cropped-mans-pintades-grisBenvinguts a la ZER del Solsonès

EL SOLSONIÀ, EL NEOLÍTIC A L’ABAST DELS INFANTS

Entrar en una sala del Museu de Solsona i trobar-te una tribu neolítica és una visió impactant, sobretot per a la mainada. Descobrir qui eren, com vivien i quines funcions tenia cadascú dins del grup és un inici apassionant per un viatge als temps llunyans… Llegeix més»

L’ESCOLA DE LLADURS A TUIXENT

El passat divendres tota l’escola de Lladurs vam enfilar direcció a l’estació d’esquí nòrdic de Tuixent la Vansa. Feia molts dies que esperàvem amb il·lusió aquest moment, la pandèmia ens ha retingut molt de temps a l’escola i, tots i totes, en teníem moltes ganes.
El dia no ens volia acompanyar gaire, la boira i el xim xim ens volien fer la guitza, però sortosament el temps ens va respectar per poder completar perfectament tota l’activitat.
Amb un paisatge hivernal espectacular els infants es van calçar els esquís de fons i van poder realitzar 3 hores de jocs i esquí nòrdic guiats pels monitors.

L’estació ens va tractar de luxe i vam poder disposar d’una sala només per nosaltres per tal d’evitar qualsevol contacte.

El dia va passar tan bé i amb tanta rapidesa que ja tots i totes tornem a tenir ganes de sortir.

Va ser només un tastet, un tastet breu, però saborós i dolç, ple de culades i rialles que ens enduem cap a casa dins la capseta dels records!

Va, romancers!
Un i dos, un i dos,…i tres
Vinga va!

 

Cantem, felicitem, desitgem!

Aquest últim dia de trimestre hem fet una activitat del Projecte Vincles on les diferents escoles ens hem enviat vídeos cantant nadales, felicitant-nos les Festes Nadalenques i desitjant-nos moltes coses boniques pel proper any.
Durant el matí els hem visualitzat i així tots els infants de… Llegeix més»

CREANT AMB LES ENERGIES

Renovables i no renovables, fòssils i contaminants; la força del vent, de l’aigua, de les marees o de l’escalfor de la terra; electricitat, conductors i aïllants, circuits i generadors, combustibles… durant el primer trimestre ens hem submergit en l’apassionant món de l’ENERGIA.Hem descobert què és, de quins tipus n’hi ha i de quines fonts les podem obtenir. Realment, l’energia és molt útil per a la vida, de fet, és fonamental en el nostre dia a dia; però també hem descobert que no totes són bones per al planeta: n’hi ha que contaminen i esgoten els recursos naturals, en canvi n’hi ha altres que són renovables i netes. I hem vist clar que cal anar-nos acostumant a aquestes energies –eòlica, solar, geotèrmica, hidràulica, mareomotriu, biomassa… – i anar descartant les no renovables, que contaminen i s’esgoten –petroli, carbó, urani…-.… Llegeix més»

Comencem a preparar l’hort – ESCOLA DE LLADURS

Premeu la imatge

Divendres passat vàrem començar les feines per preparar el nostre hort.
Vam començar a desbrossar i també vam planificar el sistema de rec. Amb uns bidons que vam aconseguir a la deixalleria acumularem part de l’aigua de la sala poliesportiva. Per aquest motiu, vam preparar una terrassa a l’altura adequada on situarem els bidons que recolliran l’aigua.
Ara ens queda canalitzar l’aigua cap al bidons, comunicar-los i posar-hi una aixeta de sortida.

Mica a mica anirem millorant l’hort per tal que sigui ben a punt a l’hora de plantar.

Bona feina noies i nois! Amb el vostre esforç aconseguirem un hort envejable.

MAQUETES DE CIÈNCIA DEL CURS 19/20 – ESCOLA DE LLADURS

Premeu la imatge

Divendres vam poder acabar les exposicions de maquetes de ciència del curs passat. El projecte va quedar aturat el març i l’hem reiniciat durant aquest inici de curs.

