Programació

Què és l’Scratch?

L’Scratch és un llenguatge de programació en blocs, i serveix per aprendre a programar a través del joc i l’experimentació i introduir així el pensament computacional.

Els usuaris poden experimentar amb els elements que ofereix el programa, com el fons, els efectes de so, diàlegs, objectes i animacions, entre d’altres. A més, també es poden inserir personatges i objectes, amb els quals es poden realitzar una sèrie d’accions mitjançant uns comandaments que simplifiquen la tasca de programació.

Les característiques principals del programa són les següents:

  1. Programa basat en blocs gràfics i una interfície molt senzilla i intuïtiva.
  2. Entorn col·laboratiu virtual que permet compartir els projectes a través de la web.
  3. Es pot utilitzar des de molts llocs gràcies al fet que és un programa a la xarxa i disposa d’una versió que es pot instal·lar.
  4. Programa gratuït i de software lliure.
  5. Programa introductori de la sintaxi del llenguatge de programació.
  6. Està disponible per a diversos sistemes operatius (GNU/LinuxWindowsMac OS X).
  7. És multillenguatge.

Actualment ja hi ha més de 9 milions de projectes públics.

Molts dels diferents Robots es poden programar a partir d’extensions d‘Scratch.

Clicant l’enllaç podeu accedir al curs d’Scratch que ofereix el web de l’escola:

Curs d’Scratch

 

Què és Micro:bit?

BBC micro: bit és una petita targeta programable de 4×5 cm dissenyada perquè aprendre a programar sigui fàcil, divertit i l’abast de tots .

Gràcies a la gran quantitat de sensors que incorpora, només amb la targeta es poden dur a terme centenars de projectes. BBC micro: bit també és una plataforma Iot (Internet of Things), la qual cosa la fa molt interessant per a usuaris avançats.

I és Open Source, és clar . Tant el maquinari com el programari de “micro: bit” és de codi obert.

Té un entorn gràfic de propi: MakeCode de Microsoft, un senzill editor gràfic online molt potent i gratuït que possibilita introduir-nos al món de la programació de manera intuïtiva a través del llenguatge de programació visual o de blocs. Amb ell aprenem a pensar com un programador sense caure en els molestos errors de sintaxi. MakeCode és, sens dubte, una eina a tenir molt en compte pels nostres professors.