Escola Verda

image

Com bé sabeu, el nostre centre disposa del distintiu Escola Verda.

En aquest apartat hi trobareu informació de les activitats que es duen a terme.

CURS 2023-2024

FÒRUM D’ESCOLES VERDES 2024 a Vilassar de Mar


El passat dimarts 12 de març, l’escola va participar al Fòrum d’Escoles Verdes del Maresme. Enguany, es va dur a terme a Can Bisa, a la població de Vilassar de Mar. Va ser un dia molt enriquidor i vam aprendre molt, compartint amb altres centres les nostres experiències. El programa comptava amb dues parts, una per l’alumnat i l’altra pel professorat. En Jan de tercer i la Laia de 6è van ser els delegats verds que representaven la nostra escola i van explicar com hem dut a terme el projecte de l’hort i l’actuació realitzada per reduir el consum d’aigua de les nostres aixetes. Mentrestant, les coordinadores verdes, l’Anna i la Conxi,  vam poder gaudir de dues presentacions relacionades amb la biodiversitat marina i el medi ambient que ens van proporcionar molts recursos per treballar a l’aula.

Moltes gràcies Jan i Laia!

 

 

CURS 2018-19

FÒRUM D’ESCOLES VERDES 2019 A TORDERA

El passat 26 de febrer es va celebrar el Fòrum de les Escoles Verdes del Maresme a Tordera amb el suport de l’Ajuntament de Tordera, que cedí el Teatre Clavé com a escenari principal, i de les dues escoles verdes del Municipi: l’Institut Lluís Companys i l’Escola Vedruna, que van oferir aules i van preparar alumnes seus per fer de guies del poble.

La participació va ser molt elevada, amb la presència de 24 escoles i 120 participants, 44 mestres i 76 alumnes.

Es van seguir dos programes diferents entre alumnes i mestres. En el cas dels primers, l’objectiu era organitzar grups per poder presentar experiències d’educació ambiental en les que ells fossin els protagonistes.

La Carlota, la Núria, la Jana i en Loay van ser els/les alumnes de l’escola Sant Pau, encarregats d’exposar l’experiència del Delegat/ada Ambiental i ho van fer molt bé!

Un cop finalitzades les presentacions, els alumnes de les escoles de Tordera van començar el guiatge per l’entorn del poble, mostrant a l’alumnat d’altres pobles de la comarca, espais interessants del patrimoni natural i històric del seu municipi.

Un cop acabades les visites, es van reunir tots els alumnes al Parc Prudenci Bertrana per a penjar caixes niu d’ocells i ratpenats elaborades pels alumnes de l’Institut Lluís Companys!

En el cas del professorat totes les dinàmiques es van fer a l’interior del Teatre Clavé, amb una primera basada en l’intercanvi d’experiències i una segona amb l’objectiu de reflexionar sobre les funcions i el funcionament del Comitè Ambiental.

L’HORT ESCOLAR

 

CURS 2017-18

L’HORT ESCOLAR

El poema de La Llavor de Joana Raspall està dedicat a tots els alumnes, els pares i mares i mestres que han ajudat a tornar a fer créixer el projecte Hort a l’escola. Moltes gràcies!!!!!!!

 

Aquest curs les llavors en diferents moments de la vida diària de l’escola han tingut una presència significativa amb colors, mides i formes diverses.

Els nens i nenes del cicle Infantil han pogut gaudir d’un hort més proper, ubicat a cada aula i l’han fet créixer amb molta cura i tendresa. Les faves han sigut les llavors protagonistes.

També els alumnes de primer de cicle Inicial s’han animat a participar a conrear l’hort de primària amb plantes d’arrels comestibles (raves i pastanagues)  i  de tija subterrània com les patates.

Els alumnes de quart han tornat a endegar l’hort de primària i s’han convertit en experts en conrear, sembrar, regar i recollir una gran varietat de verdura: bledes, enciams, escaroles, faves, cebes, alls…

 

 

PERÒ TOT AIXÒ NO SERIA POSSIBLE sense la col·laboració especial dels pares i mares (Núria Camps, Josep Carreras, Albert Fàbregas, Dario Martone, Manel Puig, Josep Sauleda, Neus Vives), la regidoria de Medi Ambient (Elena Fernández) i la brigada de l’Ajuntament, en la preparació de la infraestructura i en l’assessorament dels planters i la seva ubicació.

 

 

SELECCIÓ DE RESIDUS

 

A l’escola seguim treballant en la selecció adequada dels residus que generem cada dia, és per això que aquest curs hem creat la figura del Delegat Ambiental al cicle Superior amb l’objectiu de vigilar durant l’estona de pati que els residus es tirin en el contenidor adequat.

