Erasmus

Ens anem d’Erasmus! I donem resposta a un dels trets més característics de la nostra escola, la seva diversitat i pluralitat. Aquest curs, i gràcies a que hem participat a la convocatòria i la Comissió Europeu ens ha atorgat una beca de mobilitat dins del programa Erasmus+, l’equip docent hem començat a fer mobilitats per països europeus per afavorir la formació permanent i fer realitat la búsqueda de solucions per a una necessitat del nostre centre educatiu, que és avançar cap a la innovació educativa i millorar els espais educatius que tenim, així com formar-nos en el disseny d’espais que afavoreixin l’aprenentatge i poder impulsar un projecte innovador per l’escola nova. Però mentre l’escola nova arriba, també volem dignificar els espais existents, en els quals convivim dia a dia. I l’Erasmus+ ens està aportant eines valuossíssimes per impulsar aquesta fita.

 

Reggio Emilia, Itàlia

 

Del 4 al 8 de desembre, dues mestres d’educació infantil van marxar a Reggio Emilia, ciutat on l’educació de la primera infància és molt valorada. I amb raó, ja que és aquesta edat on es construeixen les bases de l’aprenentatge. Reggio Emilia ha apostat per crear escoles municipals de primera qualitat, on els espais educatius esdevenen claus per a l’aprenentatge.
La Mònica (tutora 1r) i la Jazmín (anglès d’infantil) van marxar 5 dies a Itàlia, aprofitant de la internacionalització de l’aprenentatge, no només per aprendre a dissenyar espais innovadores que fomentin l’aprenentatge, sinó també per fer xarxa amb altres centres i escoles, per afavorir una millora educativa global.
El curs en el qual van participar, “El enfoque educativo y cultural de las escuelas municipales de Reggio Emilia”, els va aportar diferents perspectives de la configuració de l’espai i dels recursos personals i materials (naturals, reciclats, reutilitzats) per poder individualitzar l’aprenentatge i per poder promoure un aprenentatge basat en l’infant, on l’art té un punt clau en el seu desenvolupament.

Ghent, Bèlgica

 

La segona mobilitat la van realitzar la Maite (tutora 5è) i la Cristina (especialista d’anglès) i van marxar del 29 de gener al 3 de febrer, aquesta vegada, a Bèlgica. Allà van fer un curs focalitzat en el disseny d’espai de l’aula innovadora “Design Learning Spaces for the 21st Century Classroom”.
Durant aquesta setmana hem treballat sobre l’objectiu principal del curs, analitzant experiències d’èxit de diferents aules del futur, basades en models d’actualitat i el “Kaksio 56” de Finlàndia. També hem reflexionat sobre les habilitats i competències que tothom necessita per tenir èxit en un món digital i com articular una docència ajustada a les característiques de l’alumnat actual.
Gràcies al treball en equip, l’intercanvi amb altres i la profunda reflexió sobre la realitat dels nostres centres, esperem que les noves idees apreses en aquesta mobilitat ajudin a millorar els espais d’aprenentatge de la nostra escola. Tot i transformant les nostres aules en àrees flexibles, accessibles. inclusives, i allò  que és més important, centrades en el nostre alumnat i en les competències i habilitats que els resultaran valuoses per al futur.