ERASMUS+ (2019-2022) “Eat healthy. Act responsibly”

              ESCOLA DOCTOR ARRUGA

Projecte ERASMUS+ (KA229 CALL 2019)

“EAT HEALTHY. ACT RESPONSIBLY”

eathealth.eu

Un projecte Erasmus+ (abans a Primària eren Comenius) és una associació d’unes quantes escoles, instituts o universitats de diferents països, per treballar conjuntament un mateix centre d’interès i assolir uns objectius comuns. Sorgeix de la necessitat que els membres de la Unió Europea, sobretot els joves, estableixin uns vincles que els facin sentir que formen part d’una comunitat social, no només d’una unió política o econòmica. Està becat per la UE i és totalment gratuït per a l’alumnat. En el nostre cas, treballarem conjuntament a l’entorn del menjar saludable i el consum responsable.

Per a l’Escola Doctor Arruga, aquest és el tercer cop que participa en un projecte europeu. Els dos anteriors eren sobre les festes tradicionals (98-2000) i sobre jocs i esports (2010-12). 

Al nostre projecte hi participen sis escoles. Per ordre de visites programades són: 

  1. Panevezio K. Paltaroko gimnazija, Panevezys (Lituània)
  2. 100. Yil Secondary School Tars(Turquia)
  3. Szkola Podstawowa  nr 5 Im. Polskiej Macierzy Szkolnej W. Czeladzi  (Polònia)
  4. Shkolla Fillore Nikolla Vapcarov Shkup Skopje (Macedònia)
  5. Liceul Teologic,Târgu Jiu(Romania) (Els mestres i alumnes romanesos viatjaran a tots els països però no acolliran als socis del projecte)
  6. Doctor Arruga de Begur

Aquest curs es faran tres viatges i el curs vinent només un però s’acollirà els alumnes i mestres dels diferents països implicats.

PROPOSTA DE TREBALL:

  1. Enquesta sobre hàbits alimentaris saludables en forma de qüestionari. Recull i anàlisi de resultats: 11 al 15 de novembre de 2019 a Panevezys (LITUÀNIA)
  2. Experiment: Anàlisi en grups d’estudiants del que implica una alimentació saludable.  Realització d’un vídeo o PPT. Conclusions i comparació el març del 2020 a Tars (TURQUIA).
  3. Reflexió sobre els aliments sans en les nostres tradicions. Abril 2020 a  Czeladzi (POLÒNIA).
  4. Consum responsable: informació sobre productors locals. Joc.Trobada l’octubre del 2020 a Skopje (MACEDÒNIA).
  5. Actes sans i responsables davant de les realitats del nostre món modern. Implicacions reals d’una dieta sana i del consum de productes locals. Comparació entre els anuncis comercials i la realitat palpable.  Abril 2021 a Begur (CATALUNYA). Possibilitat de fer la cloenda del projecte, amb una fira internacional, menjar local, cançons o balls.

JORNADES ERASMUS+ CUENCA 2019

1a mobilitat: VIATGE A LITUÀNIA

L’equip de mestres de l’Escola Doctor Arruga es va adherir a un projecte europeu d’intercanvi escolar anomenat Erasmus+. Es tracta d’una associació d’unes quantes escoles, instituts o universitats de diferents països, que comparteixen un mateix objectiu de treball. Sorgeix de la necessitat que els membres de la Unió Europea, sobretot els joves, estableixin uns vincles que els facin sentir que formen part d’una comunitat social, no només d’una unió política o econòmica. Està becat per la UE i és totalment gratuït per a l’alumnat. 

Per a l’escola Doctor Arruga, aquest és el tercer cop que participa en un projecte europeu. Els dos anteriors eren sobre les festes tradicionals (98-2000) i sobre jocs i esports (2010-12). 

En el nostre cas, el títol del projecte és “Eat Healthy. Act Responsibly”, és a dir, menjar saludable i consum responsable. Hi participen nens i nenes de Cicle Superior de sis escoles de països diferents: Panevezys (Lituània), Tars(Turquia), Czeladzi  (Polònia), Skopje (Macedònia), Târgu Jiu(Romania) i nosaltres.

Aquest curs es faran tres viatges des de Begur, i el curs vinent només un, però s’acollirà els alumnes i mestres dels diferents països implicats.

El primer viatge ha estat a Lituània. Pel pressupost que hem rebut, hem pogut viatjar-hi cinc alumnes i tres mestres i hem portat tres treballs realitzats entre tots els alumnes: la presentació del nostre  país, el nostre poble i la nostra escola; l’exposició dels llocs del poble on poder comprar aliments o consumir-ne; una enquesta a les famílies sobre hàbits alimentaris saludables i l’anàlisi dels resultats d’aquesta enquesta.

