LA MATÈRIA I ELS MATERIALS

Els nens i nenes de 6è hem estat treballant el tema de la matèria i els materials i ho hem fet amb experiments molt xulos que ens han permès veure i entendre millor el què estàvem aprenent.

Primer va, dedicar un matí a fer experiments per grups i a explicar-los a la resta de la classe. N’hi va haver alguns de molt interessants.

Vam aprendre a mesurar masses i volums per calcular la densitat dels cossos, però també vam estar fent mescles de tota mena per comprovar si eren homogènies o heterogènies. Vam poder comprovar que la sorra de l’hort és més permeable que la del pati i vam estar separant diferents tipus de materials amb els mètodes de la imantació i la filtració.

Alguns dels més espectaculars van ser uns forats que vam fer a una bossa de plàstic plena d’aigua amb llapis de colors, ja que vam poder comprovar que l’aigua no sortia, tot i tenir forats!!

També vam omplir un got d’aigua i, després de posar-hi un tros de cartó a sota li vam fer la volta i vam veure que no queia l’aigua!! Era màgia!!!

Vam comprovar que existeix un fluid que es diu NO NEWTONIÀ, que es fa barrejant maizena i aigua de manera que si li dones un cop és molt dur, però que si el toques és líquid. Va ser superxulo!

I vam veure com podem crear ous saltarins, ja que vam deixar dos dies un ou submergit en vinagre, com que l’àcid acètic es va menjar el carbonat calci de la closca, va quedar sense res, tornant-se tou i “ballarí”.

A més també van venir la Fede i el Jordi de LABCLUB a fer-nos un taller sobre la importància de la química en el nostre entorn. Ens van parlar del pH i de les substàncies àcides i bàsiques. A partir d’aquí vam poder comprovar el pH de diferents mescles.

El primer que ens van donar va ser col llombarda bullida amb aigua que va donar un pH de 7, aproximadament, així que neutre.

Després vam tirar parts d’aquesta aigua lilosa, que era la col llombarda, a diferents pots i a dins de cadascun hi llançàvem diferents substàncies que ells ens donaven com: suc de llimona, sabó, aigua destil·lada, bicarbonat de sodi i vinagre.

Vam comprovar que amb el suc de llimona es tornava d’un color de pH més àcid (taronja) i, en canvi, amb el sabó es tornava més bàsic (blavós).

Amb el bicarbonat feia una reacció que desprenia gas i, per tant, sortia espuma quan el barrejàvem.

Ens han agradat molt tots aquests experiments!!!

 

Jordi, Martí i Pere

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>