Camins d’entrada a l’escola

Matrícula 2021

El període de matrícula serà:

   • Educació Infantil, Primària i 1r ESO   del 14 al 18 de juny
   • 2n ESO i 3r ESO del 28 de juny al 2 de juliol

L’alumnat que ja està matriculat al centre no cal que faci cap tràmit.

Documentació que cal portar per formalitzar la matrícula:

1r Big Draw al Pla!

Malgrat la pluja i el vent, enguany hem pogut celebrar la festa del dibuix! 4 propostes artístiques amb el dibuix com a fil conductor on tots i totes ens han ofert quelcom més que un dibuix, una pintura o una instal·lació. Ens han proporcionat una part d’ells mateixos, com pensen, com senten i com veuen. L’art al servei de l’educació, el pensament visual ens ajuda a comprendre i interpretar la realitat que ens envolta, a formular noves preguntes i a obtenir noves respostes.

ÉS DIVENDRES… ANEM AL MOLÍ!!!

 

AVUI HEM ANAT ELS NENS I NENES DEL S.I.E.I. A COMPRAR I A ESMORZAR AL MOLÍ.

SOM L’OLIVER, L’HÈCTOR, LA SARA, LA BERTA I JO, LA MARTA.

TAMBÉ HA VINGUT EL NICO DE 2n A.

Jocs Florals 2021

Estimades famílies i estimats alumnes, 
Volem felicitar a tots els nens, nenes i joves del centre per la seva participació en els Jocs Florals d’enguany a l’IE Pla de l’Avellà i per la qualitat de les seves obres literàries i artístiques que han fet inspirant-se en algunes obres del gran pintor Francisco de Goya.
Bona feina!!!!
Aquí us presentem finalistes i guanyadors de cada categoria, MOLTES FELICITATS !!!!!!!!

Cliqueu la imatge per ampliar

Recordeu que durant aquests dies podeu seguir fent aportacions als padlets per a les recomanacions de llibres, animeu-vos a compartir i llegir les aportacions que s’han fet fins ara, són molt interessants!!!!!

PADLET INFANTS
PADLET ADULTS
Feliç diada de Sant Jordi!!! Rose on Apple iOS 14.2Rose on Apple iOS 14.2Rose on Apple iOS 14.2Rose on Apple iOS 14.2Rose on Apple iOS 14.2

Sant Jordi 2021

Ja ha arribat la setmana de Sant Jordi!!!!!  Dragon Face on WhatsApp 2.20.206.24

Ens agradaria que entre tota la comunitat educativa puguem crear un recull de lectures Open Book on Apple iOS 14.2 interessants tant per infants com per adults.

Us compartim un padlet on podeu fer les vostres propostes, el format és totalment lliure: podeu fer un video, adjuntar una foto i text,….  És important que el títol i l’autor (o autors) de l’obra siguin fàcilment identificables per si algú hi està interessat.

Esperem les vostres aportacions!!!!!

PADLET INFANTS PADLET ADULTS

Feliç setmana de Sant Jordi!!! Rose on Apple iOS 14.2Rose on Apple iOS 14.2Rose on Apple iOS 14.2Rose on Apple iOS 14.2Rose on Apple iOS 14.2

Portes obertes virtuals 2021

Amb aquesta presentació podreu saber qui som, què volem aconseguir i com ens organitzem a l’IE Pla de l’Avellà. A més, a través dels vídeos que trobareu en finalitzar la presentació tindreu informació concreta de cadascuna de les etapes que impartim: Educació infantil, primària i secundària.

 

 

 

 

 

Visita virtual al nostre centre (cliqueu sobre les icones vermelles per accedir a la imatge en 360° de cada espai)

 

Us recordem que podreu assistir a les videoconferències de cadascuna de les etapes en les quals us explicarem el nostre projecte pedagògic i podreu resoldre tots els dubtes que tingueu.
– EDUCACIÓ INFANTIL: dimarts 2 de març a les 18.00h. Enllaç: meet.google.com/mxc-txzp-mgz
– EDUCACIÓ PRIMÀRIA: dimarts 9 de març a les 18.00h. Enllaç: meet.google.com/ztn-hbsn-fzj
– EDUCACIÓ SECUNDÀRIA: dijous 11 de març a les 18.00h. Enllaç: meet.google.com/cif-cnov-qso

 

Us hi esperem!

