ERASMUS+ (2019-2021) “Eat healthy. Act responsibly”

              ESCOLA DOCTOR ARRUGA

Projecte ERASMUS+ (KA229 CALL 2019)

“EAT HEALTHY. ACT RESPONSIBLY”

Un projecte Erasmus+ (abans a Primària eren Comenius) és una associació d’unes quantes escoles, instituts o universitats de diferents països, per treballar conjuntament un mateix centre d’interès i assolir uns objectius comuns. Sorgeix de la necessitat que els membres de la Unió Europea, sobretot els joves, estableixin uns vincles que els facin sentir que formen part d’una comunitat social, no només d’una unió política o econòmica. Està becat per la UE i és totalment gratuït per a l’alumnat. En el nostre cas, treballarem conjuntament a l’entorn del menjar saludable i el consum responsable.

Per a l’Escola Doctor Arruga, aquest és el tercer cop que participa en un projecte europeu. Els dos anteriors eren sobre les festes tradicionals (98-2000) i sobre jocs i esports (2010-12). 

Al nostre projecte hi participen sis escoles. Per ordre de visites programades són: 

 1. Panevezio K. Paltaroko gimnazija, Panevezys (Lituània)
 2. 100. Yil Secondary School Tars(Turquia)
 3. Szkola Podstawowa  nr 5 Im. Polskiej Macierzy Szkolnej W. Czeladzi  (Polònia)
 4. Shkolla Fillore Nikolla Vapcarov Shkup Skopje (Macedònia)
 5. Liceul Teologic,Târgu Jiu(Romania) (Els mestres i alumnes romanesos viatjaran a tots els països però no acolliran als socis del projecte)
 6. Doctor Arruga de Begur

Aquest curs es faran tres viatges i el curs vinent només un però s’acollirà els alumnes i mestres dels diferents països implicats.

PROPOSTA DE TREBALL:

 1. Enquesta sobre hàbits alimentaris saludables en forma de qüestionari. Recull i anàlisi de resultats: 11 al 15 de novembre de 2019 a Panevezys (LITUÀNIA)
 2. Experiment: Anàlisi en grups d’estudiants del que implica una alimentació saludable.  Realització d’un vídeo o PPT. Conclusions i comparació el març del 2020 a Tars (TURQUIA).
 3. Reflexió sobre els aliments sans en les nostres tradicions. Abril 2020 a  Czeladzi (POLÒNIA).
 4. Consum responsable: informació sobre productors locals. Joc.Trobada l’octubre del 2020 a Skopje (MACEDÒNIA).
 5. Actes sans i responsables davant de les realitats del nostre món modern. Implicacions reals d’una dieta sana i del consum de productes locals. Comparació entre els anuncis comercials i la realitat palpable.  Abril 2021 a Begur (CATALUNYA). Possibilitat de fer la cloenda del projecte, amb una fira internacional, menjar local, cançons o balls.

JORNADES ERASMUS+ CUENCA 2019

1a mobilitat: VIATGE A LITUÀNIA

L’equip de mestres de l’Escola Doctor Arruga es va adherir a un projecte europeu d’intercanvi escolar anomenat Erasmus+. Es tracta d’una associació d’unes quantes escoles, instituts o universitats de diferents països, que comparteixen un mateix objectiu de treball. Sorgeix de la necessitat que els membres de la Unió Europea, sobretot els joves, estableixin uns vincles que els facin sentir que formen part d’una comunitat social, no només d’una unió política o econòmica. Està becat per la UE i és totalment gratuït per a l’alumnat. 

Per a l’escola Doctor Arruga, aquest és el tercer cop que participa en un projecte europeu. Els dos anteriors eren sobre les festes tradicionals (98-2000) i sobre jocs i esports (2010-12). 

En el nostre cas, el títol del projecte és “Eat Healthy. Act Responsibly”, és a dir, menjar saludable i consum responsable. Hi participen nens i nenes de Cicle Superior de sis escoles de països diferents: Panevezys (Lituània), Tars(Turquia), Czeladzi  (Polònia), Skopje (Macedònia), Târgu Jiu(Romania) i nosaltres.

