FEM POBLE 2018

JORNADES “FEM POBLE” I EXPOSICIÓ DE SANT SEBASTIÀ

Fa molts anys, de fet a l’ Edat Mitjana, el poble de Bigues i Riells va fer un “vot de poble” a Sant Sebastià per agrair-li que els havia lliurat de la pesta. El dia de Sant Sebastià, 20 de gener, més tard, va esdevenir festa local d’ hivern a Bigues i el 22 de gener es celebra a Riells Sant Vicenç..

A l’ escola, fa setze anys que celebrem Sant Sebastià amb una exposició que reflecteix els treballs de camp fets pels i per les alumnes durant les Jornades que anomenem “Fem Poble”. “Fem poble “ és el lema que engloba les visites de natura, culturals, d’organització social i comunitària, i de folklore i coneixement de l’ entorn més proper dels nostres nens i nenes.

A l’ Escola El Turó( que va ser l’ iniciadora d’ aquest projecte ara ja de municipi), un grup de mestres ens vam adonar que cap llibre de text de coneixement del medi de cap editorial que es comercialitzava responia a la realitat que vivien els nostres nens i nenes.

Nosaltres vivim en un municipi configurat per dos petits pobles situats a la serralada prelitoral i molt propers a la gran ciutat de Barcelona. Molta població, a partir dels anys 1990, s’ hi va quedar a viure a les cases que des dels anys 1970 havien estat de segona residència. A Bigues i Riells molts nens viuen en urbanitzacions. Als carrers de les urbanitzacions no hi ha botigues, ni locals comercials, ni restaurants…

En aquella època , als anys 90, no hi havia als carrers rotondes amb escultures, ni grans monuments a cap dels dos pobles, ni teatres, etc. La realitat urbana dels alumnes era una altra, força diferent de les fotos dels llibres de text. A més a més, com molts alumnes tenien cases amb jardí on jugar, molts passaven el cap de semana al seu jardí; i sovint, ni ells ni les seves famílies no coneixien realment el municipi.

I és per això que a l’ escola El Turó vam fundar les Jornades “Fem Poble “. Unes jornades per explicar i ensenyar els alumnes durant el seu pas per l’ escola( a cada nivell escolar un lloc o un tema conductor diferent), el riu del seu poble, les muntanyes, el nou Cap metge, la flora i la fauna, els nous centres educatius, el teixit associatiu, les corals, el Casal d’ avis, el nou Institut, l’ escola de música, els oficis, l’ Ajuntament, les esglésies, les botigues, i fins i tot el seu Castell-perquè tenim un Castell!… Els i les mestres vam portar els infants a cada raconet del municipi, sovint acompanyats per persones de Bigues i Riells que ens podien explicar les històries de cada lloc. Els nens i nenes en van gaudir, i encara avui en gaudeixen molt d’ aquest projecte, perquè conèixer és estimar. I estimar, és fer arrels…

Així, s’ ha continuat amb aquest projecte “Fem Poble”, mentre hem vist créixer els dos pobles. I es continua celebrant cada curs, després de tants cursos. A l’ escola El Turó, es va afegir l’ escola bressol municipal La Puput des del principi, ja que érem els dos únics centres educatius del municipi, i van trobar que era molt bona idea. Després s’ afegí l’ IES Mª de Bell-Lloc, que treballa el municipi a través dels treballs de síntesi, i la nova escola El Colomer des de la seva creació anys més tard.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>