La sobirania alimentària arriba a 1r de Batxillerat

L’alumnat de 1r de Batxillerat participa en un taller sobre les condicions sanitàries, laborals i ambientals necessàries per mantenir una alimentació saludable i sostenible.

Menjar productes que tenen procedències molt distants, que s’han elaborat en condicions d’explotació laboral o que poden portar additius i greixos processats gens saludables són alguns dels problemes habituals que podem trobar en la manera com s’alimenten les i els nostres joves.

És per això que l’alumnat del primer curs de Batxillerat de l’Institut Vilatzara ha rebut una xerrada-taller per tal de poder comprendre uns quants aspectes rellevants: en quines condicions sanitàries i de benestar animal es crien i escorxen els animals que es consumeixen, de quines procedències són les fruites i verdures que consumim actualment, i fins a quin punt són un producte artificial i addictiu els additius que s’afegeixen als nutrients per donar-los sabors intensos.

En el mateix taller s’han tractat aspectes de l’alimentació industrial que tenen efectes sobre la salut i l’economia. Alguns dels additius i greixos processats podrien tenir conseqüències nocives per a la salut a llarg termini. I alhora, els mecanismes de producció dels aliments que consumim sovint provoca dos efectes igualment nocius: la despoblació de les zones rurals i l’abandonament de cultius, que passen a ser masses forestals descontrolades; i la concentració de la indústria agroalimentària en grans corporacions que podrien prioritzar el rendiment econòmic per damunt de la qualitat nutritiva dels productes.

Per tot plegat, el taller ha servit per reblar la necessitat d’informar-se i ser conscients de les procedències i ingredients dels aliments que consumim i per recordar que, en termes  generals, cal fonamentar l’alimentació en el consum de fruita i verdura de proximitat i en aliments produïts amb controls de sanitaris, ambientals i laborals exhaustius.