Mentre una bona part de la població mundial ha de viure amb escassetat de recursos, a casa nostra llencem una important quantitat d’aliments aprofitables.
Llençar menjar, a més malbaratar els recursos naturals, tècnics i humans necessaris per a la seva producció, implica la generació de residus, així com el seu impacte i els costos afegits del seu tractament. Així doncs, a l’hora de prevenir el malbaratament parlem de molt més que de desaprofitar menjar. Parlem d’una actitud responsable i crítica en el consum i d’un esforç en reduir la generació de residus.
Entenem l’estona de menjador a les escoles com a una oportunitat educativa per a l’assoliment d’uns hàbits alimentaris saludables i d’habilitats socials. Tenim l’ocasió de sensibilitzar les generacions futures en l’adopció de models sostenibles. Per això, hem considerat l’oportunitat per a posar en marxa el projecte Pesa i Pensa com a una eina pel desenvolupament d’una consciència crítica envers el consum d’aliments i d’una actitud proactiva en la reducció del malbaratament alimentari i la generació de residus.
Es va dur a terme una prova pilot del gener al juny de 2014. A partir del segon mes i de manera sostinguda, vam aconseguir una reducció del 35% en el malbaratament d’aliments i d’un 50% en la generació de residus. Des de llavors el projecte s’ha implantat a escoles de Catalunya.