Missió Alba, 1a prova

El dimecres a la tarda vam començar amb el primer experiment de la Missió Alba. En grups ens havíem d’organitzar per portar el material que necessitaríem, que era: vinagre, bicarbonat de sodi, 2 globus, 2 ampolles i 3 espelmes.

A part d’aquest material, la nostra professora ens havia preparat uns altres materials: embut, proveta , vas de precipitats i safata per no tacar la taula.

Havíem de mesurar la quantitat de vinagre en la proveta, eren 50 mil·lilitres. Després, amb molt de compte, el ficavem dins de l’ampolla. Tot seguit introduïm  una cullerada de bicarbonat de sodi al globus amb l’ajut de l’embut. Col·loquem la boca del globus al voltant del coll de l’ampolla de forma que no caigui a dins el bicarbonat. Aixequem el globus i deixem que el bicarbonat caigui a dins de l’ampolla. En aquell moment el globus es va començar a inflar!!! Ningú no entenia el per què d’aquesta reacció pero al final, la nostra professora ens ho va deixar ben clar. Vam descobrir que al barrejar el vinagre amb el bicarbonat de sodi es crea un gas anomenat CO2.  Després d’això vam repetir el mateix procés però amb mides diferents, en lloc de barrejar 50 mil·lilitres de vinagre amb  una cullerada de bicarbonat vam fer 100 mil·lilitres de vinagre amb 2 cullerades de bicarbonat de sodi. 

Va fer exactament el mateix, el globus es va inflar, però amb una petita diferència, s’havia inflat molt més que l’anterior vegada, això passa gràcies a què hi ha més quantitat de producte. 

En aquell moment vam decidir passar a la fase 2. Per aquesta havíem de col·locar les espelmes en fila i encendre-les. A continuació, dels globus que hem preparat de la fase anterior vam triar el més gran, abans de treure el globus de l’ampolla vam fer dues voltes al seu coll de manera que quedés tot tancat. Tot seguit, el traiem amb molt de compte perquè no s’escapi el gas. Agafem el got i col·loquem la boca del globus just a sobre seu. Obrim el coll del globus amb compte i deixem sortir l’aire a poc a poc fins que es buidi. Era molt important que el gas sortís molt lentament, perquè si surt de manera brusca, no caurà dins del got, sinó que s’escaparà. Fiquem el contingut invisible del got sobre la primera espelma. En aquell moment, l’espelma es va apagar!!! Com abans, ningú entenia el perquè però la Carme ens va treure de dubtes. Resulta, que perquè una espelma es mantingui encesa calen tres elements:

CALOR, OXIGEN I COMBUSTIBLE. I el que fa el CO2 es treure del tot l’oxigen. 

Per últim, vam passar a la fase 3. Aquesta consistia en tornar a buidar els globus molt lentament com havíem fet abans. Després, amb una de les espelmes l’agafem amb pinces de cuina i la introduïm encesa dins del got. I sorprenentment es va apagar! Com podia ser que aquell gas es quedés abaix i no s’escampés? Dons la resposta a aquesta pregunta és que no s’escampa perquè és més dens. 

Vam acabar l’experiment i tots estàvem molt contents, ens havia encantat aquesta activitat! Va ser una experiència molt maca i divertida. 

Nerea i Biel B.  

5 comentaris

  1. Esteban

    A mi em va agradar molt perquè van fer que amb vinagre i bicarbonat s’inflés un globus i amb l’aire del globus s ‘apaga l’ espelma.i això va ser divertit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>