Tant les maquetes com les exposicions realitzades pels alumnes han estat d’un gran nivell. Estem molt satisfets pels resultats obtinguts. Veiem com progressa la competència discursiva i sociolingüística dels nostres alumnes, veiem també com s’estableix una col·laboració entre mares/pares i fills pel treball escolar i veiem sobretot com l’esperit científic forma part de cada un de nosaltres.

Pas a pas, us heu fet uns grans experts i ens heu fet un xic més savis.

Gràcies famílies per la vostra col·laboració, gràcies mestres per la vostra perseverança, gràcies nens i nenes pel vostre esforç.

Com solem dir: “NOMÉS JUNTS FEM ESCOLA”

Sapròfits, paràsits, simbiòtics

No fa gaire, coincidint amb la castanyada, l’Aran, de 6 anys, ens va fer una fantàstica exposició en la seva presentació de la maqueta sobre els fongs. Entre molts dels continguts que ens va explicar, ens va deixar molt clara la diferència entre el bolet i el fong, la seva classificació, i per sobre de tot, la seva importància a la natura.
Aquell dia mateix, com ja venim fent des de fa molt de temps, vam anar al bosc a buscar bolets i, val a dir, que tenim grans buscadors de bolets i molt respectuosos amb el bosc i la resta de bolets no comestibles. Va ser uns sortida magnífica.
Divendres passat, el Marc, ens va portar uns saquets amb xiitakes, orellanes, greixes i pollancrons, totes elles varietats amb un bon valor culinari. Ah! i no ens podem descuidar les pipes, molt apreciades pel seu alt valor medicinal. Ens va ensenyar com es cultiven i com cuidar-los i esporgar-los per anar-los consumint. El mateix divendres cada nen se’n va endur uns quants bolets cap a casa.

Ara ens toca a nosaltres, a l’escola, a tenir-ne cura. Els hem buscat un bon lloc, de d’on els podrem cuidar i observar el seu continu creixement.

Comencem una nova activitat: “CULTIVEM BOLETS”

==> Premeu la imatge
No us perdeu les fotos. Són espectaculars!
Anirem ampliant l’àlbum per tal de mostrar-vos tot el procés de cultiu.

“Ratolinades al bosquet de Llobera”

Amb aquest títol, els infants de l’escola de Llobera, han recollit el premi del 3r Concurs d’Àlbums Il·lustrats que convocava la Biblioteca de Solsona el passat mes d’abril.

Aquest conte va ser creat durant el confinament arrel de la idea d’una de les famílies de l’escola. D’aquesta manera, es va iniciar un conte i cada infant, junt amb la seva família, era l’encarregada de fer una nova pàgina fins tenir el conte complert amb les 18 pàgines corresponent als 18 infants que formaven part de l’escola de Llobera el passat curs 19-20. Quan l’infant tenia la seva pàgina acabada, feia una foto, que s’enviava a través de whatsapp, i seleccionava el següent company que havia de seguir l’història. Va ser un conte creat tots junts, però a la vegada, per separat. Una mare de l’escola va dissenyar i crear la portada.

Aprofitant que per aquelles dates, la Biblioteca de Solsona convocava el 3r Concurs d’Àlbums Il.lustrats, entre totes es va decidir participar amb el conte creat conjuntament. Amb la grata sorpresa que ha estat premiat i aquests dies, els infants han recollit aquest premi, el qual consisteix en un conte i un val de 30€ per gastar en material escolar.

Si us ve de gust, a la Biblioteca de Solsona hi haurà un exemplar del conte per si el voleu consultar.

COMIAT DE SISÈ 19-20 CONFINAT

El divendres 19 de juny els dotze infants de sisè de la ZER El Solsonès van poder celebrar el seu comiat, la XXVa promoció, de manera presencial. Això sí, amb totes les mesures de protecció davant la pandèmia.

