cropped-mans-pintades-grisBenvinguts a la ZER del Solsonès

A LA COMA PREPAREM FESTES I NADAL

Aquestes darreres setmanes hem estat ben enfeinats. Hem decorat l’escola amb llums i lluentons. Tenim instal·lat, en un lloc d’honor, al nostre tió. L’alimentem d’allò més bé. Amb llamins i dolços l’omplim per tal que ens cagui bo i fi.

Hem construït un minimón dedicat al Nadal, un pessebre amb caganer, pixaner i els tres reis que venen de molt lluny. L’esmorzar del mes l’hem fet festiu i hivernal: una xocolata desfeta amb melindros. Ens l’hem cruspit d’una revolada i, fins i tot, hem hagut de torrar pa per acabar de sucar!

Ara estem assajant l’obra de l’any, Els Pastorets. Serà un gran esdeveniment,  ja que poques vegades s’haurà representat amb tan poca gent. Malgrat tot, omplirem l’escenari i farem viure, un any més, al Lluquet i al Rovelló l’aventura del Nadal.

Que les vostres aventures tinguin un bon final, que n’enceteu de noves i que això us faci grans.

Una volta al món a través de boniques nadales

Com cada any quan s’acosten les festes de Nadal, els nens i nenes de l’escola de Llobera, hem preparat un concert de Nadal per a la gent del nostre poble. Aquest any, hem volgut sumar aquest esdeveniment al projecte que estem treballant a l’escola, la volta al món i, per això, hem cercat cançons d’arreu del món per celebrar aquesta festa tan especial.

Les cançons anaven enllaçades amb un petit conte de Nadal que hem elaborat els nenes i nenes, on a través d’un gran viatge, hem reunit diferents personatges per poder fer un pessebre com cal.

Al final del concert, els pares ens han cantat una cançó que ells també havien assajat. Ha estat una gran sorpresa!

Més tard, hem fer cagar el tió. Ens ha cagat dolços i torrons per a petits i grans. Hem acabat la celebració fent un bon berenar de germanor amb les famílies i els veïns.

Des de l’escola de Llobera, agraïm l’assistència a tot el nostre públic, i aprofitem l’avinentesa per desitjar unes bones festes de Nadal a tothom i un pròsper any 2019!!!!

FIRA DE STA. LLÚCIA 2018

Els dies 7, 8 i 9 de desembre  es va celebrar la tradicional fira de Sta. Llúcia de Navès. Es tracta d’una fira centenària que s’ha adaptat als temps de generació en generació.  Antigament era una fira on s’aprofitava per fer tractes, la gent parlava amb persones que feia molt de temps que no veien, compraven els primers torrons, es distreien,… Per a fer aquests activitats,  la gent havia de matinar, es trobava en colles i anaven caminant i fent xerinola cap a la fira.  El temps ha passat i ens hem modernitzat, avui en dia, ja no tenim la necessitat de trobar-nos tant matí ni de desplaçar-nos a peu.

La fira no ha perdut aquell encant que tenia i encara és motiu de trobada per a la gent de la comarca i de les comarques veïnes. La il·lusió, l’esforç i el treball de tothom permet que la fira tiri endavant. És una fira de caire artesanal, amb demostració de treballs artesans, exposicions d’articles relacionats amb el món rural, venda de productes nadalencs, concursos, espectacles i altres activitats. Llegir més»

L’ENTORN DE LES NOSTRES ESCOLES, TOT UN PROJECTE!

La nostra comarca ens permet gaudir d’un entorn ple de natura, de vida intensa i engrescadora.I en aquest entorn,estan ubicades les escoles de la Zona Escolar Rural, la nostra ZER. En ell aconseguim experiències d’observació, d’experimentació, de contacte, per tal d’afavorir la comprensió del món que ens envolta.

És en aquest context on hem iniciat un nou projecte, que vol convertir l’entorn proper a l’escola i a la ZER,en una aula exterior, un espai de coneixement i aprenentatge, com a recurs integrat en les activitats escolars. Així vinculem el que és més familiar per l’alumnat amb l’activitat diària de l’escola.

A l’escola aprofitem una amplia i important mostra de recursos, en relació a tots els àmbits d’aprenentatge: hort escolar,jardí de plantes aromàtiques i medicinals, el relleu, la hidrografia,la botànica, l’economia, els elements històrics i monumentals, el reciclatge, la reutilització, etc. Els recursos didàctics que ens ofereix la nostra comarca.

Aquests recursos ens ofereix una gran oportunitat educativa, amb activitats que treball en els hàbits, els valors, la cooperació i autonomia personal, les competències bàsiques i les capacitats de manera transversal des de l’Educació Ambiental.