Els mestres hem estat tots allotjats en un mateix hotel, i els alumnes en famílies. Mentre hem estat a l’escola de Panevezys, hem assistit a dues classes d’anglès, a una obra de teatre preparada especialment per als alumnes visitants, a un concert, a un munt de presentacions sobre la resta d’escoles participants, a un magnífic esmorzar saludable preparat per les mares i pares dels alumnes, hem fet un joc divertidíssim sobre la piràmide dels aliments, hem creat autèntiques obres d’art pintant amb fruita i verdura real…i hem cantat una cançó totalment improvisada! També hem dinat dos dies a l’escola,  hem fet una excursió a una granja tradicional on hem fet pa integral lituà cuit al forn de llenya i hem experimentat molts oficis tradicionals.

Ja de retorn a casa, la valoració no pot ser més positiva. Tant mestres com alumnes hem après un munt de coses i ho hem passat la mar de bé. Tots ens sentim molt afortunats d’haver obtingut aquesta beca.

FOTOS VIATGE A LITUÀNIA

ENQUESTA FAMÍLIES ALIMENTACIÓ SALUDABLE

VÍDEO CATALAN TEAM LITUÀNIA 2019

2a MOBILITAT: TARSUS (Turquia)

La setmana anterior a l’inici del viatge a Turquia, aquesta activitat es va haver de cancel·lar degut a un decret de confinament de tota la població espanyola per a aturar el creixement de la malaltia SARS-COV 2.
El curs 2020-21, la Meilute Balbierute, coordinadora del projecte, inicia una sol·licitud de pròrroga de sis mesos donada la incertesa sobre els viatges amb alumnes.
Alhora, encoratja l’equip turc a organitzar una trobada on-line, que es realitza dins l’horari lectiu, la primera setmana del mes de juny 2021, amb la participació de tots els alumnes dels dos grups de cinquè. Els i les nostres alumnes fan dues presentacions en grup i una demostració en directe de preparació de pa amb tomàquet com a plat típic català.
La finalitat d’aquesta activitat en concret és la d’implicar aquest alumnat de cara a possibles trobades el curs vinent, quan ells estiguin a sisè curs.
Tenint en compte les restriccions que encara s’apliquen als viatges internacionals i la impossibilitat de desplaçar-nos presencialment, considerem que la trobada ha acomplert sobradament els objectius marcats al programa.

Seguint aquests enllaços podeu veure les dues presentacions i les fotografies:

https://drive.google.com/drive/folders/1A5oxSI8kKH921FfXH3lcLYkXHQeBXrej?usp=sharing

https://drive.google.com/drive/folders/1btjor5L6TkeMaVX0wKK_QKrf_kP5U_PV?usp=sharing

3a mobilitat: VIATGE A MACEDÒNIA (del 22 al 27 de novembre de 2021)

A finals de novembre hem viatjat 6 alumnes de 6è i 3 mestres a Macedònia del Nord, concretament a la capital, Skopje.

Totes les escoles participants vam tenir en compte la normativa vigent referent a la prevenció del Covid19 i vam adaptar el projecte inicial per tal de minimitzar el risc de contagi. Així, els i les alumnes i els mestres de totes les escoles ens vam hostatjar sols en un mateix hotel, vam passar una PCR o bé un test d’antígens abans i després de la trobada, i a tots els establiments i controls fronterers se’ns va exigir el certificat vacunal als majors d’onze anys.

Vam compartir moltes experiències, vam treballar les diferències entre les dietes de cada país i vam aportar i debatre idees sobre l’alimentació saludable. En aquest marc, els i les alumnes de 6è de la nostra escola van realitzar dos anuncis en format vídeo, per afavorir el consum de fruita fresca i fruits secs sota el lema «The best snacks are fruits and nuts»

En una de les trobades conjuntes a l’Escola Imri Elezi de la ciutat d’Skopje, vam oferir a tots els i les assistents una degustació de fruita i fruits secs de la nostra terra. Va ser un èxit!

