COM EVITAR EL CONTAGI DEL CIBERATAC

El ciberatac que ja ha infectat més de dos-cents mil ordinadors de cent cinquanta estats diferents pot repetir-se avui, quan moltes empreses tornin a la feina i activin ordinadors susceptibles de ser atacats. Tot i que l’atac va ser aturat momentàniament activant una adreça web, els experts creuen que pot tornar a expandir-se avui, quan s’engeguin milers d’ordinadors no preparats per a aturar el virus.

El virus WannaCry agafa el control d’ordinadors amb el sistema operatiu Windows, en bloca els arxius i demana un rescat de tres-cents dòlars, en bitcoins, per no esborrar-los.

Què cal fer per evitar un possible contagi?

Per evitar que s’encomani el virus cal entendre com actua i qui afecta. El virus ataca només ordinadors amb el sistema operatiu Windows. Per tant, els usuaris i propietaris d’aquests ordinadors s’han de preocupar d’actualitzar-ne els sistemes.

Moltes empreses continuen treballant amb el Windows XP, malgrat que ja fa tres anys que Microsoft va deixar d’actualitzar-lo. Si és possible, es recomana d’actualitzar-lo amb Windows 10, el darrer sistema operatiu de Microsoft.

Així i tot, cal assegurar-se que l’ordinador té instal·lada la darrera versió del sistema operatiu, amb el pegat que impedeix l’acció de WannaCry. Microsoft ha fet fins i tot un gest ben inusual: ha elaborat un pegat per als usuaris de Windows XP. Per evitar la contaminació, és important d’aplicar els pegats, que trobareu en aquesta pàgina. En aquesta altra, Microsoft hi dóna consells i eines de seguretat relacionats amb el ciberatac d’aquest cap de setmana.

Si treballeu amb sistemes Windows, és impossible d’estar segurs del tot que aquest atac no us afectarà, però si actualitzeu els sistemes a la darrera versió disponible molt probablement l’esquivareu. És molt important també de fer còpies de seguretat regularment, per evitar els efectes que els vostres arxius siguin blocats des de l’exterior.

Si el vostre ordinador ja ha estat infectat, la pàgina (en anglès) de recomanacions de Microsoft és aquesta.

 Informació obtinguda de VilaWeb

Consells essencials

1- Tenir sempre almenys dues còpies de seguretat actualitzades, per assegurar-nos seguir tenint els nostres arxius per si un dels backups falla.

2- Mantenir actualitzats els navegadors web i procurar utilitzar les trucades VPN (xarxes privades virtuals, més segures) . Els protocols HTTPS no són una garantia absoluta.

3- Ser especialment previnguts amb les pàgines, correus electrònics i, fins i tot, portals web legítims a l’hora de proporcionar les nostres dades personals.

4- Tenir el programari actualitzat, al dia, ja que les pròpies empreses fabricants procuren solucionar els bugs , errors i vulnerabilitats en cada actualització.

5- Evitar l’exposició de la xarxa interna a l’exterior. Tots aquells serveis que s’interrelacionin amb l’exterior s’han d’allotjar en servidors diferents als que guarden la informació, dades i serveis únicament interns.

5- Configurar un bon tallafocs ( firewall ) pot ser també de gran utilitat.

6- Desconfiar de missatges o arxius adjunts als e-mails i Watsapp d’adreces desconegudes o amb continguts que no mantenen relació amb la persona que ens envia el missatge i, com a mínim, comprovar-los amb antivirus.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>