A més a més, partim de la pràctica i de la vivència que permeten als alumnes fer aprenentatges als espais exteriors, en contacte amb la natura i a l’aire lliure, afavorim el desenvolupament integral i el benestar personal de l’alumnat.

És una eina pedagògica que ens permet treballar des de l’Educació Infantil fins a Primària. És un projecte amb el que la nostra ZER  mostra el seu arrelament al territori i el seu compromís amb ell, dues de les raons de ser de la mateixa ZER.

 

L’ESCOLA DE LLOBERA VIATJA A MÈXIC

ELS “MUERTITOS” ARRIBEN A LLOBERA

Durant el mes de novembre d’aquest curs, a l’escola de Llobera hem celebrat la festa dels “muertitos”, que és una festa que es celebra a Mèxic.

Vam celebrar aquesta festa perquè a l’escola estem fent la volta al món i un dels llocs per conèixer ha estat Mèxic. També ens ho van proposar per treballar el tema de “la mort” des d’una mirada diferent de la que tenim aquí.

Tot va començar una tarda que la Marta ens va explicar com era aquesta celebració, per què la feien i ho va fer amb un munt d’objectes mexicans i vestida una mica mexicana, es va posar un “huipil”. També ens van ensenyar unes fotografies de “catrines” que són les calaveres elegants vestides com si fossin dames. L’Ana ens va preparar crispetes per mirar un curtmetratge d’uns esquelets. Llegir més»

Conta’m una imatge

El dijous 15 de Novembre, els alumnes de Cicle Mitjà de la ZER del Solsonès han assistit a un taller d’il·lustració amb la il·lustradora Anna Juan , organitzat pels Serveis Educatius del Solsonès, a la Biblioteca Carles Morató de Solsona. El taller titulat “Conta’m una imatge” ha començat amb l’observació de cinc il·lustracions d’autors diversos. Els nens i nenes han fet diversos comentaris sobre les imatges observant-les amb l’ajuda de les orientacions de l’Anna Juan i llegint les bafarades que les envoltaven i els ajudaven a fer observacions més acurades. S’han fet comentaris curiosos i força interessants i, a la vegada, s’ha millorat l’hàbit de mirar i valorar les il·lustracions dels contes.
Per acabar els nens i nenes han realitzat una il·lustració partint de les imatges que han treballat al principi, engrescats amb la proposta: “T’atreveixes a dibuixar què passa just abans o just després d’aquesta imatge?”.
Per acabar l’Anna Joan ens ha convidat a mirar els llibres que ens ha cedit la Biblioteca i que contenien les imatges treballades per tal de descobrir la història a la qual pertanyien.

 

FASE COMARCAL DE CROSS

Diumenge passat, dia 11 de novembre, el Parc de la Mina de Solsona va acollir la Fase Comarcal de Cross amb la qual el Consell Esportiu del Solsonès enceta les activitats esportives del curs.

Prop de dos-cents escolars de la comarca van participar en un entorn magnífic, ple de gom a gom i que, a part de les tradicionals curses per categories, vam fer una cursa de pollets ( els més menuts), inflables, llits elàstics i una exitosa cursa familiar, que consistia en recórrer 500 metres de forma conjunta entre adults i infants, amb la condició que havien de fer agafats de la mà.

Una vintena d’alumnes de les nostres escoles van participar en aquesta fase dels Jocs Escolars de Catalunya. Els papers més destacats van ser els del Guiu Colomés Casafont que va obtenir un segon premi en  la seva categoria i Teia Colomès Casafont que assolir el tercer lloc en la categoria Pre Benjamins Femení.

Enhorabona a tots i totes les participants!

APADRINAMENT

La ZER inicia un nou projecte d’apadrinament entre alumnes sota el nom de “Vincles”.

L’agrupació de les set escoles a la ZER no és només simbòlica, sinó que sempre ha vetllat per la existència d’un lligam directe entre l’alumnat de les diverses escoles rurals a partir de les sortides. Sota aquesta idea fa molts anys va néixer l’apadrinament, una experiència cooperativa que es realitza en parelles, on els nens i les nenes més grans fan de padrins dels infants més petits.  L’apadrinament vol establir lligams afectius entre infants de diferents edats i generar una experiència positiva i plaent. El fet de ser padrí representa que la persona adquireix el compromís de vetllar pel seu fillol. I el fillol respecta i aprèn del seu padrí, se sent protegit i acompanyat.

Aquest curs s’ha apostat per augmentar la cohesió de grup, establir relacions solidàries entre alumnes i afavorir valors com ara la responsabilitat i el respecte mutu. És per aquest motiu que s’ha volgut ampliar aquesta experiència i al llarg del curs escolar, sota el títol de “Vincles”, es durà a terme un projecte que contempla diverses activitats entre l’alumnat de les diferents escoles. Cada infant recollirà en el seu diari personal de “Vincles de la ZER” les vivències de cada curs escolar com a fillol o padrí. Un record que s’endurà un cop marxi de la seva petita escola i deixi aquesta gran família que és la ZER.

