A cicles formatius de grau superior

 

HORARIS DEL CURS 2023-2024

PART COMUNA

  • Curs de preparació a les proves d’accés a grau superior del torn de VESPRE:
    • de dilluns a dijous entre 18:00 – 21:00h (10 hores setmanals)

PART ESPECÍFICA (Només algunes matèries)

3h setmanals entre les 16:00 i les 19:00.

    • GEOGRAFIA: dimarts 16 – 17h i dijous 17-19h.
    • FRANCÈS: dilluns 16 – 18h i dimecres 17-18h.
    • ECONOMIA: dimarts 17 – 19h i dimecres 16 -17h.
    • BIOLOGIA I QUÍMICA: a determinar. 

 

FORMACIÓ PER A LES PROVES D’ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR

És un curs adreçat a persones més grans de 18 anys. Per poder fer la prova d’accés cal tenir 19 anys o complir-los durant l’any que es realitza la prova . Oferim la preparació de la part comuna per a qualsevol especialitat i de les proves específiques d’algunes branques professionals. Les assignatures específiques que no ofereix el centre es poden fer a distància a través de l’IOC (Institut Obert de Catalunya).

Aquest curs prepara per presentar-se a les proves d’accés als cicles de grau superior de formació professional, d’arts plàstiques i disseny i d’ensenyaments esportius.

Estructura del curs

El curs s’estructura en dues parts: una part comuna (que comprèn les matèries de llengua catalana, llengua castellana, anglès i matemàtiques) i una part específica (integrada per dues matèries que es trien en funció del cicle formatiu que es vol cursar).

El centre ofereix la preparació per a la part comuna de la prova en modalitat presencial. Algunes assignatures de la part específica es poden fer al centre ( química, economia, geografia i francès ) , però d’altres s’han de cursar a distància a través de l’IOC (Institut Obert de Catalunya).

Les persones que volen accedir a un cicle formatiu d’ensenyaments esportius (no el d’activitats fisicoesportives) o d’arts plàstiques i disseny poden cursar història en lloc de matemàtiques, però hauran de fer aquesta matèria a l’IOC, perquè el centre no l’ofereix.

Es pot triar com a llengua estrangera francès o alemany en comptes d’anglès, però l‘alemany s’ha de cursar a l’IOC perquè el centre no l’ofereix. Si es tria com a matèria específica la segona llengua estrangera (que pot ser anglès o francès), aquesta ha de ser diferent a la que s’ha triat per a la part comuna.

Durada del curs i horaris

El curs té una durada de 9 mesos, de setembre a maig.

La part comuna s’imparteix al centre i consta de 10 hores setmanals en la franja horària de matí, tarda i vespre de dilluns a divendres.

L’assistència és obligatòria.

Qualificació

Els alumnes que superin aquest curs (que obtinguin una qualificació igual o superior a 5) poden sumar fins a 2 punts a la nota de la prova d’accés, sempre que aquesta nota sigui igual o superior a 4.

Requisits d’accés

Poden accedir les persones que tinguin 18 anys complerts  o els compleixin durant l’any que s’inicia la formació.

No és necessari tenir cap titulació per accedir a aquest curs ni per presentar-se a la prova, però cal tenir present que el temari d’aquest curs es correspon amb els continguts de batxillerat.

Les persones que posseeixin la titulació acadèmica o ensenyaments equivalents que permetin l’accés directe a un CFGS no es poden presentar a la prova.

 Documentació per formalitzar la preinscripció

  • Original i fotocòpia del DNI o de la targeta de residència on consta el NIE ( en cas d’alumnat estranger).
  • Documentació acreditativa del lloc de residència o treball, quan sigui necessària. Tenen preferència les persones que resideixin o treballen a Blanes o a un municipi proper on no hi hagi oferta pública d’educació d’adults d’aquest ensenyament.

INFORMACIÓ DE LA PROVA D’ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR (CFGS)

Què és la prova d’accés?

És una prova de caràcter general que el Departament d’Ensenyament convoca un cop l’any. Aquesta prova permet a les persones que la superin matricular-se a qualsevol cicle de formació professional específica, si no tenen la titulació exigida.

