cropped-mans-pintades-grisBenvinguts a la ZER del Solsonès

Preguntes i curiositats sobre els primers habitants del Solsonès

Dimecres passat els infants de l’escola de Llobera vam sortir del nostre municipi per anar a visitar espais històrics de la nostra comarca. La visita ens va permetre crear-nos interrogants, formular-nos preguntes i iniciar sabers que ens condueixin a aprendre coses sobre els nostres avantpassats. Conèixer el passat ens ajuda a entendre el present, ens ajuda a construir els nostres propis referents temporals i cronològics per organitzar la noció del temps i ens permet descobrir maneres de viure en el passat del nostre entorn immediat.

La visita ens va dur al Castellvell d’Olius per explorar el poblat ibèric dels antics lacetans que van ocupar les nostres contrades. I després, vam visitar el Museu de Solsona Diocesà i Comarcal per conèixer el Solsonià i la tasca arqueològica que ha permès conèixer aquesta part de la història de la nostra comarca. L’objectiu de tot plegat era despertar la curiositat dels infants sobre la història i, sobretot, obrir la porta a desenes i desenes de preguntes.

Preguntar-se coses és una porta oberta al coneixement. Des de ben petites, els nens i nenes s’aproximen al món fent-se preguntes d’allò que els envolta. Només així poden entendre el món que els ha tocat viure. Per això, estimular els nens a fer-se preguntes i a raonar les respostes suposa preparar-los per a la vida, formar ciutadans crítics i independents. Les preguntes dels infants s’han de cultivar, mai negligir-se.

Llegir més»

GRAFITIS, KEITH HARING I ELS AMICS

 

 

Quan la cultura del graffiti estava en el seu punt més alt, cap als 80, Keith Haring va començar a dibuixar, amb guix, als espais reservats a la publicitat del metro de nova York. Omplia les parets amb línies netes en forma de caricatures que denunciaven i parlaven de temes polítics i socials.   Aquestes caricatures van esdevenir la seva marca. Els viatgers s’aturaven i gaudien de la seva obra fins que arribaven els policies a multar-lo.

Aquest segon trimestre a l’escola de La Coma vam decidir seguir la carrera artística d’aquest gafiter. També vam  voler saber què era un gafiti i per què van sorgir. Vam parlar de què implicava pintar un espai públic o privat i que, evidentment ,això no agradava ni  a les administracions ni a molta gent. Vam cercar informació sobre la vida del Keith i sobre les seves obres que, malgrat ser un artista de carrer, va exposar en museus internacionals i té obres repartides per tot el món.

La senzillesa de les seves figures és molt propera, s’assembla molt a la dels dibuixos animats. Igual que en Haring vam dibuixar gossos bordant, figures amb forats al melic, piràmides, cors i nadons que són un símbol d’energia i ganes d’aprendre. Com que estàvem treballant la prehistòria, tot el tema del grafiti ens recordava molt a l’art rupestre i les pintures que feien els primers humans a les roques o als sostres i parets de les coves. A la prehistòria també tenen grafitis!.

Amb guix vam resseguir el contorn dels nostres cossos i vam ajudar-nos de les ombres per crear figures. Vam imitar amb el nostre cos la ballaruga d’algunes obres. Vam treballar les línies de moviment que s’assemblen tant a les dels còmics. També vam fer jocs en anglès i vam escoltar i visionar reportatges en aquest idioma.

Finalment, després de demanar permís a l’Ajuntament, vam reproduir una de les darreres obres de Haring “Millors amics”. Ens va semblar que el pati de l’escola era el millor lloc per lluir-la. Al costat en vam dibuixar  una altra de  creació pròpia, inspirada en la seva iconografia, el cor ens agradava molt i també el volíem representar.

Havíeu vist aquestes figures  oi que sí? Us presentem una mostra del nostre treball en aquestes fotos i, si passeu per La Coma, us animem a visitar-les.

vídeoMAT 2021: L’ESCOLA DE LLADURS PRESENTA DOS NOUS PROJECTES

Presentem dos nous treballs al vídeoMAT 2021.
Per una banda els Ximes, i per l’altra els Detectius, enllesteixen dos nous projectes de matemàtiques per participar en l’edició d’aquest any.
A continuació us en fem una descripció:

