SAPIENS JUNY 2017

300 anys de Nova Planta. Totes les claus del decret amb què Felip V va voler sotmetre Catalunya
AQUEST MES AMB LA REVISTA… / SEGLE XVIII

Aconsegueix el decret de Nova Planta
T’oferim una reproducció de l’exemplar conservat a la Biblioteca de Catalunya, imprès el 1716
El decret de Nova Planta de Catalunya va ser el darrer d’una sèrie començada el 1707, amb el decret d’abolició dels furs d’Aragó i de València i el 1715 a Mallorca. En síntesi, el decret abolí de dret l’Estat català, constituït cinc segles enrere, tot confirmant l’abolició de fet que s’havia produït el 15 de setembre del 1714, amb la supressió de les institucions que conformaven la Conferència dels Tres Comuns: la Diputació del General, el Consell de Cent i el Braç Militar de Catalunya.
PER QUÈ PASSA? / SEGLE XXI
La darrera crisi de Corea del Nord
Les últimes proves militars de Corea del Nord han tensat encara més la relació amb els Estats Units
L’actual crisi nuclear amb Corea del Nord i el llenguatge bel·licista que l’envolta és motiu de preocupació internacional. A causa de la manca d’informació sobre aquest país, és complicat esbrinar quines són les seves intencions reals i quina part ocupa la retòrica política.
Elvira Sánchez Mateos
L’ENTREVISTA / SEGLE XXI
David Rieff: “No crec que oblidar el passat ens condemni a repetir-lo”
L’escriptor i analista nord-americà qüestiona un dels tòtems més ferms de la historiografia: no creu que ni el passat es repeteixi ni que serveixi per evitar errors.
Ha explicat al món els conflictes de Bòsnia, Ruanda, Libèria o Sierra Leone com a corresponsal de guerra. Viure l’horror de tan a prop li va fer replantejar-se moltes coses, entre elles el sentit de la història. De pensar que calia recordar el passat per no cometre errors, com escrivia Santayana, Rieff va quedar convençut que en nom de la memòria es poden cometre massa atrocitats. Ho explica a ‘Elogio del olvido’ (Debate).
Víctor Farradellas
REPORTATGES / S. XVIII
300 anys de Nova Planta
Els decrets de Nova Planta, 300 anys després
El domini borbònic de València, Aragó, Mallorca i Catalunya va provocar l’abolició de les institucions i l’establiment de nous impostos i lleis a imatge i semblança de les de Castella. Però sota la màscara d’unes polítiques unificadores, Felip V va imposar un càstig exemplar, per dret de conquesta.
Arnau Cònsul (text), Agustí Alcoberro (assessorament)
REPORTATGES / ÈPOCA ROMANA
Llogar un piset a l’antiga Roma
Així resolien els romans els problemes d’habitatge
L’habitatge, en temps dels romans, ja era objecte de negoci i s’enduia la major part dels ingressos d’una família. Mentre que les domus (cases unifamiliars luxoses) només estaven a l’abast dels ciutadans adinerats, les ‘insulae’ (grans blocs de pisos) eren l’habitatge dels més humils.
Montse Armengol (text), Isabel Rodà (assessorament)
REPORTATGES / SEGLE XX
Els catalans de la cel·la 17
Així era la vida en una presó de Franco durant la Guerra Civil
Resseguim, amb fotos i dietaris inèdits, com era el dia a dia al penal de la Corunya de quatre catalans (Miquel Albareda, Ricard Boadella, Jaume Gascon i Jordi Tell) que el destí va unir en una mateixa lluita, l’antifranquista, i una mateixa cel·la, la 17.
Gemma Domènech Casadevall
REPORTATGES / ÈPOCA CONTEMPORÀNIA
Diamants. Una història d’ambició, mentides i sang

La febre per aconseguir el mineral més dur va fer florir un gran negoci a Sud-àfrica
Aquesta és la història del càrtel amb més èxit del món. Aquesta és la història de l’empresa que va controlar el mercat dels diamants durant més d’un segle. Aquesta és la història de la campanya de puyblicitat que ens va fer creure que els diamants són el símbol perfecte de l’amor etern.
Anna-Priscil·la Magriñà (text) i Andreu Mayayo (assessorament)
REPORTATGES / PREHISTÒRIA
La misteriosa ‘Dona X’
Els denisovans, l’espècie desconeguda entre els neandertals i els ‘sapiens’
Els arqueòlegs que van descobrir restes de fa més de 30.000 anys a la cova de Denisova, a l’Àsia Central, no eren conscients d’haver trobat una baula perduda de l’evolució. Aquest grup humà extingit, el primer descobert a través d’una seqüenciació d’ADN, planteja moltes més incògnites en el complex mapa de l’evolució dels nostres avantpassats.
Maria Coll (text), Carles Lalueza (assessorament)
VIU LA HISTÒRIA
Una marina catalana
Exposició al Museu Marítim sobre algunes conquestes catalanes a la Mediterrània
VIU LA HISTÒRIA
Blocs que creen mons
VIU LA HISTÒRIA
Refugis a través del temps
Pla de l’Estany. L’entorn de Banyoles acull habitatges de totse les èpoques
ENRIC CALPENA ENTRE FANTASMES
Dalí al Parc Güell
VIU LA HISTÒRIA
L’altre surrealisme català que la guerra va estroncar
Exposició. La Diputació de Barcelona organitza la mostra ‘Logicofobistes, el surrealisme com a revolució de l’esperit’ que es podrà veure a diversos museus
VIU LA HISTÒRIA
L’alquimista de ponent
Espai Guinovart. El museu del genial artista a Agramunt és un homenatge al món rural

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>