Projecte: Quin és el viatge d’una gota d’aigua?

Els i les alumnes de sisè hem estat treballant un projecte sobre l’aigua. Aquest s’anomena Quin és el viatge d’una gota d’aigua?

Per començar, vam fer una pluja d’idees sobre aquest tema i vam investigar per grups diversos temes que tenen relació amb l’aigua: què és la hidrosfera i la seva distribució d’aigua en el planeta Terra, les propietats i estats de l’aigua, el cicle de l’aigua, com afecta el canvi climàtic a l’aigua, i finalment, on s’emmagatzema l’aigua de la pluja i de la neu. Amb aquests temes i per grups, vam realitzar una exposició grupal; després ens vam agrupar tots els sisès per posar en comú les idees apreses sobre els temes anteriors. 

A més a més, també hem fet una investigació individual sobre les glaceres, què són una part del cicle de l’aigua i són un mitjà de vida per a moltes persones. També, hem aprés que les glaceres estan desapareixen a causa del canvi climàtic i les fortes onades de calor han fet que moltes glaceres dels Pirineus hagin retrocedit molt durant els últims anys, però sobretot l’últim, el 2022, que vam tenir moltes onades de calor seguides. Amb tot el què hem après sobre les glaceres, hem creat un mural amb informació important sobre aquestes.

És per aquest motiu, que el divendres 24 de febrer ens va visitar un expert sobre glaceres, l’Eñaut I. Ens va fer una xarrada per explicar-nos més coses sobre aquesta part important del nostre planeta. L’ Eñaut és professor de Geografia a la Universitat del País Basc i la seva investigació s’enfoca en l’estudi de les glaceres de muntanya, des de les grans glaceres de la Patagonia fins als últims romanents del Pirineu. Així doncs, ens ha explicat coses molt interessants del seu treball i coses que no coneixíem sobre les glaceres i l’aigua.  

En resum, amb aquest projecte hem treballat els següents aspectes: conscienciar sobre la importància de l’aigua en la Terra, i la seva distribució, conèixer les implicacions que tenen les glaceres en la vida de les persones i dels altres éssers vius, reflexionar sobre els reptes que afecten a l’aigua en un futur, entre d’altres.

Finalment, també farem una investigació en família, i que tots els altres cursos també podeu participar. Es tracta de mesurar quanta aigua es gasta durant una setmana a casa: tenint l’aixeta oberta, dutxant-nos, estirant la cadena,… Així podreu conèixer la quantitat d’aigua que gasteu i prendre consciència sobre aquest bé tan important que tenim a l’abast d’una manera molt ràpida i fàcil. (Us deixem el document que utilitzarem amb els de sisè per a fer la investigació familiar).

Cliqueu AQUÍ per veure imatges de tot el procés del projecte.