Experimentacions de les propietats de nous materials

A l’assignatura de tecnologia de 3r d’ESO , hem estat treballant els nous materials i les seves propietats i gràcies als companys del centre de recursos pedagògics de la Noguera hem pogut portar a la pràctica els conceptes teòrics amb les maletes pedagògiques del NANOEDUCA que ens han cedit durant uns dies.

NANOeduca és una iniciativa del CESIRE en col·laboració amb els Centres Científics i Tecnològics (CCiTUB) de la Universitat de Barcelona, l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), i el Grau de Nanociència i Nanotecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El seu objectiu és introduir l’alumnat d’ensenyament secundari en els conceptes bàsics de la nanotecnologia i fomentar l’interès per les disciplines cientifico-tècniques.

El NanoKit consta d’una col·lecció de materials, productes i reactius acompanyats de les corresponents fitxes i activitats per a fer un nanotast a l’aula.

Les experimentacions són les següents:

I  MATERIALS  HIDRÒFOBS I EFECTE LOTUS

II MATERIALS CORE SHELL I NANOENCAPSULACIONS

III  MATERIALS AMB PROPIETATS ESPECIALS: NITINOL I GRAFÈ

IV  MATERIALS FUNGICÍDES : LES NANOPARTÍCUL·LES DE PALTA

V  MATERIALS PIEZOELÈCTRICS

I  MATERIALS  HIDRÒFOBS I EFECTE LOTUS

En aquest experiment observarem la capacitat que tenen els materials per absorbir o repel·lir l’aigua.

Així doncs anomenarem com a materials hidròfobs tots aquells que repel·leixen l’aigua i per tant siguin difícils de mullar, contràriament els materials hidròfils seran aquells materials que tenen afinitat per l’aigua i que podem mullar fàcilment.

En aquest experiment associarem la capacitat hidròfoba del material amb la forma que agafen les gotes d’aigua quan cauen damunt seu.

Segons les nostres experiències hem observat que com més hidròfob és un material més esfèrica és la gota d’aigua. En canvi si el material és hidròfil les gotes d’aigua agafen una forma més aplanada.

També estudiarem l’efecte Lotus que és el que explica la capacitat superhidròfoba  d’alguns elements i plantes naturals; seria el cas de la planta de lotus, que és una planta asiàtica que per molt que li caigui aigua a damunt, les gotes acaben rodolant sobre la superfície sense arribar a mullar la fulla.

Aquest exemple portat a casa nostra el trobaríem en les fulles del bròquil o col.

L’efecte lotus és un exemple de biomimètica i presenta grans avantatges com la capacitat d’auto neteja, ja que les gotes d’aigua quan rodolen sobre la superfície netegin i s’emportin la brutícia i les partícules de pols.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>