Podeu escanejar els següents codis amb un dispositiu móbil per accedir a la informació o accedir-hi amb el navegador clicant als enllaços
 

 

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

CARTA COMPROMÍS

CRITERIS D’ADMISSIÓ

 

AMPA

MATERIAL I SOCIALITZACIÓ

ACOLLIDA

MENJADOR

EXTRAESCOLARS

 

La dona al món de la construcció

Divendres 19 de febrer ens ha acompanyat de forma virtual la Maite Ramos, mare de l’escola, enginyera industrial i directora d’una empresa de construcció. Ha explicat a l’alumnat de 2n ESO el procediment que s’ha de seguir per a construir un edifici i les professions que estan implicades en el procés.

Entre altres projectes i arran de la pandèmia COVID-19, l’empresa constructora on treballa ha estat l’encarregada de la construcció de dos hospitals en temps rècord.

També ens ha fet reflexionar sobre la poca representació de la dona a carreres científiques i a càrrecs de responsabilitat. La pressió social, la cura de tercers, entre d’altres fa que es tendeixi a escollir altres tipus de professions.

A l’empresa on treballa, hi ha moltes dones que ocupen càrrecs de responsabilitat fins i tot una d’elles ha estat triada com la millor enginyera estructural en l’àmbit europeu pels Women In Construction & Engineering Awards.

Per finalitzar, la Maite ha volgut encoratjar i animar al nostre alumnat a ser curiosos i ambiciosos en la recerca  d’una professió que els aporti satisfacció i que alhora contribueixi a fer canvis positius en el món.

Ha estat una xerrada molt inspiradora, moltes gràcies, Maite, pel teu temps i per compartir tots aquests coneixements amb nosaltres! 

 

Fins on ha arribat la tecnologia?

Dimecres 17 de febrer ha estat el torn de l’Esther, mare de l’escola i enginyera industrial. Ha explicat a l’alumnat de 1rESO els diferents tipus de carrera d’enginyeria hi ha i algunes de les diferents sortides laborals que hi ha.

Heu sentit a parlar alguna vegada de la Revolució Industrial? Doncs l’Esther ens ha dit que actualment estem vivint la tercera revolució industrial que és la Transformació Digital.

Hem pogut aprendre diferents conceptes sobre la digitalització:

 • la realitat augmentada (RA) que ens ajuda a afegir elements a la nostra realitat a través de la pantalla;
 • la Intel·ligència artificial que és la ciència encarregada d´imitar el cervell humà;
 • la realitat virtual (RV) per la que fem servir unes ulleres especials i fem servir molt per jugar o utilitzar algunes apps concretes;
 • la realitat mixta (RV+RA) que pot incloure persones i objectes reals i virtuals en un mateix espai;
 • Internet of Things (IOT) que permet la connexió de tot a través d’internet gràcies al núvol;
 • robòtica que ha ajudat a crear robots industrials o els microbots que s’utilitzen en medicina.

Però sabeu què és allò que ens ha cridat més l’atenció? Hem conegut el primer CIBORG, una persona que te el cervell connectat a la cibernètica. Un noi que no podia veure colors i gràcies a la tecnologia ara el seu cervell els pot percebre, inclús més dels que nosaltres podem veure amb la vista!

Ha estat una xerrada d’allò més interessant, moltíssimes gràcies Esther pel teu temps i per compartir tots aquests coneixements amb nosaltres! 

Benvinguts a una fàbrica de medicaments!

Aquesta setmana, hem començat les xerrades de les dones científiques a 5è amb la presència de la Yolanda García, mare d’alumnes del centre, farmacèutica i control de qualitat de la fàbrica en la qual treballa.

Primer ens ha explicat què és un medicament i de quines matèries primeres estan formats així com la forma farmacèutica que poden tenir: sòlida, semisòlida o líquida.

Seguidament hem pogut descobrir, quin és el circuit que aquests medicaments han de fer abans de sortir al mercat.

