SORTIDA DE QUÍMICA A L’INSTITUT D’ESTUDIS CATALANS

EXPOSICIÓ MOLÈCULES QUE ENS HAN CANVIAT LA VIDA

 El passat dilluns dia 28 de març l’alumnat de primer i segon de batxillerat que cursem l’assignatura de química ens vàrem desplaçar a Barcelona per a assistir a una exposició exhibida a l’Institut d’Estudis Catalans.

L’exposició s’anomena Molècules que ens han canviat la vida i consta de deu plafons distribuïts al llarg de les parets del claustre de l’IEC. Fa un homenatge a aquelles molècules que han marcat un abans i un després, molècules que han obert nous camins per a viure més i millor i que han contribuït a donar solució a problemes crònics.

Aquests plafons mostren en cada un una molècula diferent, començant per compostos com la penicil·lina, usada en antibiòtics, passant pel PVC, usat en plàstics, fins a arribar al tàntal, emprat en la fabricació dels dispositius mòbils. Un professor i investigador de química jubilat ens va guiar al llarg dels deu plafons, mostrant-nos com podem trobar la química en els llocs més inesperats i com aquesta ens ha afectat en el nostre dia a dia.

Així mateix, també ens va mostrar les dificultats o limitacions que l’ús d’aquestes substàncies presenten, demostrant-nos que encara queda molta feina per fer en el món de la ciència i com hi podríem ajudar en un futur.

Cal remarcar que al llarg de l’exposició només va aparèixer una dona, Dorothy Hodgkin. Moltes altres científiques, a qui no se’ls va reconèixer els seus èxits i contribucions a la ciència, van tenir un paper fonamental, sense elles també hagués estat impossible el descobriment de les molècules que ens han canviat la vida.

Una de les molècules explicades va ser el polietilè. És la molècula que compon els plàstics, i l’utilitzem en molts objectes de la nostra vida quotidiana . Com que no es pot descompondre, s’està contaminant el medi, sobretot amb els microplàstics que ja tenim per la nostra sang fins i tot. Per aquest motiu s’han de trobar formes de poder-los descompondre i així seran menys contaminants.

En acabar l’explicació l’equip de l’IEC va obsequiar l’institut amb un llibre, Molècules, on es parlava de diverses molècules que també ens han canviat la vida. Abans de marxar vam poder fer una visita per les instal·lacions de l’IEC explorant l’antic edifici i vam veure el jardí que porta el nom de l’escriptora Mercè Rodoreda.

FOTOGRAFIES