  • PROJECTE DELS XIMES: Quin menjar agrada més als ocells de Lladurs?
    “Hi havia una vegada una escola amb una menjadora plena de menjar pels ocells, però pocs ocells s’hi acostaven. Els més petits de l’escola es preguntaven el perquè i no trobaven resposta. Però no es van quedar de braços plegats, amb una mica d’ajuda inicial i posant en marxa tots els seus coneixements matemàtics, van buscar una possible solució. La tribu Xima s’ha endinsat en el món de l’estadística. Han après a fer una taula de recompte per obtenir dades, a representar els resultats i a fer un bon anàlisi i interpretació d’aquests resultats. A més a més, han après de quantitats i de mides. I han comprovat que per fer ciència cal tenir molta paciència.”
  • PROJECTE DELS DETECTIUS: On seus a taula?
    “Sovint la informació passa amb excessiva velocitat i no aconseguim tractar-la adequadament ni té el ressò que mereix . En aquest sentit, el nostre treball s’atura detingudament en el tractament d’aquesta informació, concretament en l’informe Oxfam de gener de 2017. La utilització de taules de valors, la representació en gràfics diversos i la utilització de símils propers als infants, fan visibles els números que apareixen, fan palpable el concepte del % i en definitiva donen sentit a les dades que es publiquen. N’hem fet un anàlisi exhaustiu i el resultat ens ha remenat l’interior: Les dades són aclaparadores. No podem restar immòbils!”
Hem treballat de valent, hem gaudit del procés i hem resolt dubtes. Tot plegat, un camí per les matemàtiques que novament ens obren la porta de la ciència.
“El més important és no deixar de fer-se preguntes”
Albert Eiesntein

 

8 de març. Dia internacional de les Dones

El Dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora se celebra el 8 de març de cada any.  Aquest dia commemora la lluita de les dones per la seva participació, juntament amb els homes, en l’àmbit laboral, i per tant pel dret a la independència econòmica.
Dins d’aquest marc,  les escoles apostem per la coeducació com una eina clau per acabar amb la discriminació per sexe i per a erradicar la violència de gènere.

L’empresa no és menor i cal iniciativa, rigor i perseverança. En aquest sentit, les escoles hem d’impulsar la coeducació des de diferents àmbits: des de la revisió dels textos i materials que es treballen a l’aula, la incorporació del saber de les dones al currículum, l’ús del llenguatge inclusiu, la inclusió de la perspectiva de gènere en l’orientació professional i educativa, la formació del professorat en igualtat, entre d’altres, fins a l’organització i adaptació dels centres educatius en la pràctica diària tenint en compte criteris d’igualtat.

Aquest any desenvolupem el projecte Coeduca’t. Un projecte ambiciós a nivell de comarca que engloba bona part dels centres educatius.
Entre les moltes tasques que s’estan duen a terme, destaca l’elaboració de plafons sobre dones rellevants dels darrers 100 anys. Dones, sovint “ocultes”, que han estat clau, a diferents àmbits, en el progrés de la societat.
Amb la campanya  “Les dones hi som – i sempre hi hem estat- ” es vol donar a conèixer el paper tan important d’aquestes dones i alhora presentar el treball dut a cada centre en el marc de la coeducació.

Durant tot el mes es podran visualitzar en forma de plafons als aparadors de Solsona, a la biblioteca, a l’Ajuntament i al Consell Comarcal

No us ho perdeu!

La ZER hi participa ben activament i cada escola desenvolupa el seu treball a partir del personatge escollit. En aquest vídeo en teniu una mostra.
En el cas concret de la nostra escola, l’escola de Lladurs, hem treballat al voltant d’un personatge ben especial: La Katherine Johnson. Personatge que ha captivat els alumnes des del primer moment.
La nostra escola s’ha convertit en una autèntica redacció d’articles i notícies. Els alumnes repartits en petits equips de redacció han anat elaborant les diferents publicacions, totes al voltant de temes que sorgeixen del personatge escollit: biografies, notícies d’actualitat, reportatges, crítiques, entrevistes, teatres, manualitats i passatemps.
Els més petits de l’escola han teatralitzat magníficament un petit conte inventat sobre la Katherine Johnson i l’hem enregistrat en vídeo per a què el pugueu gaudir totes i tots.
Per tal de poder recollir les

diferents tasques realitzades s’ha creat un bloc, on els alumnes aniran publicant les seves aportacions.

Ens agradarà que el visiteu: https://katherinejohnson-lladurs.tumblr.com

Us animem a que volteu pels aparadors, llegiu els plafons, mireu la informació en els QR i descobriu quina bona feina s’està duen a terme.

“Només si eduquem en la igualtat la podrem fer realitat”

Escola de Lladurs – ZER el Solsonès

La llopada de l’escola de Llobera hem fet cim!

Després de tant de temps de fred i boira al nostre municipi ens venia de gust fer una sortida a l’entorn de Llobera. Avui el cel és clar i el sol ens acompanya. Sembla que hagin escoltat la nostra necessitat i ens ha ofert un dia idíl·lic per sortir a caminar.

