SORTIDA DE CICLE MITJÀ: ESPLUGA DE FRANCOLÍ

 

Finalment, amb data ja al desembre, hem pogut realitzar la tan esperada sortida de Cicle Mitjà a la població de l’Espluga de Francolí, que ens ha ajudat a concloure el projecte de la prehistòria.

Hem gaudit de la visita a les coves, on ens han explicat que aquest conjunt de coves forma la setena cova més llarga del món i la segona de Catalunya formada en conglomerats. El museu que es troba en el seu interior ens ha fet participar, a través de grans projeccions sobre la mateixa pell de la Cova i d’escenes de teatre virtual, tant del descobriment de la Cova, com de les activitats que els humans hi realitzaven i dels seus sentiments més intensos. Hem descobert l’origen de la família, en un poblat neolític a escala real situat a l’exterior de la cavitat. I hem fet un taller de prehistòria, on hem pogut construir una senzilla cabana, i hem repassat els trets més característics dels nostres avantpassats… I de record, hem elaborat una pintura rupestre.

A més a més, tot l’alumnat ha disfrutat de valent poden passejar pel museu de la vida rural, on ens han combinat explicacions interactives amb explicacions vivenciades (eines, oli, vi, blat, tomàquets, el calendari de les fruites i de les hortalisses realitzant cada grup, segons les quatre estacions, una obra artística… Ah, i també hi havia una exposició de diversos carros, carruatges, un tractor amb remolc). L’objectiu ha estat rebre uns aprenentatges valuosos per repensar un futur sostenible per a la vida al planeta: Com vivien els nostres avis i besavis? Com treballaven la terra? D’on venia el menjar i d’on ve ara? Com ens alimentarem en el futur? Hi hem reflexionat a través d’una visita participativa i dialogada a l’exposició dedicada a l’agricultura i una pràctica final a l’hort del museu. Una experiència que ens ha convidat a pensar en els nostres avantpassats tot recordant com vivien i com diferent era la seva vida de la nostra. Hem fet un viatge al passat, però, alhora, ens hem imaginat com serà el nostre futur. Conèixer com es treballava la terra antigament i com s’obtenien la farina, l’oli i el vi. Conèixer què suposa l’agricultura en l’alimentació de les persones. Aprendre a respectar les plantes i éssers vius de l’hort. Generar consciència sobre els reptes de futur vinculats a l’alimentació sostenible. Fomentar l’esperit crític i el treball cooperatiu.

Activitats molt interessants que ens han omplert tota la jornada!

CLIQUEU AQUÍ