Aquest curs es faran tres viatges des de Begur, i el curs vinent només un, però s’acollirà els alumnes i mestres dels diferents països implicats.

El primer viatge ha estat a Lituània. Pel pressupost que hem rebut, hem pogut viatjar-hi cinc alumnes i tres mestres i hem portat tres treballs realitzats entre tots els alumnes: la presentació del nostre  país, el nostre poble i la nostra escola; l’exposició dels llocs del poble on poder comprar aliments o consumir-ne; una enquesta a les famílies sobre hàbits alimentaris saludables i l’anàlisi dels resultats d’aquesta enquesta.

Els mestres hem estat tots allotjats en un mateix hotel, i els alumnes en famílies. Mentre hem estat a l’escola de Panevezys, hem assistit a dues classes d’anglès, a una obra de teatre preparada especialment per als alumnes visitants, a un concert, a un munt de presentacions sobre la resta d’escoles participants, a un magnífic esmorzar saludable preparat per les mares i pares dels alumnes, hem fet un joc divertidíssim sobre la piràmide dels aliments, hem creat autèntiques obres d’art pintant amb fruita i verdura real…i hem cantat una cançó totalment improvisada! També hem dinat dos dies a l’escola,  hem fet una excursió a una granja tradicional on hem fet pa integral lituà cuit al forn de llenya i hem experimentat molts oficis tradicionals.

Ja de retorn a casa, la valoració no pot ser més positiva. Tant mestres com alumnes hem après un munt de coses i ho hem passat la mar de bé. Tots ens sentim molt afortunats d’haver obtingut aquesta beca.

FOTOS VIATGE A LITUÀNIA

ENQUESTA FAMÍLIES ALIMENTACIÓ SALUDABLE

VÍDEO CATALAN TEAM LITUÀNIA 2019

ORGANITZACIÓ 2a MOBILITAT: TARSUS (Turquia) del 30 de març a 3 d’abril

Horari de les activitats a Tarsus:

30.3.2020 (dilluns)

Trobada a les set del matí a l’aparcament de l’escola. Trasllat conjunt  a l’aeroport de Barcelona. Esmorzar preparat a casa. 

Vol Turkish Airlines Barcelona-Istanbul-Adana. Dinar a bord.

Allà ens recull un autobús i ens porta a l’escola de Tars, on els pares i mares d’alumnes ens estaran esperant i s’enduran els alumnes a casa seva.

31.3.2020 (dimarts)

Trobada de mestres i alumnes a l’escola “100. Yil Secondary School”. Discurs de benvinguda i presentació de les activitats de la setmana.

Dinar al menjador de l’escola (només hostes)

Presentacions del treball sobre un plat tradicional.

A la tarda, les famílies d’acollida recullen els seus hostes i organitzen el temps lliure pel seu compte.

1.4.2020 (dimecres)

8.00 Arribada a l’escola d’acollida.

8.30 Descoberta de la ciutat i excursió a Tarsus Hayvan Parki tot el dia.

A la tarda, les famílies recullen els seus convidats a l’escola.

Temps lliure per a alumnes de les famílies.

2.4.2020 (dijous)

Sortida de tot el dia a la Capadòcia, encara per confirmar. A la tornada, reunió a l’escola per fer la festa de cloenda de la trobada. Després, les famílies recullen els seus hostes.

3.4.2020 (divendres)

Comiat dels convidats. Trasllat a l’aeroport d’Adana organitzat per l’escola d’acollida. Vol Turkish Airlines Adana-Istanbul-Barcelona. Arribada a l’aeroport de Barcelona a les 17:30 i trasllat conjunt a Begur.

ATENCIÓ:

Aquesta mobilitat ha quedat suspesa per l’alerta sanitària del coronavirus. Es reprogramarà de nou més endavant.