FONTS D’AIGUA NATURAL

Hem estat mirant les fotos que hem portat a classe de diferent fonts. Les hem classificat segons si son fonts naturals o fetes per l’home. La Irati va dir que una cosa era l’estructura i l’altra, d’on ve l’aigua. Hem vist algunes que no sabíem si eren naturals o fetes per l’home. Ens hem adonat que la diferència entre font natural i font feta per l’home és l’aigua que en surt. Hem fet una definició: La font natural raja sempre. Quan no raja és perquè el riu està baix. No sempre raja igual. L’aigua de les fonts de les muntanyes i dels rius acostuma a sortir molt freda.
Per tant, ja podem dir que la Font Fresca és natural i l’home ha construït l’estructura.



Vam fer un escrit individual sobre aquestes reflexions. Vam fer un treball en grups reduïts on cada nen llegia el seu escrit i escollia el seu títol. Vam treballar també què calia posar i què no calia, vam canviar unes paraules per d’altres més adients, vam canviar temps verbals, corregir faltes… també els va servir per treballar algunes normes ortogràfiques de manera conjunta i seguir posant referents ortogràfics a l’aula.
Vam quedar una mica encallats en decidir si s’escriu l’aigua o la aigua…Vam anar a demanar-ho a segon perquè ho estan treballant. Ens van dir que s’apostrofen totes les paraules que comencen per vocal. No ens vam quedar del tot convençuts ja que nosaltres diem: la Irati i no, l’Irati. Vam anar a 6è a demanar-ho i allà ens van dir que hi ha vocals fortes: A, E, O i fluixes la I i la U . Les paraules que comencen amb vocals fortes sempre s’apostrofen. També que la I i la U poden ser fortes quan porten accent o sonen fort a la síl•laba, llavors s’apostrofen. També ens han explicat que hi ha paraules agudes, planes i esdrúixoles.
Vam començar a fer un recull de les paraules que tenen la-l’-el. Ho vam fer per la classe i per llibres i còmics que hi ha a la sala.