Aquests mateixos delegats Ambientals s’han encarregat d’anar a les diferents aules de l’escola a valorar la selecció de residus de cada classe.

 

 

SETMANA SENSE SOROLL

 

Del 23 al 29 d’abril es va celebrar a Catalunya la Setmana sense Soroll sota el lema “Aturem el Soroll”.
La Comissió d’escola Verda va col·laborar fent unes petites accions (visualitzar frases que parlen del soroll i escoltant cada dia en el moment de l’entrada a l’escola un contrast de sorolls de l’entorn davant una música de sons de la natura) que tenien com a objectiu principal conscienciar a la comunitat educativa sobre l’impacte ambiental que la contaminació acústica genera, especialment en l’àmbit urbà, els seus efectes i les seves possibles solucions.


LET’S CLEAN UP EUROPE

 

El dia 11 de maig, per segon any consecutiu l’alumnat de l’Escola Sant Pau ha col·laborat en la campanya europea Let’s Clean Up Europe, amb una neteja de la Riera de Sant Pol (alumnat de 4t) i de l’aparcament de l’escola (alumnat de 2n).

Aquests mateixos alumnes han anat a explicar la seva experiència a la resta de companys/es de l’escola amb l’objectiu de conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada i per promoure la recollida d’aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de rius…

 

 

CURS 2016-17

LA BÚSTIA VERDA

A la porta d’entrada a l’escola trobareu la Bústia Verda on podeu fer arribar les vostres propostes… perquè la nostra escola sigui més sostenible.

HORT ESCOLAR

L’hort escolar ha tingut la seva presència a l’escola en diferents ubicacions i amb els anys ens hem adonat que la seva proximitat és molt important, per tal d’observar el procés vital de les plantes i la funció dels insectes i d’altres animalets, que ens hi podem trobar.

Aquest any, els alumnes de quart de primària han plantat planters de diferents verdures a l’hort, que tenen ubicat en el mateix jardí, i plantes remeieres.

FOTOGRAFIES DE L’ACTIVITAT

Al cicle Infantil, s’ha iniciat un projecte que consisteix a vincular l’hort dins del pati Infantil i transformar el pati en un jardí creant un espai didàctic i sobretot vivencial, on no només s’observi el creixement de les plantes, sinó també pugui ser un context de vivències comunes per tractar temes diferents com els límits, el respecte, la inclusió d’espais verds…

FOTOGRAFIES DE L’ACTIVITAT   

Voldríem esmentar la col·laboració dels pares i mares (Darío Martone, Manel Puig, Núria Camps, Moisès Fabo, Gabriela López, Neus Vives i Núria Vives), la regidoria de Medi Ambient Elena Fernández i la brigada de l’Ajuntament, en la preparació de la infraestructura i en l’assessorament dels planters i la seva ubicació.

SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

A finals del mes de novembre i coincidint amb la Setmana Europea de la prevenció de Residus, els alumnes de l’Escola Sant Pau van portar a terme tot un seguit d’activitats per adherir-nos a aquesta proposta.

Programació de les activitats

Els nens i nenes de 5è van anar als cicles d’Educació Infantil, Cicle Inicial i Cicle Mitjà a fer les següents activitats relacionades amb la recollida selectiva de residus:

 

Durant la mateixa setmana, els alumnes de 6è, van anar per tots els espais de l’escola, fent de “detectius”, recollint informació gràfica i numèrica per obtenir un diagnòstic de l’estat actual de reciclatge del nostre centre.

Posteriorment van fer un buidatge i van formular propostes de millora que s’aplicaran properament.

 

 

 

LET’S CLEAN UP EUROPE

Durant el mes de maig, l’alumnat de l’Escola Sant Pau va col·laborar en la campanya europea Let’s Clean Up Europe, amb una neteja de la Riera de Sant Pol i de l’aparcament de l’escola. A la riera hi van participar els infants de 4t, que van recollir un total de 7 saques de residus diversos: roba, ferros, plàstics… Alumnes de 2n es van encarregar de la neteja de l’aparcament de l’escola i també van enviar els seus suggeriments per tal de mantenir l’espai més net.

Let’s Clean Up Europe és un esdeveniment d’abast europeu que s’organitza cada any i que consisteix en la realització d’accions de neteja en espais naturals del nostre entorn per part dels ciutadans.

L’objectiu és conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada i per promoure la recollida d’aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de rius…