El local social de Navès va acollir la Kidist, la Berta, el Marc, la Núria, l’Abril H, l’Andreu B, l’Aran, la Clàudia, l’Andreu P, el Max , l’Abril F la Jana.  Set alumnes d’Aiguadora, tres de Llobera, una d’Ardèvol i una altra de Freixinet respectivament. Llegir més»

A L’ESCOLA DE LA COMA ESTRENEM PÀGINA WEB

 

Hola famílies, mestres i alumnes de la ZER. Des de La Coma i la Pedra us convidem a la nostra escola i a la nostra vall a través de la nova pàgina web. L’hem creat amb molta il·lusió. Volem que sigui una eina per compartir moments viscuts, per crear i cercar projectes, per atrapar somnis, per recordar vivències d’infants, mestres, famílies…  i ara, de confinament. També per recordar què fem i què ens queda per assolir. Per explicar com fem escola i com la trobem a faltar, per cercar-hi informació i sobretot, pensada per omplir-la, ben aviat, de rialles celebrant que tornem a estar junts.

MOLTA  GENT PETITA
EN LLOCS PETITS
FENT COSES PETITES
POT CANVIAR EL MÓN

                   Eduardo Galeano

Encara hi estem treballant. L’anirem polint i guarnint amb apartats i enllaços que ens facilitin trobar tot allò que està relacionat amb l’escola i amb la ZER. Ara ja és vostra també. Visiteu-la, sempre hi sereu benvinguts i benvingudes.

GUANYEM EL vídeoMAT 2020!

Novament i també per partida doble, l’escola de Lladurs guanya el vídeoMAT 2020.
Els més petits, els ximes, amb el treball “De què fa gust la lluna de Lladurs?” desenvolupen tot un projecte de mesura a partir del conte del mateix títol. Un treball impecable i engrescador on els animals en són els protagonistes.
Per una altra banda, els més grans, els detectius, es plantegen a partir de la geometria plana com afecta la distància i el punt de vista a la forma i la mida dels objectes. Un treball que evidencia matemàticament allò que ja sospitem: Sovint els objectes no són com els veiem.

Els més petits han guanyant dins la categoria d’EI i CI i els més grans en la categoria de CM i CS. La qual cosa ens satisfà doblement ja que en el treball dels ximes només hi participen alumnes d’EI i en el treball del detectius només hi ha alumnes de CI i CM.

De qualsevol manera, el més important continua sent que els nens i les nenes de l’escola gaudeixen fent matemàtiques.

Felicitats nenes i nens de Lladurs, ho heu tornat a fer molt i molt bé!

Adjuntem els dos vídeos guanyadors per tal que en pugueu gaudir.

 

VIDEOMAT2020: DE QUÈ FA GUST LA LLUNA DE LLADURS?

Un dia va aparèixer una lluna a l’escola i els animals de Lladurs volien saber quin gust tenia. Sort en van tenir dels Ximes que són uns matemàtics excel·lents!

Durant el segon trimestre hem fet unprojecte de matemàtiques que ens ha acostat a les figures de dues dimensions, totes elles planes. A la relació que podem establir entre punts comparant-los segons la seva posició, l’ordre lineal. També a la mesura de longituds (alçada, altura i llargada) amb diferents instruments. I segur que em deixo alguna cosa perquè no paràvem de fer matemàtiques! Hem gaudit molt! I esperem que vosaltres també ho feu mirant el vídeo.

 

Ah! Amb aquest vídeo participarem al VídeoMAT2020. Si us agrada, us animem a que feu “like” des del Youtube.

Lladurs participa novament al vídeoMAT 2020

Com a cloenda del projecte de geometria que s’ha dut a terme durant aquest segon trimestre, els alumnes de primària han elaborat aquest petit vídeo amb el que participaran a la nova edició del vídeoMAT.

Des del passat dia 1 estan obertes les votacions del públic pel premi especial.

En el cas de què us agradi el nostre treball, us animem a què feu un “like” des del Youtube.

Molt aviat també, estarà disponible el vídeo dels més petits de l’escola.
No us el perdeu tampoc!