Visita al MHC – 2n d’ESO

per Santiago D. Crespín, 2n ESO C (revisat i corregit pel professor de socials de 2n)

Fa unes setmanes vam fer una sortida de socials al Museu d’Història de Catalunya, a Barcelona. Vam anar-hi amb tren i vam esmorzar abans d’entrar.

Quan vam entrar, la guia es va presentar. Vam començar la visita i ens van fer un recordatori de quan comença i quan acaba l’edat mitjana, que és l’etapa que estem estudiant a socials i el tema de la visita. Després  ens van mostrar productes, tècniques agrícoles, utensilis, etc., de quan la península ibèrica era musulmana. Després, vam veure diferents mapes, recreacions i objectes dels senyors feudals i dels pagesos a la Catalunya medieval.

Per últim, vam fer un joc de rol que consistia en què quatre grups eren una classe social diferent: comtes, nobles, eclesiàstics i camperols. Cada una tenia uns objectius diferents: aconseguir collites, terres, exèrcits… La forma de guanyar era aconseguir els objectius.

Un exemple del funcionament del joc: quan un grup atacava als pagesos, ells podien demanar ajuda a un altre grup perquè els protegeissin. A canvi, havien de pagar cartes de collites. Després, els combatents feien una batalla en la que cadascú tenia diferents cartes d’exèrcit, del nivell 1 al 3. La guia agafava, sense mirar, una de les cartes de cada grup. Guanyava la més alta. Si guanyaven els que atacaven, els pagesos els hi havien d’entregar cartes de collita, a banda de les que ja havien pagat per què els defenssessin. També hi havia cartes especials de cada grup, com la excomunió, que tenia la Església i que podia aplicar a qualsevol grup si l’atacaven.

Quan vam sortir del museu, vam anar al barri del Born i a Santa Maria del Mar, on ens vam fixar en alguns elements característics del gòtic. Vam fer una activitat que consistia en fotografiar i situar en un dossier alguns carrers d’origen medieval que tenen noms d’oficis, ja que eren carrers on el gremi d’aquell ofici establien els treballadors.

I això és el que vam fer en la nostra sortida al Museu d’Història de Catalunya. I ara, si voleu veure’n fotos, no us perdeu la següent presentació!!!