següents experiments

  • L’espelma: La flama de l’espelma consumeix oxigen de l’aire que hi ha dins del pot fins que l’espelma acaba per apagar-se.
    A l’inici de l’experiment, la pressió sobre l’aigua és igual a l’interior que a l’exterior del pot. Però, durant la combustió, la pressió a l’interior del pot disminueix i, aleshores, la pressió de l’aire exterior, la pressió atmosfèrica, empeny l’aigua cap a l’interior del pot.
  • Nivell de l’aigua: Hem omplert fins la meitat ampolles de diferents tamanys i hi hem fet una senyal marcant el nivell. Quan les ampolles canvien de posició hem observat que el nivell de l’aigua sempre es manté en posició horitzontal.
  • La fletxa invertida: La refracció és el canvi de direcció que experimenta un raig de llum quan canvia de medi. I la causa d’aquest canvi de direcció és degut a la diferència de velocitat de propagació de la llum en medis diferents. Llavors, quan la llum un cop ha passat pels diferents materials, ha canviat de direcció i arriba un punt on s’uneix (punt focal), i per tant la fletxa la veiem invertida perquè els raigs de llum que s’han refractat, es creuen i la llum que era al costat dret ara està en l’esquerra, fent que la fletxa sembla que s’hagi invertit.
  • Electricitat estàtica: Hem agafat un globus inflat i l’hem fregat amb llana. Després l’hem acostat a papers de seda i han quedat enganxats al globus. Ha passat el mateix quan l’hem acostat als cabells. Això passa perquè els electrons són invisibles i salten d’un material a l’altre. Els contraris s’atrauen: càrrega positiva amb càrrega negativa. I els similars es repel·leixen