Biblioteca

LA FESTA DELS JOCS FLORALS
Escola Abat Oliba (Cornellà de Llobregat)

La celebració dels Jocs Florals és ja una tradició al nostre centre, que tots i totes, docents i infants comencem a preparar mesos abans de que arribi Sant Jordi. És una festa d’escola, on els alumnes, gràcies a les seves produccions literàries, es converteixen en els veritables protagonistes.Els Cicles de Petits, Mitjans i Grans participen, cadascú al seu nivell, en aquesta festa de les lletres.

I3, I4 i I5 preparen una cançó, una petita representació o memoritzen un poema sobre Sant Jordi o la primavera. El dia dels Jocs Florals, se obsequia al cada grup-classe amb un llibre i un diploma.

Els infants dels Cicles de Mitjans i Grans elaboren les seves pròpies produccions, d’acord amb diferents tipologies textuals que treballen, amb aprofundiment, a l’aula. Així doncs, creen cal.ligrames, rodolins, acròstics, narracions i poemes… fent servir les diferents fases que comporta un procés creatiu (fer una pluja d’idees, elaborar un o diversos esborranys, corregir el text per, finalment, passar a net la composició, cuidant la presentació).

D’acord amb el currículum actual de l’educació primària, podem relacionar aquesta activitat de creació de textos literaris, dins l’Àmbit lingüístic (llengua i literatura catalana i castellana). D’aquesta manera podem treballar aquelles competències relacionades amb la dimensió de l’expressió escrita, la de la comprensió oral i també amb la dimensió la literària.

Així doncs, quan fem que els nens i nenes participin en un certamen literari els estem posant en un context significatiu, on hauran d’emprar el codi escrit amb unes finalitats i característiques concretes, on hauran d’aplicar estratègies de comprensió lectora, però, indiscutiblement, hauran de treballar amb el llenguatge des d’una vessant artística i estètica.

Amb totes les produccions de l’alumnat i gràcies a la tasca dels tutors i tutores, és la Comissió de Biblioteca de l’escola, formada per docents dels diferents cicles, qui s’encarrega de valorar els textos d’acord amb uns criteris establerts (orginalitat, adequació a les particularitats de cada gènere…) i seleccionar els escrits guanyadors de cada nivell (tots van signats amb un pseudònim per garantir l’anonimat dels escriptors i escriptores). Així mateix, també correspon a la Comissió l’elaboració de diplomes i també la tria i adquisició dels llibres amb què es premia als guanyadores i guanyadores.

En definitiva, doncs, amb aquesta celebració,pretenem ser un centre que impulsa valors relacionats amb la cultura i que contribueix a què els infants participin del fet literari, no només com a lectors sinó també com a creadors.

Elisenda Garcia

Coordinadora de Biblioteca

Escola Abat Oliba de Cornellà de Llobregat

 

TALLER DE CONTES I MINIMONS
(Escola Abat Oliba, Cornellà de Llobregat)

Com podem apropar el món dels contes amb el joc simbòlic? En aquest taller del cicle d’infantil, on assisteixen conjuntament infants d’I3, I4 i d’I5 treballem per a què literatura i joc lliure vagin de la mà. Aquesta experiència utilitza el recurs dels minimons, per aconseguir endinsar els infants en l’imaginari d’una narració. Totes les sessions s’estructuren de la mateixa manera. Inicialment, es fa una activitat de motivació a un conte, a través de la mascota de la nostra biblioteca. Seguidament té lloc la narració de la història per part de la mestra, intentant que els infants participin en aquesta mitjançant preguntes, col.laboracions per fer veus, reproduir accions etc. A continuació, es dóna pas, a que els
infants puguin jugar amb materials diversos (peces soltes, elements naturals, ninos d’animals, playmòbils) per reproduir la història narrada (escenari, personatges) en un minimón. El minimón pot ser creat per ells mateixos o presentat a mode de provocació. Així esdevé una estona de joc compartit, per imaginar, manipular, evocar…

En aquest taller es treballen diferents capacitats que volen contribuir a un desenvolupament global de l’infant. Es posen en pràctica estratègies de socialització i de resolució de conflictes, també hi són presents conceptes matemàtics. Però cal posar especial èmfasi en com s’estimula el llenguatge verbal. En un context lúdic com aquest, el llenguatge verbal no només està present en un diàleg quotidià entre iguals, fruit d’un joc espontani, sinó també en el fet que reprodueixen vocabulari significatiu del conte, estructures lingüístiques que s’hi repeteixen, anomenen els personatges etc.