Abans de fabricar-los i depenent del país que faci la demanda, han de seguir la normativa que cadascú marca. Hi ha diferents controls de qualitat durant la fabricació i, si no estan en bones condicions, es retiren.

Procés per fer un medicament:

En una màquina que es diu “Reactor” es prepara la solució aglutinada que després es barreja amb el principi actiu a “l’amassadora”, s’asseca i es tamisa a l’assecador de llit fluid i la tamisadora. La comprimidora fa els comprimits que baixen per la tolba i es posicionen en les plaques o blísters, després s’afegeix el prospecte i l’estoig. Els estoigs es fiquen en capses de cartró i s’etiqueten. Aquestes capses es fiquen en palets i es retractilen per al transport i la comercialització.

De tots els lots que es fabriquen s’ha de guardar una mostra en una càmera climàtica durant 1 o 2 anys, per comprovar si continuen tenint les mateixes propietats que quan es van fabricar. També es guarda  la documentació durant uns 11 anys aproximadament… Imagineu-vos quina quantitat d’espai es necessita per emmagatzemar tot aquest material, gairebé tan gran com el pati de primària del nostre centre!!

Yolanda, moltíssimes gràcies per compartir el teu temps amb nosaltres i deixar-nos entrar al vostre espai….tot i que hagi estat en format virtual!

Una Perfumista a l’escola

I a la tarda ha estat el torn de l’Amàlia Rubio, mare de l’escola i perfumista, ens ha visitat a través de les pantalles. Aquesta vegada, els nens i nenes de 1r i 2n han gaudit d’una xerrada i un petit taller molt perfumat!

L’Amàlia ens ha explicat que el perfumista treballa amb una ciència (la química) que és molt artística i que s’ha de ser molt creatiu, però que alhora és una ciència molt exigent que requereix de molta precisió. A l’empresa on treballa, creen diferents essències que serveixen per perfumar espelmes, sabó i altres productes que utilitzem en el nostre dia a dia.

Hem descobert que els perfums es fan amb diferents essències, en tenen 100 de diferents! Les organitzen al piano, una zona on les tenen endreçades i la pesadora les barreja segons les fórmules que li donen. Un cop ben barrejades i macerades (les deixen reposar uns dies), finalment les perfumistes són les encarregades d’olorar-les i valorar si són bones per utilitzar. També ens ha explicat que els perfums tenen color i utilitzen uns codis concrets per escriure tota la informació d’aquest color i de la olor per poder-los tornar a fer quan els fan falta.

Ah! i no cal que patiu, hi ha una persona encarregada de crear les fitxes tècniques de tots els productes i d’etiquetar-los tots correctament per avisar de possibles al·lèrgies que puguin produïr. A més a més, alguns dels ingredients que utilitzen són essències naturals, però d’altres encara que ho semblin, són ingredients sintètics que es fan en un laboratori. I això perquè? us podeu preguntar…. Doncs primer de tot per tenir cura del medi ambient i no fer una sobre explotació dels recursos naturals i també perquè les diferències en el clima (temperatura i humitat) poden influir en la olor i el color del perfum resultant.

Hem pogut fer un petit tast d’aquestes essències, algunes naturals com la llimona i el cedre, i d’altres sintètiques com el citral, el cedromusk i el coco. Sabieu que aquest últim es fa servir en les soles de les sabates victòria, en els plàstics per fer nines i fins i tot en la fòrmula comestible…per fer els iogurts de coco!

Ha estat una tarda ben entretinguda i hem après coses molt interessants. Moltes gràcies Amàlia per compartir el teu temps i coneixement amb nosaltres! 

#100tífiques a 6è

Avui 6è ha tingut la oportunitat de participar en una de les xerrades de #100tífiques, una iniciativa en la que han participat gairebé 500 centres educatius de Catalunya i més de 400 científiques d’arreu del món. Una activitat emmarcada dins del Dia Internacional de la dona i la nena a la  ciència que es celebra avui, dia 11 de febrer, i que organitza la Fundació Catalana per la recerca i la innovació amb el Barcelona Institute of Science and Technology, amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Hem tingut la oportunitat de compartir una estona amb la Begonya Marcos, una enginyera i investigadora de la indústria alimentària. Ens ha explicat que per arribar on és ha estudiat dues carreres d’enginyeria i un doctorat, que ha viscut, estudiat i treballat a l’estranger i que està molt contenta d’haver-se decidit a fer estudis científics, tot i que el que millor se li donava a l’escola eren les llengües. Ens ha explicat també que a més a més també participa en formacions, congressos i és professora associada a la Universitat de Girona.