Qui és qui? Primera activitat del projecte “Vincles”.
Trobada de padrins i fillols a la Castanyada.

Una castanyada com un oceà

Dimarts, 30 d’octubre, vam celebrar la sortida de tardor a l’Escola de Llobera. Sota el lema “INDIVIDUALMENT SOM UNA GOTA JUNTS SOM UN OCEÀ” vam fer aquesta trobada que ens reuneix a tota la comunitat educativa per primera vegada en aquest nou curs.

La previsió meteorològica, marcada per l’aigua, ens va fer avançar una dia la celebració i això ens va permetre realitzar un munt d’activitats relacionades amb l’aigua sota un magnífic dia assolellat. L’objectiu de tots els equips va ser aconseguir el màxim de gotes d’aigua per arribar a fer, entre tots, un gran oceà, representant el poder de sumar entre tots i fer, entre tots nosaltres, un gran mar que és la ZER del Solsonès. Llegir més»

Fira de l’Empelt de Llobera 2018

https://photos.app.goo.gl/BnMqasowvSQULmsbA

El primer diumenge d’octubre, a Llobera, sempre celebrem la Fira de l’Emplet. En aquesta festa tot el poble de Llobera, artesans, productors, petits empresaris i entitats sumen esforços per mostrar un petit aparador del poble i dels seus fets. L’escola no hi pot faltar.

Enguany, al nostre estand, els visitants podien trobar-hi jocs d’arreu del món. L’objectiu era donar un tomb pels continents tot jugant a jocs de cada indret. Petits i grans vam poder gaudir de partides i reptes ben diferents als nostres.

Amb aquest estand, l’escola volia donar un punt de partida al projecte que ens acompanyarà, a petits i grans, durant tot el curs: LA VOLTA AL MÓN EN 80 DIES.

Estigueu atents a tot allò que fem, ja que aprendrem i farem recerca de moltes curiositats dels 6 continents.

Gràcies a tots els que feu possible la fira. Per als nens i nenes de l’escola és un cap de setmana molt especial.

UN ANY MÉS

Un any més, famílies i docents de la ZER El Solsonès ens hem trobat per donar la benvinguda al nous curs.

Aquest any, sota el lema “Individualment som una gota, junts som un oceà”,  hem volgut transmetre a les famílies la importància de caminar en una mateixa direcció, d’anar tots a la una i d’enriquir-nos els uns dels altres.

A més a més hem, presentat els nous projectes d’aquest curs 2018-19, centrats en el treball de les emocions i donant més importància a l’aprenentatge de l’anglès.

La ZER gaudeix de bona salut, els alumnes i les famílies confien en la nostra tasca, i això ens anima a continuar al servei de l’escola rural i el territori

Bon curs a tothom!!!

 

SORTIDA FINAL MASTERXEF A CAN JOVAL

El passat dimarts 5 de juny les/els alumnes  de primària vam fer una sortida a la casa de colònies de Can Joval per tal de cloure el projecte interdisciplinari: “Del camp a taula”. En arribar a la casa,  vam  explicar com aniria la jornada i vam repartir-nos en grups. Aquests grups estaven formats per alumnes de diferents edats i escoles de la ZER que al llarg del curs ja han anat elaborant un seguit de receptes de plats amb productes del camp. La primera tasca va ser posar nom al grup i fer unes valoracions generals sobre el projecte. Un cop acabada aquesta activitat inicial, ens vam posar en acció, o més ben dit, ens vam rentar les mans i ens vam posar el davantal per la primera prova: preparar un esmorzar saludable on la fruita hi jugava el paper principal. A continuació, el jurat va fer el primer veredicte tot valorant el treball en equip, la presentació del plat i la professionalitat,  entre altres ítems.

Llegir més»

ESTRENEM MICROSCOPI I LUPA BINOCULAR A LA COMA

 

L’EMPRESA KNAUF DE GUIXERS ENS L’HA SUBVENCIONAT

Aquest divendres 8 de juny vam anar a fer una visita molt especial a la fàbrica Knauf de Guixers. Anàvem a buscar un material pel laboratori de l’escola: una lupa binocular, un microscopi , mostres ja preparades pel microscopi, eines i tintures per fer les nostres preparacions. Tot era d’allò més emocionant…
Tot va començar ja fa mesos quan treballant i investigant sobre les persones i les cèl·lules ens en vam adonar que no teníem lupa binocular ni microscopi per veure “de què estem fets”. Aleshores vam pensar que demanaríem a l’empresa Knauf de Guixers si ens subvencionaria amb aquest material, ja que a l’escola tenim una família que hi treballa des de fa molt temps. Els vam escriure una carta entre tots i totes; fins i tot ens van felicitar perquè els va agradar molt. Ens vam emocionar molt quan van contestar que sí! Que subvencionarien l’escola amb el material que demanàvem!

