EL PAS DEL TEMPS

VISITA A L’ARXIU ARQUEOLÒGIC DE LLEIDA.

 

Aquest trimestre treballem “El pas del temps”, un projecte que abraça des de la Prehistòria fins a l’ Època Moderna.

 

FEM D’ARQUEÒLEGS

La primera activitat que hem dut a terme a l’ Arxiu arqueològic ha estat conèixer l’ ofici d’ arqueòleg i arqueòloga.

Per fer-ho hem realitzat excavacions en un jaciment per poder trobar restes dels nostres avantpassats. Sabeu què hi hem trobat? Doncs, restes d’ ossos i de ceràmica perquè ja des de sempre les persones enterraven els morts i també amagaven sota terra o a les parets de les cases els objectes que ja no utilitzaven o també les seves joies.

Amb els ossos hem pogut descobrir de quin animal es tractava, de què s’alimentava,…

Pel color de la ceràmica i la seva decoració hem sabut la seva antiguitat.

Un cop feta la recerca hem anat classificant segons l’animal i l’època a la que pertanyien.

Mentre hem anat excavant, han aparegut restes de fonaments d’alguna construcció antiga.

Realment, fer d’arqueòleg o arqueòloga és ben interessant!

 

LES TERMES ROMANES D’ILERDA

La segona activitat que hem realitzat a l’Arxiu ha estat el visionat d’un vídeo explicatiu de les termes públiques de la ciutat romana d’ Ilerda. D’aquesta manera, hem introduït l’època romana.

 

 

Per als romans el bany era un símbol d’higiene, cultura i benestar de la societat. Per això van decidir crear les termes, uns espais públics on  podien anar a reunir-se, banyar-se i a fer esport. La majoria de termes tenien tres sales diferents amb basses o piscines a l’interior: el frigidarium (aigua freda), el tepidarium ( aigua tèbia) i el caldarium (aigua calenta) per on anaven passant progressivament.

Per escalfar les estances, van inventar l’hipocaust, un sistema de calefacció que feia passar aire calent per sota terra. Aquest aire calent provenia d’unes calderes que també escalfaven l’aigua de les piscines.

Les termes públiques d’ Ilerda daten del segle II dC i eren un dels edificis més importants de la ciutat.

Actualment les restes de les termes es troben sota diverses cases i patis localitzats entre la travessera i el carrer Cardenal Remolins. Entre altres vestigis, a les termes de Lleida va aparèixer un mosaic que hem pogut admirar reconstruït a l’arxiu.

 

 

 

 

 

 

 

 

FEM UN MOSAIC

Després de veure el vídeo i d’observar el mosaic original que van trobar els arqueòlegs a les termes d’ Ilerda, n’hem el·laborat un.

En època dels romans els esclaus eren els encarregats de fer-los. Es tractava d’una tasca feixuga i lenta ja que havien d’anar col·locant les tessel·les, que eren peces molt petites de ceràmica, pedra o vidre, per a formar el conjunt. Els mosaics decoraven el terra de les estances de llocs públics, com ara les termes, i d’algunes domus de famílies benestants.

Per fer el mosaic, teníem diferents patrons que hem imitat i cadascú ha seguit diferents estratègies: classificar les tessel·les per colors; començar amb les peces de colors més vistosos…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finalment, hem ajuntat els mosaics que hem fet individualment per formar-ne un de més gran.

 

Ha estat una tasca entretinguda que ens ha fet adonar de la complexitat d’aquesta tècnica artística.

 

FEM DE RESTAURADORS 

Després d’haver fet d’arqueòlegs i trobat diferents restes, ens hem adonat que moltes d’elles les hem trobat trencades, malmeses o incomplertes pel pas del temps. Així doncs, hem après que els arqueòlegs numeren i registren totes les troballes i, posteriorment, els restauradors, intenten reconstruir els objectes amb les peces que  es van trobant.

Nosaltres també ens hem ficat a la pell dels restauradors i hem hagut de reconstruir diferents objectes ceràmics, com gerros o plats, dels quals només teníem peces soltes.

Ha sigut com fer un puzzle amb 3D! I hem entès la importància d’aquesta feina després que els arqueòlegs hagin fet les seves troballes.