LA GENERALITAT (des de la restauració del 1977)

Restauració de la Generalitat contemporània

El 4 de gener de 1977, durant la Transició democràtica espanyola,[10] es creà per decret el Consell General de Catalunya.[11] Després de les eleccions legislatives espanyoles del 15 de juny de 1977 el president exiliat de la Generalitat Josep Tarradellas i Joan es va reunir amb el president del Govern espanyolAdolfo Suárez, per negociar el restabliment de la Generalitat. El 29 de setembre de 1977 el president del govern espanyol derogà la llei franquista de 1938 que havia abolit les institucions catalanes d’autogovern i restablí provisionalment la Generalitat de Catalunya en virtut del reial decret llei 41/1977,[12] abans per tant de l’aprovació de la Constitució espanyola de 1978. Dies després, el 17 d’octubre de 1977, es nomenà a Josep Tarradellas com a President provisional de la Generalitat i a Frederic Rahola i d’Espona com a Conseller de Presidència. Tarradellas formà un govern de concentració (1977-1980) amb dotze consellers per tal de redactar l’estatut d’Autonomia de Catalunya de 1979 que seria aprovat en referèndum el novembre de 1979. Finalment va convocar eleccions al Parlament de Catalunya (1980) i als comicis convocats el 20 de març de 1980 foren elegits els primers 135 diputats del Parlament de Catalunya, que quedà constituït el 10 d’abril. Finalment amb l’elecció del president del Parlament i del president de la Generalitat quedà format el primer Govern estatutari i la Generalitat de Catalunya quedà total i novament constituïda.

 

Aplicació de l’article 155

El 27 d’octubre de 2017, el Parlament de Catalunya va aprovar l’inici dels tràmits per a constituir la República Catalana. El Govern espanyol, en aplicació de l’Article 155 de la Constitució, va dissoldre el Parlament i va assumir les funcions de Presidència i del Govern.[13] El 21 de desembre del 2017 es van celebrar eleccions al Parlament, on els partits independentistes van revalidar la seva majoria parlamentària. El 30 de juny de 2018, després de més de 7 mesos, es va aixecar l’article 155.[14]

La Generalitat en l’actualitat

En l’actualitat, segons l’Estatut de Catalunya, la Generalitat de Catalunya és el sistema institucional en què s’organitza políticament l’autogovern de Catalunya. Està formada pel Parlament de Catalunya, pel Consell Executiu o Govern, per la Presidència de la Generalitat i per les altres institucions que l’Estatut i les lleis estableixen.

La Generalitat compta amb més de 200.000 treballadors públics per atendre el funcionament dels serveis que li són propis. La majoria treballa en serveis d’atenció directa a les persones i són docents, personal sanitari o es dediquen a l’àmbit de l’Administració i els serveis.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>