Art prehistòric

Prehistoric Art Replicas - Talaria Enterprises Museum Store

A història de l’art es definix com a art prehistòric les referències gràfiques o esquemàtiques (pintures, etc) sobre mur, parets, roques o altres, així com escultures fetes amb ossos o altres matèries, que s’han realitzat en el marc de societat pre-tècniques i no literàries. Han estat realitzades per éssers humans, d’espècies diferents, Homo Sapiens com Homo Neandertals.

Es localitzen a tot el planeta Terra i tenen constants tècniques, temàtiques, d’ubicació i variants produïdes per tradicions compartides entre grups veïns o en períodes limitats de temps. Abracen el període del Paleolític.

Teories sobre el significat de l’art prehistòric

Els prehistoriadors i les prehistoriadores han considerat durant molt de temps que l’art prehistòric tenia un bressol únic (naixement a Europa) i que havia evolucionat gradualment fins a ser com més anava més refinat (del més simple fins al més complex, com la cronologia estilística en quatre períodes d’André Leroi-Gourhan, per exemple, amb possibles “superposicions” entre períodes).

L’aparició de l’art a diferents regions del món i la descoberta de la cova de Chauvet l’any 1994 posen completament en dubte aquesta concepció. La datació de carboni 14 de les pintures de Chauvet, de 36.000 anys d’antiguitat, “va trencar literalment la idea d’una evolució lineal de l’art prehistòric i d’un art primitiu balbuceig, en un estil cru i groller 1 que hauria sorgit progressivament l’apoteosi creativa de Lascaux”.

Prehistoriadores, historiadors d’art i altres especialistes, han acabat emetent vàries hipòtesis sobre el significat de l’art prehistòric:

  • l’art per l’art:
  • l’art com a ritual de caça màgica:
  • l’art com a testimoniatge de preocupacions religioses
  • l’art com a voluntat de l’home modern d’expressar possessió de l’espai
  • l’art paleolític no és art:

Totes aquestes hipòtesis poden agrupar-se en dos grups. Hi ha les hipòtesis racionalistes i les mistificadores. Alguns han estat descartades, d’altres seguixen presentant-se com a hipòtesis plausibles:

  • La hipòtesi que l’art és una marca territorial dels sàpiens s’ha descartat. S’ha trobat a Europa art que només podien haver pintat els neandertals. Per exemple, la cova de los Aviones a Cartagena (Espanya) s’ha tronat a datar i els resultats ens porten a 120.000 anys arrere (Sciences, 2018). A la Cova de Trinil a l’illa de Java (Indonèsia) també s’hi ha trobat art moble fet per Homo Erectus. Es tracta de gravats sobre petxina amb forma geomètrica en zig zag (Les Cahier Sinces&Vie – Aux Origines de l’art, 2019).
  • La hipòtesi que l’art rupestre és una manera de plantificar per escrit la caça és plausible perquè l’ésser humà té capacitat d’abstracció i quan aprèn sobre el seu entorn, mira d’establir esquemes. L’art rupestre pot ser doncs una manera de planificar o d’abordar l’entorn a través d’un croquis.

Visioneu el vídeo  art prehistòric  

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>