Llegir més»

FESTA DE FINAL DE CURS 17-18 A L’ESCOLA AIGUADORA

El divendres 8 de juny vam celebrar la festa de final de curs de l’Escola Aiguadora.

Nens i nenes ben emocionats i disfressats van ser maquillats i fotografiats abans de saltar a l’escenari. L’obra d’enguany ha estat una adaptació -creada a mida per a la nostra escola- de la cantata “El Follet Valent”.

El text de la cantata és de Clara Ripoll, la música de Núria Juanet, i l’adaptació per al teatre de Begonya Gaya. Es tracta d’una obra musical de 8 cançons, on es narra la història d’un petit follet que viu sol dins del bosc. En el cas de l’adaptació, les 8 cançons originals s’han mantingut i se n’han afegit 7 més. Els personatges han passat a ser 27, dels 7 originals. L’obra s’ha dividit en 11 actes.

A poc a poc va fent amistat amb diversos insectes: les marietes, les vespes, les formigues, les papallones i els escarabats. Amb molts d’ells i elles descobreix jocs tradicionals, com el d’arrencar cebes o saltar les gomes elàstiques; també es descobreixen valors com ajudar els altres sense esperar res a canvi, el joc com a forma de gaudir en grup, i l’amistat, que, sense dubte, és el pilar i fil conductor de l’obra. Llegir més»

LA COMA PARTICIPA AL RECERKIDS 2018

Què és Recerkids  us preguntareu!

Doncs Recerkids és un programa educatiu organitzat per la Direcció General de Recerca de la Generalitat de Catalunya i Eduxarxa amb l’objectiu d’apropar la recerca científica a l’alumnat de 5è i 6è d’Educació Primària. Aquesta és la segona edició i ha aplegat més de 3000 alumnes de tota Catalunya.
Aquest curs a La Coma ens hem animat a participar-hi. L’àmbit temàtic proposat, aquest any, s’ha centrat en la salut. Per orientar els treballs, la mestra ha rebut assessorament pedagògic de l’equip d’especialistes en didàctica de la ciència d’Eduxarxa i hem comptat amb materials diversos, com un quadern per a nosaltres i una guia didàctica per la mestra.
Un cop acabada la recerca, hem elaborat un pòster amb els resultats, que s’ha publicat a la web de Recerkids.
La nostra recerca l’hem fet sobre LA SALUT I LA DIETA VEGETARIANA. Ens intrigava molt com havien de ser els àpats dels nens i nenes que no mengen ni carn ni peix i si això podia afectar al seu creixement i, en definitiva, a la seva salut. Hem après molt sobre dietes i sobre nutrició. Ens ha encantat participar al programa, tot i que,  finalment no vam poder assistir al Congrés. Us animem a participar-hi. Fer recerca és divertit!

Maria Riu, Biel Estella i Maria Palau

LA ZER CELEBRA LA JORNADA ESPORTIVA A NAVÈS

El passat divendres 1 de juny, la ZER del Solsonès va celebrar la Jornada Esportiva a Navès. Aquest any l’escola Aiguadora va ser l’amfitriona. La jornada esportiva va ser ambientada en unes olimpíades. Es van fer dues olimpíades, una de petits i una de grans, en grups de colors.

En aquestes olimpíades no va faltar de res: vam tenir com a mascota de la jornada esportiva el Zerin, un conill molt trempat, esportista i enèrgic. I la nostra cançó de les olimpíades, que parla del Zerin, que, com tothom sap, és la mascota més genial. Llegir més»

L’ACAMPADA DELS ALUMNES DE 6è

El passat dijous 31 de maig els alumnes de 6è de la ZER van fer la caminada al Castell de Besora.

El Castell de Besora està situat en un Serrat a la Vall de Lord entre Navès i la Serra de Busa. Des del capdamunt del turó es pot veure el Castellvell d’Olius, la Torre d’Ardèvol, el Castell de Lladurs. I si el temps ho permet, abans d’arribar-hi es pot veure Montserrat.

Enguany la caminada va ser circular, vam sortir de l’Ajuntament de Navès i vam tornar al mateix lloc. Vam poder gaudir de la companyia d’un pare de l’escola d’Aiguadora que al llarg del recorregut ens va fer de guia i ens va explicar anècdotes de la zona.

La caminada va ser d’uns 14 kilòmetres, va començar al voltant de les 18.15 h i a les 21.45 h vam començar a plantar les tendes.

Cal dir, que el temps va acompanyar i vam poder gaudir d’una excursió magnifica rodejats d’un entorn preciós i d’una companyia fantàstica. Llegir més»