Visita al Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó

Aquest mes de maig tots els alumnes de primer d’ESO han visitat el Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó de la població, on ha pogut veure les obres exposades i assistir a una visita comentada pel director del museu, el Sr. Jordi Canet. Durant la visita els ha explicat la història de l’edifici i la seva funció de cúria i presó alhora, tot relacionant-la amb la història medieval de la vila de Castelló d’Empúries.

 Tal com ens diu el seu director, aquest museu conserva i exposa de forma permanent la col·lecció de matzewoth de Castelló d’Empúries, el conjunt de làpides funeràries jueves procedents del cementiri medieval dels jueus de la vila, documentat ja al segle XIII i utilitzat fins a les conversions religioses forçoses i l’expulsió dels jueus l’any 1492.

És una de les més importants de la península (la més antiga és de 1313) i les esteles funeràries, senceres o fragmentàries, s’han localitzat reutilitzades posteriorment com a material arquitectònic. El Museu exposa també altres objectes i documents del call jueu medieval de la vila, com per exemple la qetubà (contracte matrimonial jueu) de 1377 entre David i Astruga, la més antiga de la província de Girona.

Share