LLEGIR I ESCRIURE A P3

Els infants creixen envoltats de sons i paraules, els contes que compartim amb ells, les estones de conversa, el nom del carrer en el que viuen, les cintes per penjar les jaquetes marcades amb el nom…

Des de ben petits els ensenyem que la paraula escrita és molt important en el nostre dia a dia. A poc a poc, descobreixen aquesta paraula escrita i li van donant sentit. És en aquest punt on escola i llar col·laborem per ajudar-los a desxifrar aquest embolic de lletres, els donem recursos per a endreçar-les i trobar-ne el seu significat.

A P3 aquest procés de lectoescriptura s’inicia per allò que els és més proper, el seu nom. El nom és una de les seves propietats més preuades, és seu i els defineix com a persones individuals. Per això, conèixer les lletres del seu nom i aprendre a escriure’l suposen una de les fites que més il·lusió els fa. Un altre repte amb el que se senten molts satisfets és amb el de reconèixer els noms dels seus companys i companyes.

A l’aula tenim moltes maneres d’anar introduint la lectoescriptura,  a través de rutines diàries com ara el bon dia, jocs amb les noms, amb el traç. I també tenim altres eines que compartim amb les famílies i treballem conjuntament, com ara “El llibre dels noms“. En aquest llibre hi trobem les fotografies dels nens i nenes de la classe amb els seus noms escrits en lletra de pal a la part inferior. És un recurs que cada dia va i ve de casa a l’escola. Els infants poden presentar els seus amics i amigues a casa i, amb ajuda dels adults,  anar familiaritzant-se amb els noms i les lletres que els composen. Cada infant té el seu llibre i n’ha de tenir cura, treballant així hàbits de responabilitat i autonomia.

L’aprenentatge de la lectoescriptura s’evidencia en el dia a dia dels més petits, que s’esforcen i posen molta il·lusió en tot allò que fan.  Ens encanta veure el progrès que fa l’infant des de l’inici de curs fins al final de l’etapa d’Educació Infantil, resulta fantàstic veure com van creixent en el dia a dia i acompanyar-los, juntament amb vosaltres, en els seus aprenentatges,

Heu de felicitar-los, ja que iniciar-se en l’aventura de la lectoescriptura és un gran repte.

Gràcies per ajudar-nos en aquest viatge tan interessant.

Equip de mestres d’Educació Infantil.

5 comentaris

 1. Heidi

  Genia! Heu explicat en aquest article tan bé com s’inicia la lectoescriptura que segur que les famílies us ho agrairan moltíssim, és molt clarificador! Gràcies mestres per compartir aquests processos!
  Sols i Llunes, quin treball més interessant que feu!

  1. Arantxa

   Moltisimes gracies per acompanyar als nostres petits en aquesta nova i tant emocionant etapa! Al Diego li encanta ensenyarnos el llibre i a nosaltres escoltar-lo!
   Es una idea genial!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>