Història

Abans de la Guerra Civil davant les dificultats de transport per escolaritzar els nens/es a la ciutat, una seixantena de famílies de Rufea i Jensana van pagar 5 pessetes cadascuna per comprar una terrenys al Sr. Gimeno, veí de la Partida, per tal de cedir-los a l’Ajuntament per edificar-hi una escola. A l’escola se li va posar el nom de “Colegio Cruz del Batlle”, encara que en alguns documents antics també figura amb el nom de la Cruz del Valle. El seu nom feia referència a la ubicació, perque l’escola es trobava en el terme de Lleida, en els llindars de la Creu del Batlle. De fet, davant de la benzinera Jamaica encara avui hi ha les restes (la base) d’una creu de terme, la Creu del Batlle, que posteriorment ha donat nom també al nou polígon proper on hi ha, per exemple, el conegut l’Unipreus Esports.

Els primers documents del “Ministerio de Educación Nacional” on consta que a la Partida Jensana (Rufea) l’escola comença a funcionar daten de l’ú de desembre de 1948, però aquestes classes s’impartiren durant tres anys a la torre de Cal Fraga, en un galliner que habilità l’Ajuntament de Lleida de forma provisional, era una aula mixta. El primer mestre de la Creu del Batlle fou Don Leoncio Palacin, el qual hi va estar 30 anys.

Del 1951 al 1960 l’ensenyança s’impartia ens un edifici d’obra fet per l’Ajuntament ubicat al recinte del pati actual, ja en els terrenys comprats pels veïns.  Al principi hi havia una única aula per nens i nenes, darrera les letrines i un petit quartet on es guardava el carbó de les estufes, més tard es va tabicar i es van separar els nens de les nenes i es va incoporar una mestra , la Sra Dolores Gené. Però ben aviat les instal.lacions es van quedar petites, estava molt massificat d’alumnes i no reunia unes mínimes condicions.

En una sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament del 5 de març del 1956, essent l’Alcalde de la Ciutat de Lleida el Sr. Blas Mola i Pintó es va aprovar construir una nova escola a la partida i va ser el 25 d’octubre del 1960 que s’inaugurava l’edifici de l’escola que enguany està d’aniversari.

L’edifici construït constava de dues plantes. A la planta baixa hi havien les aules dels nens i nenes, separades per sexe, tal i com estipulaven les normes de l’època, amb un disseny simètric: classe de nens, despatx del mestre i lavabos, i a l’altra banda amb un accès exterior diferent la mateixa distribució però per les nenes i la mestra. A la primera planta s’hi trobaven dos habitatges pels mestres de l’escola, sembla ser que un d’ells no es va habitar mai i l’altre ben poc.

Més tard, quan va acabar l’època de Franco, es van tombar els envans i s’unificà l’educació en dos grans grups-classe mixtes, el grup dels petits i el dels grans, avui en dia segueix funcionat així.

Al 1981 l’Associació de Veïns Arqués de Rufea ubica el seu local social en un dels pisos superiors que no s’utilitzava.

L’escola fins llavors es situava dalt d’un petit turó i el pati feia pendent, i en les importants millores del 1985 és quan es va acondicionar la pista esportiva, amb unes bones escales d’accés i un porxo-garatge d’entrada, vaja tal qual és avui.

Al curs 1994-1995 l’escola fins ara independent amb un únic mestre o tutor per aula passa a formar part de la Zer l’Horta de Lleida juntament amb les escoles: Antoni Bergós de la partida de Butsènit, Segrià de la partida de Llívia, Arrels d’Els Alamús, Ramon Berenguer IV de la partida Montserrat, l’escola de les Torres de Sanui i la de Malgovern. Avui les tres darreres romanen tancades.

Amb aquesta agrupació l’activitat docent de les mestres és més coordinada, es comparteixen mestres especialistes itinerants d’anglès, música, gimnàstica, religió i educació especial i també s’organitzen les excursions de manera conjunta.

A l’estiu del 2002 gràcies a l’IME regentat pel Francesc Pané es pinta la façana i les aules, i es transforma un dels antics despatxos del professorat en una moderna cuina equipada pel Departametn d’Ensenyament. Això va fer possible que al curs 2002-2003 es pogués ofertar el servei de menjador als alumnes i mestres.

A l’estiu del 2009 amb el plan E (Zapatero) es realitzen les darreres millores de l’escola, es modifica l’accés de l’edifici, ara s’hi accedeix pel pati, es fan lavabos nous, despatx nou, es pinta tot i s’instal.la la calefacció que darrerament funcionava amb plaques elèctriques.