Tot seguit us adjuntem els dos vídeos dels anuncis gravats i realitzats per tot l’alumnat de 6è:

https://drive.google.com/drive/folders/1QnWZ0QylxBxOAvCb5jHoLWtVmc9mZIZ9?usp=sharing

També us oferim un recull d’imatges del viatge:

https://drive.google.com/drive/folders/16XLaR_ybxpYmfCD86wenZ8vSaFfVfhQ4?usp=sharing

4a mobilitat: VIATGE A POLÒNIA (del 24 al 28 de gener de 2022)

Del 24 al 28 de gener 2022, hem viatjat 8 alumnes de 6è i 4 mestres a Polònia, concretament a la ciutat de Czeladz, al sud del país.

Totes les escoles participants hem tingut molt en compte la normativa vigent referent a la prevenció del Covid19 i hem adaptat el projecte inicial per tal de minimitzar el risc de contagi. Així, els i les alumnes i els mestres de totes les escoles ens hem hostatjat sols en un mateix hotel, tots els estudiants han passat una PCR o bé un test d’antígens abans i després de la trobada, i a tots els establiments i controls fronterers se’ns ha exigit el certificat vacunal als majors d’edat o un test d’antígens als menors.

Hem compartit moltes experiències, hem exposat un treball molt interessant sobre els àpats saludables a cada país i hem recollit moltes propostes per seguir una dieta saludable, adoptar unes rutines que ens mantinguin en forma, i seleccionar aquells productes de proximitat i de temporada que més ens ajudin a mantenir la nostra salut.

Malgrat els entrebancs dels darrers confinaments i aïllaments preventius d’abans i després de les vacances de Nadal, els i les alumnes de 6è de la nostra escola hem pogut aportar una presentació sobre diferents àpats sans i equilibrats. En aquest sentit, val a dir que les famílies dels i les nostres alumnes tenen molts coneixements sobre l’alimentació saludable i saben preparar àpats molt sans, variats i equilibrats.

Tot seguit us adjuntem la presentació realitzada per tot l’alumnat de 6è:

https://drive.google.com/file/d/1r_bkgKYHm-7pfIpIFTtL2Ga7DaatDQLF/view?usp=sharing

També us oferim un recull d’imatges del viatge:

https://photos.app.goo.gl/AWziNUzmA11p7agX8

Ha estat una gran experiència!

Ens fa molta il·lusió poder rebre a Begur a totes les escoles participants del 14 al 18 de març de 2022.

CLOENDA ERASMUS+ A BEGUR

La setmana del 14 al 18 de març, l’escola Doctor Arruga va celebrar la darrera trobada del projecte europeu Erasmus+ “Eat healthy. Act Responsibly” (mengem saludablement i actuem amb responsabilitat). Es va acollir un total de deu mestres i vint-i-dos alumnes de Cicle Superior de cinc països diferents: Lituània, Polònia, Turquia, Macedònia i Romania. 

Es va organitzar l’estada en un hotel local, es va intentar repartir els àpats entre tots els restaurants oberts a l’hivern i suficientment grans, i es van fer visites guiades pel poble, pels camins de ronda, per les platges, una visita cultural a Girona i una a Barcelona. 

Volem agrair especialment el suport de l’Ajuntament de Begur, de l’àrea de Cultura, de l’àrea de Turisme, de l’àrea de Medi Ambient i sobretot de l’Alcaldia. També estem molt agraïts de tot l’ajut rebut dels responsables de l’Hotel Rosa, del Restaurant Diferent, del Restaurant el Bistró, del Restaurant l’Autèntic, del Restaurant Cap Sa Sal i del Restaurant Rostei. Cal ser molt pacients per atendre una colla tan gran amb una amabilitat tan exquisida! Igualment, donem unes gràcies molt sinceres a la Mari Villegas, que ens va fer una fantàstica màster class d’allioli.

Per acabar, cal remarcar que els i les alumnes de sisè de l’escola, amb les seves mestres, han fet una feinada inestimable, decorant tota l’escola, fent recerca sobre els països que ens visitaven, fent de guies turístics a dins del centre, preparant un exquisit esmorzar tradicional, analitzant i exposant les conclusions sobre el projecte, i acompanyant els nostres hostes a Girona.  Sense ells i elles, aquest projecte no hauria estat possible.

Tot l’equip educatiu de l’escola està molt satisfet d’haver pogut participar en aquest projecte europeu, que ha ofert al nostre alumnat de sisè i als mestres acompanyants la possibilitat de viatjar als diferents països europeus participants i de col·laborar en les diferents activitats organitzades, tant on-line com presencials. Ens sentim molt afortunats i esperem seguir participant en nous projectes d’àmbit europeu!

Clicant l’enllaç podeu veure un recull de fotografies:

https://photos.app.goo.gl/Dpz5gLEGxurq8sAG7