DIA MUNDIAL DELS OCEANS

Avui, Dia Mundial dels Oceans, teníem previst fer el tancament del nostre Projecte d’aquest curs sobre el mar. Com que no ha pogut ser, ens sabia greu passar de llarg d’aquesta data. Us transmetem aquesta informació sobre les balenes geperudes provinent de la ONG de Greenpeace.

“Avui celebrem el Dia Mundial dels Oceans amb un petit miracle que està passant de forma silenciosa en les profunditats de l’oceà: les balenes geperudes estan recuperant-se. Una notícia esperançadora per al planeta i que, abans que ho preguntis, no, no té res a veure amb el coronavirus.

La caça de balenes descontrolada va fer que aquesta població de balenes geperudes, que habiten les aigües antàrtiques durant l’estiu, es veiés reduïda a només uns 450 exemplars. Gràcies a la prohibició de la caça comercial de balenes a l’any 1986, podem dir que ara aquesta població ha recuperat el 93% de la seva mida original. A l’eliminar aquesta amenaça, l’espècie ha pogut trobar espais segurs on sobreviure i prosperar.

Dóna molta tranquil·litat veure el que passa quan deixem que la natura segueixi el seu curs. Quan el nostre tour de vaixell de pol a pol va arribar a l’Antàrtida, vam poder veure com aquestes balenes, probablement les més reconeixibles del món i les que realitzen la migració més llarga coneguda en qualsevol mamífer, estaven alimentant-se i tractant d’engreixar.

És una gran notícia per a les balenes, per descomptat, però també per a la lluita contra el canvi climàtic. De mitjana, una sola balena emmagatzema al llarg de la seva vida al voltant de 33 tones de CO2, el mateix que mil arbres a l’any. I es deu al fet que quan una balena mor, transporta a les profunditats de l’oceà el carboni emmagatzemat en el seu gegantí cos, mantenint-lo tancat durant segles. Un informe de Fons Monetari Internacional estima que el servei ambiental de les balenes a l’economia mundial està valorat en un bilió de dòlars.

Però no tot són bones notícies per a les balenes: algunes espècies segueixen sota pressió per la caça comercial de països com el Japó. A més, s’enfronten a noves amenaces com el plàstic o la crisi climàtica.

Avui sabem que els oceans i la vida marina que habita en ells poden recuperar-se. La ciència és clara: la solució passa per crear una xarxa global de santuaris marins que cobreixi al menys el 30% dels mars i oceans. Estem a prop d’aconseguir-ho, però necessitem seguir pressionant als governs perquè no es dilueixin les negociacions”.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    (Informació extreta de Greenpeace)

CLICA AQUÍ I PODRÀS ESCOLTAR EL CANT DE LES BALENES