Actualment treballa a IRTA, l’Institut d’investigació agroalimentària on fan recerca aplicada, és a dir, experimenten per resoldre problemes d’envasat i durabilitat dels aliments, per fer envasos més sostenibles i més segurs per a la conservació dels productes. Ens ha exposat un exemple d’experiment en el que buscaven allargar la ‘vida’ d’un aliment (carn) i així envasar-lo de la millor manera possible per evitar el malbaratament del producte (és a dir, que es faci malbé i l’haguem de llançar). L’alumnat encuriosit ha preguntat quina quantitat de mostres cal fer en un experiment així, i hem après que tot depèn de l’experiment que es vulgui fer: alguns amb 130 mostres és suficients, d’altres en necessiten 400,…. això si, és molt important fer-ne una bona planificació inicial!

Ha sigut un plaer poder compartir amb la Begonya aquesta estona, conèixer i veure com es treballa en un laboratori i les diferents tasques associades que s’hi fan, a part dels experiments. Moltíssimes gràcies pel teu temps i per compartir el teu coneixement i experiència amb nosaltres!

Com es neteja el medi?

Després del pati ha estat el torn de l’Anna Mestres, mare de l’escola. És geòloga ambiental des de fa 21 anys i investiga com cal fer el sanejament dels sols contaminats per la indústria que poden ser un risc per la natura i per la salut humana. Ens ha explicat que ella volia ser paleontòloga (una altra branca de la geologia) i que li encanten els fòssils!

Els nens i nenes de 5è i 6è hem après que la geologia té diferents branques i que entre d’altres moltes coses, fan estudis entorn al petroli, els terratrèmols, els edificis, carreteres,….. i fins i tot la construcció dels camps de futbol! És molt important saber quina és la composició del sol quan es vol fer qualsevol tipus de construcció perquè siguin segures.

I com s’ho fan per sanejar els sols contaminats?  En primer lloc han de fer un reconeixement del terreny per localitzar la contaminació, tot seguir recullen unes mostres que porten al laboratori perquè s’analitzin quins són els contaminants. Amb els resultats d’aquesta investigació, han de planificar la recuperació del sol. Utilitzen diferents tècniques per fer-ho, des de plantes i arbres que planten a la zona, com la utilització dels mateixos bacteris que es troben al sol. 

L’alumnat, que ha escoltat amb molta atenció, ha fet algunes preguntes molt interessants com per exemple perquè es produeixen els terratrèmols. Ara ja sabem que les plaques tectòniques de la Terra formen una mena de trencaclosques i encaixen entre elles. Algunes no encaixen tan bé i freguen entre elles, així és com es produeixen alguns terratrèmols. També ens ha explicat l’Anna que a llocs com el Japó on hi ha terratrèmols molt sovint, construeixen uns edificis molt característics i amb gran resistència als moviments de terra.

I sabeu què hem descobert? Doncs que a Cabrera de Mar no hi trobarem fòssils, la composició del sol del maresme està feta de granits i això indica que fa molt de tems (parlava de milions d’anys) hi podia haver fòssils però que segurament es van destruir amb la temperatura quan els granits van emergir del fons de la Terra.

Moltíssimes gràcies Anna, per compartir el teu temps i experiència amb tots nosaltres. Una gran feina la dels geòlegs!

1r i 2n de primària fan d’infermeres i infermers

D’entre les xerrades de la dona i la nena a la ciència que hem preparat per aquesta setmana, hem pogut gaudir de la visita virtual de la Noelia Pallarés, cosina d’una alumna de la ESO del nostre centre i infermera des de fa 4 anys.

Amb ella, els nens i nenes de 1r i 2n de primària han après qui va ser la primera infermera de la història: Fabiola, una dona de la època dels romans que va deixar casa seva com a espai de repòs per a que els malalts poguessin fer una bona recuperació.

