El pernil dolç que menges és d’una alta qualitat?

Hi ha moltes marques diferents de pernil dolç. Però no totes són iguals. Algunes marques afegeixen midó, que és la reserva energètica de les plantes, al pernil. I com és això? Doncs en alguns pernils els hi afegeixen midó perquè pesin més i així siguin més cars, de manera, que llavors tenen menys qualitat. 

COM HO PODEM COMPROVAR? 

Nosaltres vam agafar el pernil que mengem habitualment. Per comprovar-ho, vam anar al laboratori de l’edifici nou  i hi vam fer el nostre primer experiment. Vam agafar diferents marques de pernil dolç, i hi vam posar unes gotes de lugol. El lugol és una substància que reacciona amb el midó, i et mostra si aquella substància conté midó o no en conté. Per comprovar si el lugol funcionava en vam posar a sobre d’un tros de pa i d’un tros de patata, que ja sabem que contenen midó. I, efectivament, va reaccionar, de manera que ja sabíem que aquell lugol funcionava. A continuació ho vam provar amb pernil dolç i aquests són els resultats:

La primera marca de pernil va reaccionar, i per tant, contenia midó.

La segona marca de pernil no va reaccionar, i per tant, en aquesta, no l’hi havien afegit midó.

Si voleu saber quin tipus de pernil mengeu, ho podeu fer molt fàcilment, posant unes gotes de iode, el que teniu a la farmaciola (aquell tall de pernil no us el mengeu!). Amb iode també funciona, ja que el lugol conté Iode. 

Ona Barrón i Judit Llobet