Taller de recerca. Estada al CdA Monestirs del Cister. Dia 14 de novembre.

Avui hem canviat els plans i farem les activitats d’exterior que teniem per demà, ja que el temps és insegur i avui hi ha menys probabilitats de pluja. Així doncs, un cop esmorzats i després d’una breu sessió teòrica i de recollir el material de camp,  ens dirigim als boscos del voltant de l’alberg a la recerca dels ingredients de la tinta que volem fabricar. Primer ens aturem en un esbarzerar per a recollir fulles d’esbarzer i extreure’n els tanins. En fem una identificació que resulta positiva. A continuació ens dirigim a la font de l’abat Siscar on hi trobem les fonts de ferro i de la magnèsia. Aquí recollim els sediments de la pica de les fonts i corroborem la presència de ferro dissolt a l’aigua i també en els sediments.

Tornem a les aules i ens posem a fabricar la nostra tinta seguint la recepta del monjos de Poblet (tinta ferrogàlica): tanins, sulfat de ferro, goma aràbica i timol (extracte de farigola). Pesem, dissolem, pipetegem, mesclem … i tot surt la mar de bé. Guardem la tinta per a demà al taller d’escriptura.

A la tarda hem sortir cap al monestir de Poblet. Quan hem arribat ja ens esperava fra Salvador que ha respost amb amabilitat i simpatia les nostres preguntes. Després hem iniciat la visita al monestir: el claustre amb la font, el refetor, la cuina, la sala capitular, el dormitori i ,finalment, l’església. Asseguts d’esquena al retaule de l’altar major hem pogut contemplar les tombes reials acompanyats per les notes de l’orgue.

Quan hem acabat la visita, ja de nit, ens hem posat les armilles reflectants i hem anat fins a l’Espluga. Hem tornat just a l’hora de sopar.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>