La Noelia ha explicat d’una manera molt amena quines són les diferents tasques que una infermera pot dur a terme, què ens fan a nosaltres les infermeres quan anem al metge?

Entre tots i totes hem fet una activitat molt divertida: la revisió d’una nena de la nostra edat que ha anat a la visita del pediatra a fer-se una revisió.

 • Hem après que no es poden menjar dolços cada dia, i que per berenar podem menjar fruita, entrepans de pernil, iogurt i fruits secs.
 • També sabem ara quant de temps ens hem de raspallar les dents cada dia: 2 minuts.
 • Ens ha explicat que hem de dormir com a mínim 8h i que abans de dormir hem de llegir un llibre o escoltar música tranquil·la, perquè jugar a videojocs o mirar la televisió ens fa estar més nerviosos i després ens costa molt agafar el son.
 • El temps que les persones haurien d’estar davant d’una pantalla cada dia hauria de ser entre 1 i 2 hores….. ho esteu fent bé?

Finalment la Noelia ens ha presentat alguns invents que han ajudat a millorar les tasques del dia a dia de les infermeres, alguns ja els coneixiem, d’altres han estat nous descobriments molt interessants!

 

Ha sigut tot un plaer compartir aquesta estona amb la Noelia i aprendre tantes coses importants de la seva professió! Molta força i gràcies per visitar-nos!!

Sabeu què és el COVIDBANK?

Avui la Teresa, mare de l’escola i científica, ens ha obert una finestra digital al laboratori on treballa: el COVIDBANK de l’Hospital Clínic de Barcelona.

Ens ha explicat que investiguen moltes malalties a partir de mostres biològiques com la sang, teixits i fluids. Ens ha semblat d’allò més interessant!  Actualment fan una gran feina investigant sobre el SARS-COV2 que tant ens ha trasbalsat les vides en aquest últim any.

Finalment ens ha portat a fer una visita virtual del laboratori, hem vist científiques i científics fent assajos clínics amb robots. Ens han ensenyat també els congeladors on desen les mostres per a futures investigacions.

Cal preparar-se i protegir-se molt bé per manipular

les mostres que estan congelades a -80ºC.

Hi ha tancs on es conserven mostres

a temperatures molt més baixes gràcies

al nitrògen líquid.

Els nens i nenes han pogut fer algunes preguntes que han estat d’allò més encertades!

Hem après que les mostres que recullen en aquesta mena de bancs han de ser variades, de persones de totes les edats, inclús de nens i nenes i bebès!

També ens ha explicat la Teresa que les vacunes ajuden a que el nostre cos creï anticossos (policies) que estan preparats per buscar uns virus (lladres) que son d’una forma molt concreta. Si aquests virus canvien (els lladres canvien de disfressa) llavors els policies no els poden identificar. D’aquesta manera tant senzilla hem entès perquè no totes les vacunes serveixen pel mateix.

Moltes gràcies pel teu temps Teresa, i per la gran feina que feu tot l’equip al laboratori! 

CIENTÍFIQUES AL PLA

Ha arribat la setmana de la dona científica i des de l’IE Pla de l’Avellà ens hem volgut sumar a la iniciativa de #100tífiques

Durant les dues properes setmanes, algunes dones del nostre entorn que tenen relació amb la ciència, es connectaran amb diferents grups i compartiran amb l’alumnat la seva experiència. Volem agraïr a totes la seva disponibilitat, gràcies a la qual podem dur a terme un projecte que ens sembla molt important, com és donar visibilitat a la dona en l’àmbit científic. Sabem que us prenem una mica del vostre temps, bé a nivell personal, bé laboral, però sense vosaltres aquesta proposta no hauria estat possible!

Aquí teniu el cartell informatiu que l’alumnat de 4t ha preparat per fer-ne difusió, felicitats per la feina feta!

 

Ja arriba Carnestoltes!

Mireu el video que els nens i nenes de 6è han preparat per llegir la carta que els ha enviat el Rei Carnestoltes, heu estat ben atents a les seves consignes?

Aquí us les deixem escrites per què no us descuideu de venir ben guarnits tota la setmana!