Sortida a la Fundació ALICIA

El dimecres 5 d’octubre vam anar a la Fundació Alicia, la primera sortida del curs 22-23.

La Fundació Alicia es troba al Monestir de Sant Benet del Bages, prop de Navarcles i Sant Fruitós del Bages.

Al arribar a la Fundació Alicia, vam esmorzar i després vam fer una passejada pel bosc. Al bosc, vam veure les conseqüències de l’incendi provocat que va passar l’estiu passat. Al bosc hi havia brossa al terra cremada que vam recollir en una bossa.

Després de la caminada, vam anar a la fundació a fer uns tallers. Allà ens van explicar que Alicia no era un nom de persona, sinó perquè era un acrònim, de ALImentació i CIènciA.

Les monitores ens van explicar que faríem tres experiments relacionats amb el menjar. Cada experiment es feia a partir d’una pregunta. 

La primera pregunta era “Quin menjar sortiria si barregem llet fresca amb vinagre?”.

Cada grup va pensar la seva hipòtesis sobre quin aliment podria ser. Van haver diferents idees i ens van donar instruccions de com fer l’experiment.

Primer havíem d’escalfar la llet fins al punt d’ebullició (després de les bombolles petites i quan apareixien les grans). Després havíem de treure l’olla del foc i afegíem vinagre a la llet. Amb una cullera, vam remenar la barreja. Aquí la proteïna es va separar del greix degut al vinagre. Ho vam deixar refredar al bany maria en una safata i, passada una estona, vam agafar la barreja i amb un colador ho vam colar i amb una cullera ho vam aixafar. Ho vam bolcar en un plat i deixar refredar el mató. Moments després, vam afegir mel i ens ho vam menjar.

El següent experiment tractava de fer oli amb sabor a xocolata. Abans però, ens van demostrar que amb un emulsionant es podia barrejar l’aigua amb l’oli.

Per a l’experiment vam utilitzar oli, un emulsionant en forma d’escates i xocolata. Vam començar barrejant tots els ingredients al caçó. Un cop teníem els ingredients al caçó ho vam posar a escalfar a la inducció durant 8 mississipis ( que equival a 8 segons).

Un cop passat el temps ho vam remenar tot per a que quedés tot homogeni. Amb uns mini entrepans, vam untar la barreja i ens el vam menjar.

La tercera pregunta era “Com podem mossegar el suc de préssec?”. Vam fer les nostres hipòtesis i van sorgir diferents idees: congelant-ho, amb gelatina, etc. 

Per a l’experiment vam fer servir tres bols: un de suc de préssec barrejat amb una alga, un altre amb aigua amb calci i l’altre amb aigua.

Amb una cullera de mitja esfera, vam agafar el suc de préssec i el vam deixar a l’aigua amb el calci llançant-lo ràpid i molt prop de l’aigua. Després ho vam posar a un altre bol  per treure-li el sabor a calci. Després ens ho vam menjar. Per menjar-ho ho havies d’explotar amb la llengua contra el paladar, i sortia el nucli que estava líquid. Tot estava molt bo!

 

Va ser una experiència molt original, creativa, científica, gastronòmica i de degustació. Ens ha encantat la sortida!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>