La construcció de l’Estat liberal

Després de la mort de Ferran VII, s’inicià a Espanya l’etapa isabelina marcada per l’enfrontament entre les forces que volen instaurar un règim liberal i els qui opten pel manteniment de l’antic règim absolutista. A més a més, dins els liberals hi haurà divisions entre els més moderats, sempre partidaris de donar més poder al rei i els progressistes més partidaris de la sobirania nacional (el Congrés i el Senat). Tot aquest període estarà marcat per les guerres carlines (partidaris de l’antic règim ) que provocarà que la reina Isabel II estigui en mans del generals.

Al mateix temps, el període veurà l’aparició de successives constitucions que alternaran entre un caràcter conservador i un de més democràtic. L’etapa isabelina no pot desfer-se del escàndols de corrupció i degradació pública, cosa que culminarà en l’expulsió d’Espanya de la reina Isabel II i el pas al Sexenni Democràtic (període altament inestable i que culminarà amb dues fites: La Constitució de 1869, la primera realment democràtica; la instauració de la I República que va se fulminada per cantonalisme i per un cop d’Estat militar (tradició que marcarà tant el segle XIX com el XX).

 

Caricatura sobre el Sexenni Democràtic

 

Observeu aquest vídeo del minut 23 al 36:31

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>