Requisits per presentar-se a la prova

  • Tenir 19 anys complerts o que es compleixin durant l’any que es realitza la prova i no tenir cap titulació acadèmica o d’ensenyaments equivalents que permeten l’accés directe a la formació professional (batxillerat o equivalent, o curs específic d’accés).

Objectiu de la prova

L’objectiu de la prova d’accés al CFGS és que l’aspirant acrediti la seva maduresa amb relació als objectius del batxillerat i les seves capacitats referents al camp professional al qual vulgui accedir.

Estructura de la prova

La prova d’accés té una part comuna i una part específica relacionada amb el cicle formatiu que es vulgui cursar.

  • Part comuna: Comprèn les matèries de llengua catalana, llengua castellana, idioma estranger (anglès, francès o alemany) i matemàtiques. Els alumnes que volen accedir a un cicle formatiu d’ensenyaments esportius o d’arts plàstiques i disseny poden examinar-se d’història en lloc de matemàtiques.
  • Part específica: la integren dues matèries que varien segons el cicle formatiu que l’estudiant escull (l’alumne ha de triar dues de les tres que hi ha al Quadre de matèries específiques). Té com a objectiu comprovar si el candidat ha adquirit els coneixements bàsics per cursar l’ensenyament triat.

Podran aconseguir l’exempció de la part específica:

  • Les persones que tinguin experiència laboral relacionada amb el cicle formatiu a què es vol accedir, a jornada completa (o el temps proporcional en cas de jornada a temps parcial), reconeguda oficialment: d’1 any o més amb una categoria professional igual o superior a la que correspon el cicle formatiu de grau superior (en general, oficial de primera o de segona); o de 3 anys o més si la categoria reconeguda oficialment (grup de cotització) és inferior; o experiència laboral en diverses categories professionals, equivalent a les dues anteriors.
  • Per als cicles formatius de la família d’activitats fisicoesportives, els aspirants podran sol·licitar l’exempció acreditant una experiència d’almenys un any en l’entrenament, la direcció d’equips esportius o altres activitats relacionades.
  • Per als cicles de la família de serveis socioculturals, cal tenir experiència d’almenys un any en tasques de voluntariat relacionades amb el cicle.

Calendari  i inscripció de les proves

Generalment la prova de CFGS es realitza al mes de maig. La inscripció a les proves es fa abans i el CFA dona la informació necessària sobre la convocatòria i sobre els terminis de pagament.

Taxes

La taxa d’inscripció a la prova del curs anterior ha estat de 34,55 euros.

Estan exemptes del pagament de la taxa d’inscripció, amb la presentació de la documentació oficial que ho acredita:

  • Les persones que pertanyen a una família nombrosa de categoria especial (*).
  • Les persones que tenen una discapacitat acreditada igual o superior al 33% (*).
  • Les persones subjectes a mesures privatives de llibertat.
  • Les víctimes d’actes terroristes, els seus cònjuges i els seus fills.
  • Les persones menors tutelades o les persones extutelades menors de 21 d’anys d’edat.
  • Els infants i els adolescents en acolliment familiar.

Tenen dret a una bonificació del 50% de l’import les persones que tenen un títol de família nombrosa de categoria general o de família monoparental (*).

La part presencial de la formació per a les proves d’accés a CFGS que ofereix el CFA Es Piteus  és gratuïta, ja que és un centre de la Generalitat, però el material que es fa servir (llibres, dossiers, fotocòpies … ) s’ha de pagar.

Per cursar les matèries específiques a través de l’IOC s’ha d’abonar el preu públic corresponent (aquest curs és de 15 € per cada matèria específica).

Validesa de la prova

Haver superat la prova d’accés a CFGS permet l’accés a qualsevol cicle de la mateixa opció que ha triat l’aspirant o del mateix grup d’itineraris (en cas d’exempció de la part específica), però no garanteix plaça escolar.

Les proves d’accés superades tenen validesa permanent en la totalitat de l’Estat espanyol.