El motiu que ens ha empentat a sortir de l’entorn proper de l’escola ha estat pujar un cim. Un cim com els que puja l’Araceli Segarra, dona i alpinista que estem coneixent actualment a l’escola. 

Llobera no és famosa per les seves rutes d’alta muntanya, està clar. Però tenim la gran sort de tenir boscos plens d’alzines, roures i pins que tenen algun punt elevat. I el punt escollit és el Pedró, un cim que fa 874 metres respecte el nivell del mar. Segurament, per l’Araceli, hagués estat un obrir i tancar d’ulls però a nosaltres ens ha suposat esforç i superació. Valors que de ben segur compartim amb ella.

Des de l’escola, els més grans, i des de la Torre de Peracamps, els més menuts hem realitzat una bona caminada. Amb la joia de fer un cim i de gaudir del camí fet. Un camí que ens ha regalat aire fresc i calor del sol. Ens ha obsequiat amb plantes aromàtiques i el vol de les primeres orenetes que retornen del sud. Hem descobert petjades d’animals i altres rastres que ens permeten conèixer i descobrir el nostre entorn natural.

A mig camí la Torre de Peracamps. Aquí ens aturem per compartir la història de les nostres contrades. La de fa anys, la de les masies i la seva gent, quan aquest indret era el centre neuràlgic de Llobera. I la de fa més anys la de les guerres i del que la gent havia de fer per defensar-se dels enemics i de la por. Els més menuts, han tret la seva faceta més artística i han dedicat un temps a fer un retrat d’aquest indret.

Avui al matí hem fet cim. I hem compartit rialles, xerrades i cançons amb els nostres companys mentre feiem camí. Mentre coneixem el nostre petit municipi de Llobera.

EL SOLSONIÀ, EL NEOLÍTIC A L’ABAST DELS INFANTS

Entrar en una sala del Museu de Solsona i trobar-te una tribu neolítica és una visió impactant, sobretot per a la mainada. Descobrir qui eren, com vivien i quines funcions tenia cadascú dins del grup és un inici apassionant per un viatge als temps llunyans… Llegeix més»

L’ESCOLA DE LLADURS A TUIXENT

El passat divendres tota l’escola de Lladurs vam enfilar direcció a l’estació d’esquí nòrdic de Tuixent la Vansa. Feia molts dies que esperàvem amb il·lusió aquest moment, la pandèmia ens ha retingut molt de temps a l’escola i, tots i totes, en teníem moltes ganes.
El dia no ens volia acompanyar gaire, la boira i el xim xim ens volien fer la guitza, però sortosament el temps ens va respectar per poder completar perfectament tota l’activitat.
Amb un paisatge hivernal espectacular els infants es van calçar els esquís de fons i van poder realitzar 3 hores de jocs i esquí nòrdic guiats pels monitors.

L’estació ens va tractar de luxe i vam poder disposar d’una sala només per nosaltres per tal d’evitar qualsevol contacte.

El dia va passar tan bé i amb tanta rapidesa que ja tots i totes tornem a tenir ganes de sortir.

Va ser només un tastet, un tastet breu, però saborós i dolç, ple de culades i rialles que ens enduem cap a casa dins la capseta dels records!

Va, romancers!
Un i dos, un i dos,…i tres
Vinga va!

 

Cantem, felicitem, desitgem!

Aquest últim dia de trimestre hem fet una activitat del Projecte Vincles on les diferents escoles ens hem enviat vídeos cantant nadales, felicitant-nos les Festes Nadalenques i desitjant-nos moltes coses boniques pel proper any.
Durant el matí els hem visualitzat i així tots els infants de… Llegeix més»

CREANT AMB LES ENERGIES

Renovables i no renovables, fòssils i contaminants; la força del vent, de l’aigua, de les marees o de l’escalfor de la terra; electricitat, conductors i aïllants, circuits i generadors, combustibles… durant el primer trimestre ens hem submergit en l’apassionant món de l’ENERGIA.Hem descobert què és, de quins tipus n’hi ha i de quines fonts les podem obtenir. Realment, l’energia és molt útil per a la vida, de fet, és fonamental en el nostre dia a dia; però també hem descobert que no totes són bones per al planeta: n’hi ha que contaminen i esgoten els recursos naturals, en canvi n’hi ha altres que són renovables i netes. I hem vist clar que cal anar-nos acostumant a aquestes energies –eòlica, solar, geotèrmica, hidràulica, mareomotriu, biomassa… – i anar descartant les no renovables, que contaminen i s’esgoten –petroli, carbó, urani…-.… Llegeix més»

Comencem a preparar l’hort – ESCOLA DE LLADURS

Premeu la imatge

Divendres passat vàrem començar les feines per preparar el nostre hort.
Vam començar a desbrossar i també vam planificar el sistema de rec. Amb uns bidons que vam aconseguir a la deixalleria acumularem part de l’aigua de la sala poliesportiva. Per aquest motiu, vam preparar una terrassa a l’altura adequada on situarem els bidons que recolliran l’aigua.
Ara ens queda canalitzar l’aigua cap al bidons, comunicar-los i posar-hi una aixeta de sortida.

