La ruta de l’exili

S'ha produït un error en obtenir un àlbum extern. Comproveu l'adreça de l'àlbum. Ajuda.

El passat 13 d’abril, els alumnes d’Història de 2n de batxillerat vam anar a La Jonquera a visitar el Museu de l’Exili i a fer una de les rutes de l’exili que passa per la mina Canta i el coll de Lli.

Del Museu, a partir de les explicacions de les guies, vam anar veient imatges del final de la Guerra Civil i dels refugiats que van passar per la frontera cap a França al 1939.

Ens va cridar l’atenció perquè no ho coneixíem gaire, el destí de molts exiliats. Alguns van anar a parar, després dels camps de refugiats, a camps de concentració nazis, en el context de la 2a Guerra Mundial. Altres van poder anar a Amèrica (sobretot a Mèxic), com alguns escriptors i polítics.

També destacaríem el paper que van tenir alguns fotògrafs que amb les seves imatges van esdevenir testimonis de totes aquestes realitats tan dures i per això ens han arribat i ho podem conèixer.

Al Museu també hi havia una fotografia de Franco i Hitler a Hendaya i ens van explicar com havia estat manipulada per millorar la imatge de Franco, i de fet, es veien detalls d’aquesta manipulació.

Finalment van ser colpidors els testimonis dels supervivents de l’exili que vam poder escoltar.

Després del Museu, amb l’autocar vam començar la ruta cap a Agullana i La Vajol. Vam visitar l’exterior d’una antiga mina de talc, la Mina Canta o mina d’en Negrín, on es van amagar els quadres del Museu del Prado i l’anomenat tresor de la república, que després va ser transportat en camions fins a Ginebra (Suïssa, que era neutral). D’aquí surt la història o llegenda d’un setè camió que no s’ha sabut mai en detall què va passar però no va arribar a destí.

El camí cap el coll de Lli va ser una mica accidentat perquè només baixar de l’autocar va començar a ploure i vam fer tota la caminada sota la pluja. Vam arribar al coll, on hi ha una placa commemorativa del pas del president Companys i altres, i sota els arbres vam llegir testimonis de diferents persones i polítics que van passar per aquell coll, camí de l’exili i dels camps de refugiats.

Vam baixar encara amb pluja però vam poder fer tota la ruta. En conjunt ens va agradar molt.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>