Per un estiu lector!

Ben aviat començareu les vacances d’estiu i segur que aprofitareu el temps lliure per fer moltíssimes coses. Des de la biblioteca de l’escola, us animem a que a la llista de les activitats a fer aquest estiu i afegiu LLEGIR I EXPLICAR HISTÒRIES!

Per aquest motiu, us recomanem una sèrie de llibres. BONA LECTURA!

Si vens a la terra

De Sophie BlackallBarcanova / Anaya Infantil y Juvenil
Edat recomanada: A partir de 3 anys

Un meravellós àlbum il·lustrat que ens farà reflexionar sobre el planeta Terra i els éssers vius que el poblem, en especial els humans. A l’inici del conte veiem un infant que escriu una carta a un visitant de l’espai convidant-lo a venir, però abans aquest ha de saber que… A partir d’aquí a cada doble pàgina, d’una forma clara i senzilla, l’infant descriu com és la Terra i qui viu en ella. Centrant-se en les persones humanes. A on vivim, què fem, com ens vestim, etc. Tots som diferents, i tots som interessants. Ressaltant que tots tenim una cosa en comú, el nostre planeta. Per això, cal cuidar-nos els uns als altres, el medi ambient i també el lloc a on vivim.

De mica en mica

De Ramon Bassa i Martín. Il·lustracions Sandra Aguilar
Michael Holland, i il·lustrat per Philip Giordano
Editorial Salvatella
Edat recomanada: De 4 a 8 anys

Una magnífica col·lecció de contes de lectura progressiva, perfecte per als infants que comencen a llegir. A cada títol hi ha una història argumental a on la il·lustració té un pes important, en el text s’hi treballen fonemes i lletres concretes i el vocabulari que s’utilitza és just el dels infants, fet que afavoreix la comprensió de la lectura.

La revolució de Shiwa

De Noemí Font i il·lustrat per Jorgina JuvéExcellence Editorial
Edat recomanada: A partir de 4 anys

Aquest conte explica la història de la Joana, una nena de cinc anys amb mobilitat reduïda. A la protagonista li agrada molt escoltar música perquè quan té por o està preocupada l’ajuda a recuperar la calma. La seva cançó preferida en Shiwa de Love of Lesbian en aquesta ocasió l’ajudarà a afrontar un gran repte. La Joana ha d’anar al metge a fer-se unes proves, la cançó l’acompanya i l’ajuda a canviar aquelles coses de l’entorn hospitalari que no li agraden, transformant-ho tot en una gran aventura.

L’abecedari entremaliat
Troba la paraula intrusa

D’Anna Aparicio Català
Takatuka editorial
Edat recomanada: 5 anys

La il·lustradora Anna Aparicio ens proposa un abecedari il·lustrat amb moltes ganes de jugar. A cada doble pàgina trobarem a l’esquerra una lletra i a la dreta, dibuixos corresponents a paraules que comencen per aquesta lletra. Però cal estar atent perquè hi ha una il·lustració intrusa que no comença per la lletra plantejada. Una bona forma d’aprendre les 26 lletres del nostre alfabet, i ampliar el nostre vocabulari. Per fer-ho encara més atractiu i original, cada lletra va acompanyada de les seves diferents representacions gràfiques (majúscula, minúscula, lletra de pal, lletra lligada), també veurem la seva correspondència en braille i en codi Morse. I en acabar el llibre, descobrirem una miqueta més d’informació sobre aquests alfabets amb propostes de joc per fer en família o a l’aula i també treballar altres temes com la comunicació, l’empatia o la inclusió de les persones amb discapacitat visual.

D’on vinc?

D’Agnieszka Kacprzyk amb il·lustracions de Marianna SztymaThule Ediciones
Edat recomanada: A partir de 5 anys

L’arribada d’un germanet o germaneta a casa sempre desperta preguntes i dubtes als infants. Com hi ha entrat el bebè a la panxa de la mare? Què hi fa aquí dins? I com en sortirà?, són qüestions que sorgeixen i sovint agafen desprevinguts a les mares i als pares. En aquest llibre veurem com un futur germà gran ressol els seus interrogants sobre el cos, el sexe i el naixement en una conversa pausada i clara amb la seva mare embarassada.

