ÉS EL MATEIX UN MINERAL QUE UNA ROCA? (5è)

Arrel d’un mapa del món, on apareixien diferents minerals, que en Kevin va portat a classe van sorgir moltes inquietuds al voltant del món dels minerals. Però…què és un mineral? I una roca?

Per donar resposta a aquestes preguntes vam compartir diferents opinions i coneixements previs que més tard vam aclarir amb ajuda de diverses fonts d’informació, seleccionades prèviament, al Symbalo de la classe. A banda d’aquests recursos vam consultar llibres de coneixements de la biblioteca d’aula, així com altres informacions que al llarg dels dies arribaven a classe. Per organitzar les dades obtingudes vam elaborar un mapa mental que més tard ens va ajudar a redactar la definició de mineral i de roca i finalment, reconèixer les diferències entre tots dos elements naturals. Aquesta tècnica d’estudi ens serà molt útil per futures investigacions i moments d’estudi.

Seguidament, vam classificar-los tenint com a referència el mapa mental. 

Per una banda, vam descobrir que els minerals tenen característiques concretes (duresa, lluentor, fractura, transparència, color i color de la ratlla). Tanmateix, per saber com de dur és un mineral vam haver de trobar com mesurar-ho. Va ser en aquest moment que vam descobrir l’Escala de Mohs. Es tracta d’una escala classificada de menys a més duresa, sent el diamant el mineral més dur fins ara conegut.  Per una altra banda, vam crear la nostra pròpia fitxa tècnica, amb ajuda de programari digital, i vam capbussar-nos en l’anàlisi dels minerals que teníem a classe. 

Dies més tard vam veure un vídeo titulat “ Un dia sense minerals” i vam conscienciar-nos de la presència diària que els minerals tenen en el nostre dia a dia. Després de visualitzar el vídeo vam descobrir que al nostre estoig tenim un mineral. El grafit.  Vam fer un petit experiment amb els nostres llapis. Vam crear la nostra empremta amb grafit i vam confirmar que es tracta d’un mineral tou i molt fàcil de ratllar, és per això que és poc valuós ja que es pot extreure de la natura molt fàcilment. Tanmateix, la paraula “grafit” ens va fer pensar que existeixen altres paraules que comparteixen la mateixa arrel “graf” i que d’aquí en sorgeixen altres paraules derivades com ara: grafiti, grafisme, grafia, grafòleg, entre d’altres).

 

 

 

 

 

 

 

Per veure altres imatges, clica AQUÍ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>