Sortida teatral a l’Ateneu i l’Aurora

El passat dijous 25 de Març, els alumnes de 3r i 4t de l’optativa de teatre, vam fer una petita excursió fins al Teatre Municipal de l’Ateneu d’Igualada per veure l’obra de teatre breu “Píndoles”. L’obra consistia en tres petits espectacles independents d’uns 20 minuts: eren com uns “curts” en format teatral. 

La primera obra era una paròdia còmica de la vida, caracteritzada per tres amigues de sempre que narraven la seva amistat des dels inicis fins a l’actualitat, pintat amb humor juvenil i alegre fins a un final completament inesperat i impactant. El més curiós de l’obra és el joc que li anaven donant al número 3, fent constantment joc de paraules amb ell.

La segona era una obra realista i històrica, pensada per donar veu a les morts i les vides d’immigrants al Mediterrani. Narra la història d’un libià que ha de marxar de casa seva perquè aquesta és bombardejada. S’embarca en una nau que pretén creuar el Mediterrani en busca d’una vida millor. Des del vaixell a punt de volcar al mig del mar, fan unes trucades a les administracions d’Itàlia i Malta, i aquestes no se’n volen fer càrrec de socòrrer-los. L’obra està inspirada un article de la revista italiana L’Espresso que es va publicar el 2017, i s’hi barregen fragments de la novela “Quanta, quanta guerra” de Mercè Rodoreda i la cançó Marxar de Guillem Ramisa.

La tercera obra va ser una comèdia juvenil, que tractava de les dificultats que travessa una parella per culpa de la idea d’haver de mantenir la seva relació a distància. Veiem com ho tracten en només les 24h que els queda per estar junts. 

Quan es van acabar les actuacions es va fer un col·loqui amb els actors i actrius, i vam tenir l’oportunitat de preguntar-los els dubtes que ens havien quedat de cada obra. A més també vam aprofitar aquesta estona per preguntar sobre els oficis relacionats amb el teatre i ajudar-nos a veure-ho tot des de la perspectiva “de dins”. Després, vam seure a l’entrada de l’Ateneu, i el nostre professor de socials, el Jordi Alsina, ens va explicar la història de l’edifici, quan, qui i perquè el van construir i les utilitats que va tenir des que es va crear. Vam aprendre moltes coses de l’Ateneu i del context en què es trobava Igualada en cada pas de la creació.

 

Tot seguit, vam anar caminant fins a la plaça Cal Font i vam entrar al teatre de l’Aurora, on ens van explicar i ensenyar el funcionament tècnic d’un teatre. Vam aprendre sobre la direcció d’un teatre, els oficis tècnics relacionats amb una obra (il·luminació, el so, regidoria, escenografia o atrezzo). Va resultar molt interessant veure com es viu el dia a dia a un teatre i les diferents tasques que s’hi desenvolupen (que per cert, són moltes més de les que acostumem a veure com a espectadors/es!)

Finalment, vam tornar a l’institut a peu per fer l’última hora de classe. Va ser una experiència molt enriquidora, divertida i de proximitat, on vam que ens va permetre conèixer més aspectes del món del teatre que els que haguéssim aconseguit en una classe normal.

Per Gil Robert de 4t d’ESO.