La superació de la prova d’accés a cicles formatius només faculta per matricular-s’hi i no equival a la possessió de cap titulació acadèmica, ni a la superació de cap àrea de l’educació secundària obligatòria, ni de cap matèria de batxillerat.

Haver superat la prova d’accés a la formació professional de grau superior, als ensenyaments professionals d’arts plàstiques i disseny de grau superior i als ensenyaments esportius de grau superior, és equivalent al títol de batxillerat, als únics efectes d’accés a llocs de treball públics i privats, sempre que s’acrediti estar en possessió del títol de graduat en educació secundària obligatòria o equivalent acadèmic.

Opcions de matèries de la part específica de la prova

Per a més informació adreceu-vos al centre o a :

http://www.triaeducativa.gencat.cat

http://ioc.xtec.cat

Telèfon 93 551 69 00 del servei d’informació del Departament d’Ensenyament

 

Prova d’accés als cicles formatius de grau superior d’arts plàstiques i disseny.

Poden accedir a un grau superior d’arts plàstiques i disseny les persones que:

  • No tinguin el títol de batxillerat i superin la part comuna i la part específica d’una prova d’accés, sempre que compleixin els 19 anys, com a mínim, l’any en què es faci la prova.
  • Tinguin el títol de tècnic/a de grau mitjà d’arts plàstiques i disseny, o bé el de formació professional d’una família equivalent, i superin la part comuna i la part específica d’una prova d’accés, sempre que compleixin els 18 anys, com a mínim, l’any en què es faci la prova.
  • Tinguin el títol de batxillerat, o alguna de les titulacions equivalents, i superin la part específica de la prova d’accés.

La prova d’accés (i el curs per preparar-la) consta de dues parts: la comuna i l’específica.

  1. a) La part comuna consta de quatre matèries:
  • Llengua catalana
  • Llengua castellana
  • Llengua estrangera
  • Matemàtiques o Història
  1. b) La part específica consta de dues matèries, que s’han de triar entre les següents:
Arts plàstiques i disseny
Famílies d’arts plàstiques i disseny Matèries
Art floral

Arts aplicades al llibre

Arts aplicades de l’escultura

Disseny d’interiors

Disseny industrial

Joieria d’art

Arts aplicades a la indumentària

Arts aplicades al mur

Ceràmica artística

Comunicació gràfica i audiovisual

Esmalts artístics

Tèxtils artístics

  • Opció A (Comunicació i disseny)
    • Cultura audiovisual
    • Disseny

 

  • Opció B (Expressió artística)
    • Fonaments de les arts
    • Dibuix artístic

 

  • Opció B (Expressió artística)
    • Dibuix tècnic
    • Disseny

Opcions de matèries de la part específica de la prova

 

Prova general d’accés als cicles formatius de grau superior dels ensenyaments esportius.

Per accedir als cicles de grau superior d’ensenyaments esportius especials cal complir els requisits següents:

  • Tenir el títol de tècnic en la modalitat esportiva corresponent.
  • Tenir el títol de batxiller o un títol equivalent a efectes acadèmics. Les persones que no compleixen aquest requisit han de superar una prova general d’accés (cal tenir 19 anys o complir-los l’any en què es fa la prova).
  • En les modalitats que es requereixi, superar la prova específica d’accés o acreditar els mèrits esportius corresponents.

Aquesta prova general d’accés (i el curs per preparar-la) consta de quatre matèries:

  • Llengua catalana
  • Llengua castellana
  • Llengua estrangera
  • Matemàtiques o Història
Ensenyaments esportius de grau superior  
Modalitats esportives
·         Atletisme
·         Esports eqüestres
·         Esports de vela
·         Handbol
·         Salvament i socorrisme
·         Basquetbol
·         Esports d’hivern
·         Futbol i futbol sala
·         Esports de muntanya i escalada

 

FAMÍLIES PROFESSIONALS I CICLES DE GRAU MITJÀ I SUPERIOR

FAMÍLIES PROFESSIONALS I CICLES DE GRAU SUPERIOR

MODELS DE PROVES

MÉS INFORMACIÓ SOBRE EL CURS DE PREPARACIÓ A LES PROVES D’ACCÉS ALS CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR