L’Institut Lluís de Requesens celebra la I Jornada “Compartim Ciència”

 

L’Institut Lluís de Requesens celebra la I Jornada “Compartim Ciència”

  • Alumnat de primària podrà aprendre sobre ciència amb experiments que l’alumnat de segon d’ESO realitzarà amb ells.
  • La jornada posa en relleu el treball de dones científiques que han fet història, amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena Científica.

El 9 i el 10 de febrer, l’Institut Lluís de Requesens celebrarà la primera edició de “Compartim Ciència”, una jornada on el Poliesportiu Municipal de Molins de Rei es convertirà en un laboratori científic. Durant tres dies alumnes de primària i secundària es trobaran per fer un pas més enllà de les fórmules i les equacions i entendre la ciència des de la pràctica. Per fer-ho, els nois i noies de segon d’ESO passaran el matí fent experiments de física, química i tecnologia per l’alumnat de les escoles de Molins de Rei.

Les reaccions químiques, la densitat i la flotabilitat, els estats de la matèria i el model cineticomolecular de la matèria seran els protagonistes d’aquesta jornada. Els estudiants de l’Institut Lluís de Requesens han preparat tot un ventall d’experiments per tal que ningú s’avorreixi: Inflem un globus sense bufar, Llum foc i màgia!, Ara no flota i ara flota, Armilla salvavides al rescat, Cabells aixecats, Llumillimones, Bombetes de Nadal enceses i Enigma descodificat. Tots els alumnes de primària tindran l’oportunitat de passar per cadascun d’ells i aprendre ciència de la forma més divertida.

Un altre dels eixos principals d’aquesta jornada és el reconeixement a les dones científiques i el trencar la bretxa existent entre nois i noies en la tria de professions cientificotecnològiques. De fet, segons les últimes dades del Ministeri d’Educació, només el 5% de les noies espera treballar en professions de l’àmbit de la ciència i l’enginyeria. Així que, amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena Científica, els alumnes de segon d’ESO dedicaran una part de la Jornada “Compartim Ciència” a explicar la trajectòria de dones científiques que han fet història als alumnes de primària. Per fer-ho, han preparat “lapbooks” que funcionaran com a escenari de les vides i els descobriments científics de grans personatges com Marie Curie, Hipàtia d’Alexandria, Lise Meither i Jane Goodball.

Les escoles participants són Estel, La Sínia, El Palau, Pau Vila, Madorell, Castellciuró, Pont de la Cadena i Alzina. La dinàmica es realitzarà en grups que realitzaran vuit rotacions durant tot un matí per tal que tot l’alumnat passi per cadascun dels experiments.

 

Font imatges: https://www.donesiciencia.cat/