Mica a mica anirem millorant l’hort per tal que sigui ben a punt a l’hora de plantar.

Bona feina noies i nois! Amb el vostre esforç aconseguirem un hort envejable.

MAQUETES DE CIÈNCIA DEL CURS 19/20 – ESCOLA DE LLADURS

Premeu la imatge

Divendres vam poder acabar les exposicions de maquetes de ciència del curs passat. El projecte va quedar aturat el març i l’hem reiniciat durant aquest inici de curs.

Tant les maquetes com les exposicions realitzades pels alumnes han estat d’un gran nivell. Estem molt satisfets pels resultats obtinguts. Veiem com progressa la competència discursiva i sociolingüística dels nostres alumnes, veiem també com s’estableix una col·laboració entre mares/pares i fills pel treball escolar i veiem sobretot com l’esperit científic forma part de cada un de nosaltres.

Pas a pas, us heu fet uns grans experts i ens heu fet un xic més savis.

Gràcies famílies per la vostra col·laboració, gràcies mestres per la vostra perseverança, gràcies nens i nenes pel vostre esforç.

Com solem dir: “NOMÉS JUNTS FEM ESCOLA”

Sapròfits, paràsits, simbiòtics

No fa gaire, coincidint amb la castanyada, l’Aran, de 6 anys, ens va fer una fantàstica exposició en la seva presentació de la maqueta sobre els fongs. Entre molts dels continguts que ens va explicar, ens va deixar molt clara la diferència entre el bolet i el fong, la seva classificació, i per sobre de tot, la seva importància a la natura.
Aquell dia mateix, com ja venim fent des de fa molt de temps, vam anar al bosc a buscar bolets i, val a dir, que tenim grans buscadors de bolets i molt respectuosos amb el bosc i la resta de bolets no comestibles. Va ser uns sortida magnífica.
Divendres passat, el Marc, ens va portar uns saquets amb xiitakes, orellanes, greixes i pollancrons, totes elles varietats amb un bon valor culinari. Ah! i no ens podem descuidar les pipes, molt apreciades pel seu alt valor medicinal. Ens va ensenyar com es cultiven i com cuidar-los i esporgar-los per anar-los consumint. El mateix divendres cada nen se’n va endur uns quants bolets cap a casa.

Ara ens toca a nosaltres, a l’escola, a tenir-ne cura. Els hem buscat un bon lloc, de d’on els podrem cuidar i observar el seu continu creixement.

Comencem una nova activitat: “CULTIVEM BOLETS”

==> Premeu la imatge
No us perdeu les fotos. Són espectaculars!
Anirem ampliant l’àlbum per tal de mostrar-vos tot el procés de cultiu.

“Ratolinades al bosquet de Llobera”

Amb aquest títol, els infants de l’escola de Llobera, han recollit el premi del 3r Concurs d’Àlbums Il·lustrats que convocava la Biblioteca de Solsona el passat mes d’abril.

Aquest conte va ser creat durant el confinament arrel de la idea d’una de les famílies de l’escola. D’aquesta manera, es va iniciar un conte i cada infant, junt amb la seva família, era l’encarregada de fer una nova pàgina fins tenir el conte complert amb les 18 pàgines corresponent als 18 infants que formaven part de l’escola de Llobera el passat curs 19-20. Quan l’infant tenia la seva pàgina acabada, feia una foto, que s’enviava a través de whatsapp, i seleccionava el següent company que havia de seguir l’història. Va ser un conte creat tots junts, però a la vegada, per separat. Una mare de l’escola va dissenyar i crear la portada.

Aprofitant que per aquelles dates, la Biblioteca de Solsona convocava el 3r Concurs d’Àlbums Il.lustrats, entre totes es va decidir participar amb el conte creat conjuntament. Amb la grata sorpresa que ha estat premiat i aquests dies, els infants han recollit aquest premi, el qual consisteix en un conte i un val de 30€ per gastar en material escolar.

Si us ve de gust, a la Biblioteca de Solsona hi haurà un exemplar del conte per si el voleu consultar.