A la cua de l’arca

D’Antonis Papatheodoulou i il·lustrat per Iris SamartziKalandraka Editorial
Edat recomanada: A partir de 5 anys

Una lectura divertida i que juga amb els dobles sentits. Dos ratolins s’afegeixen a la cua de l’arca, allà es troben amb diferents parelles d’animals. A mesura que s’avança en la cua i en la lectura els animals expliquen la història de l’Arca de Noè: l’anunci del diluvi, la inundació del planeta, la construcció de l’embarcació, etc. Fins que comença a ploure, el lector ja pateix pensant podran pujar tots a l’Arca? Però finalment ens trobem davant d’una història completament diferent que farà somriure al lector.

El Rei Granota

De Ramon Besora i il·lustrat per Ignasi Blanch
Edicions de 1984
Edat recomanada: A partir de 5 anys

Aquesta és la història d’un rei molt golafre que només volia menjar ratolins. Tant li agradaven que fins i tot va fer una llei per prohibir que ningú més en mengés. Això no li va fer gens de gràcia al gat que vivia amb ell, i per escarmentar-lo va tramar un pla. Una nit mentre el rei dormia li va obrir la panxa per alliberar tots els ratolins que s’havia menjat fins aleshores, en el seu lloc hi va posar una granota i el va cosir de nou de dalt a baix. Des d’aleshores quan el rei parla de tant en tant se li escapa algun rac-rac-rac.

Raigs de sol per esmorzar

De Michael Holland, i il·lustrat per Philip GiordanoHarperKids
Edat recomanada: 8 anys

Ara que estem en plena primavera aquesta proposta és ideal, ja que és un homenatge a la natura, en concret a les plantes. A través d’il·lustracions cuidades i a tot color, aquest preciós àlbum ens apropa a l’univers de les plantes repassant les seves característiques, curiositats i per què poden ser de gran utilitat en el nostre dia a dia. L’expert en plantes Michael Holland ens narra com s’alimenten del sol per arribar fins als nostres aliments, els materials que fem servir i l’aire que respirem. Així descobrirem la planta amb la qual es fa la pasta de dents mentolada o amb la que es fan samarretes de cotó. A més, el lector hi podrà trobar propostes de manualitats i experiments per entendre molt millor el què s’hi explica.

Llocs de la Història

De Bonalletra AlcompásShackleton Kids
Edat recomanada: 8 anys

L’editorial Shackleton Kids de llibres divulgatius per a nens i nenes ha tret una nova col·lecció enfocada a la Història i a la Geografia. Un dels seus primers títols ens convida a fer un viatge al passat a través dels llocs més fascinants de la història de la humanitat. Visitar la piràmide de Guiza a Egipte, el Machu Picchu dels inques a Perú o la muralla de la Xina mil·lenària, entre d’altres. I així saber com es van construir, els seus detalls i secrets arquitectònics, i la seva pròpia història. Una forma divertida, didàctica i amena d’estudiar també la història de les civilitzacions que van crear aquests llocs fascinants, i saber una mica millor com érem a l’edat antiga, a l’edat mitjana, a l’edat moderna o a la contemporània.

Desde la rueda hasta internet

De Catherine Barr i Steve Williams amb il·lustracions de Amy Husband
Grupo SM Ediciones
Edat recomanada: A partir de 8 anys

Al llarg de la història els humans hem ideat diversos invents per fer-nos la vida una mica més fàcil. En aquest àlbum il·lustrat els lectors descobriran els invents i troballes més rellevants i que d’alguna manera o altre han contribuït a fer evolucionar el món.

La guerra de les sabates

De Liz Pichon
Editorial Bruño
Edat recomanada: A partir de 10 anys

Una nova història plena d’humor i aventures l’autora i il·lustradora Liz Pichon. En aquesta ocasió ens explica la història de dos germans, la Ruby i en Bear Peu que han de rescatar el seu pare inventor de la seva horrible cap, la Wendy Falca. Una dona malvada que només té un objectiu guanyar de totes el fantàstic premi Sabata d’Or que encara no ha pogut aconseguir. Ella sap que les sabates voladores, que justament la Ruby i en Bear amaguen, són la seva opció més segura. Ha començat la guerra de les sabates!!

La síndrome de Bergerac. Una comèdia heroica

De Pablo GutiérrezEditorial Edebé
Edat recomanada: A partir de 12 anys

La Velia Machado és una adolescent una mica encantada i que s’amaga darrere els llibres, i que ara comença a sentir-se aclaparada davant la presa de decisions del batxillerat i de la seva vida cada cop més adulta. L’acció de la història comença quan a la classe de Literatura Universal la professora proposa al grup de representar una adaptació de l’obra de teatre de Cyrano de Bergerac. Un muntatge que marcarà un abans i un després a la vida de cadascun d’ells.