El conte que es narra a l’inici de la sessió, és el pretext que dóna peu i envolta el joc que, posteriorment, hauràn d’experimentar els infants. I és en aquest moment quan l’adult podrà observar la comprensió que han fet els alumnes de la narració, si són capaços d’introduir nous personatges, crear noves històries, si han interioritzat certes cantarelles o frases repetitives o, fins i tot, si podem crear un altre final.

Aquest és un taller que sempre té lloc a la biblioteca de l’escola. D’aquesta manera, revaloritzem aquest espai del nostre centre, i també el reinterpretem. La biblioteca ja no és només un espai silenciós, estàtic, on els infants tenen el paper
d’oients o lectors. Tot al contrari, la biblioteca es converteix en un lloc viu, on podem jugar, gaudir, compartir, comentar, interpretar…

Finalment, afegir que la pràctica descrita, atorga a l’alumnat un paper protagonista, creatiu, on es submergeix en l’imaginari del conte narrat. Conjugar la literatura amb una necessitat essencial dels infants, com és el joc, ens permet contribuir a transmetre als infants valors positius vers la lectura i els llibres.

 

Elisenda Garcia

Coordinadora de Biblioteca

Escola Abat Oliba de Cornellà de Llobregat

 

“PER SANT JORDI….INTERCANVIEM LLIBRES”

Sant Jordi és la celebració per excel.lència que ens apropa al món de la literatura i la cultura. La nostra escola, des de fa uns quants cursos, organitza  un intercanvi de llibres entre els infants. Però el gran repte que se’ns va plantejar va ser el següent: com ho podem fer perquè tothom pugui participar d’aquesta experiència?

Setmanes abans del 23 d’abril, convidem a tot l’alumnat a que porti un llibre a l’escola, amb els següents requisits: ha de ser un llibre que tinguin a casa, adequat a la seva edat, que ja hagin llegit, i que es trobi en bon estat. L’objectiu serà que un altre company o companya del seu cicle pugui emportar-se’l  a casa per gaudir-lo.

Sovint, però, ens trobem que per les situacions socials, econòmiques i/o culturals d’algunes famílies, hi ha força alumnes que no poden portar cap llibre. És davant aquest context que comença la tasca de la comissió de biblioteca perquè aquesta experiència sigui una autèntica activitat d’escola. Es fa una feina de selecció, d’entre un “fons” que disposem de llibres duplicats, descatalogats de la nostra biblioteca o llibres que les famílies han donat al centre. Els criteris principals en aquesta tria són: el bon estat dels exemplars, l’adequació  a l’edat i la qualitat literària.

A nivell curricular, amb aquest intercanvi, volem promoure, d’una banda, la cura del medi ambient, ja que es treballa la reutilització dels llibres (Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic). D’altra banda, també, treballem la capacitat d’elegir ( Competència d’autonomia, iniciativa personal i emprenedoria) perquè cada infant ha d’escollir quin llibre es voldrà endur a casa.

Així doncs, aquesta és una bona oportunitat, per anar posant a cada infant en situació de prendre una decisió personal al voltant del què li agradaria llegir. Intentem que cada nen i nena, en funció de la seva edat, comenci a perfilar els seus gustos com a lector o lectora. Potser, en unes edats més primerenques, el que triïn es pot basar en aspectes més estètics (les il.lustracions o el tipus de lletra) i ja en el cicle superior poden arribar a elegir en base a d’altres qüestions més profundes (temàtica, tipologia textual …).  Sigui el que sigui el que els motivi a elegir, tot serà vàlid perquè haurà sorgit del seu propi interès i amb el valor afegit de que aquest llibre ha estat d’un company proper.

L’organització dels llibres en unes “paradetes” amb una disposició atraient i organitzats per cicles, conviden als nens i nenes a remenar, a comentar amb els companys i companyes, a fer-se recomanacions, a fullejar, a despertar la seva curiositat d’una manera similar a la que ho poden fer en una biblioteca o en una llibreria.

Així doncs, en aquesta experiència, la biblioteca de la nostra escola és el marc que acull aquest intercanvi, per nosaltres tant especial;  és el lloc ideal per convertir la lectura en un regal que ens fem els uns als altres i és el millor decorat per endinsar en el món dels llibres a tothom, sense cap excepció.