(PAcTE) Programa d’innovació pedagògica d’Acceleració de la transformació educativa

Famílies,

Enguany ens iniciem en el programa d’innovació pedagògica d’Acceleració de la transformació educativa (PAcTE). És un programa que promou l’actualització del projecte educatiu amb l’acompanyament professional i la dotació dels recursos i les eines necessàries per impulsar processos de transformació educativa en els àmbits de l’organització, les metodologies d’ensenyament i aprenentatge, i el treball en xarxa intern i amb l’entorn.

Tenim ganes de consolidar espais de reflexió que ens permetin anar definint el nostre projecte educatiu tenint en compte la realitat del nostre alumnat i les seves famílies així com les necessitats de la societat present i futura. 

Així doncs, en l’inici d’aquest camí compartit, des del laboratori de transformació educativa vam visionar una conferència de l’Anna Jolonch en què va exposar la  necessitat de canvi en temps de lideratge i desafiaments globals (pandèmia, canvi climàtic, populismes…). Ens va parlar sobre la necessitat d’una nova cultura docent i ens va llançar idees molt potent sobre com liderar escoles que aprenen.

A partir d’aquí, com a claustre, vam reflexionar sobre 4 preguntes:

Vam fer una dinàmica per tal que la resposta a les preguntes s’anés coent primer en petits grups que van canviar a cada una de les qüestions plantejades per tal de coincidir amb companys diversos i, per tant, idees diverses. D’aquesta manera, quan les vam posar en comú i vam aprofundir en cadascuna ja havíem pogut parlar-ne en petit grup i havíem generat idees compartides. 

Segurament les paraules que envolten cada pregunta ja us aporta inforamció sobre el que vam discutir, però a continuació us destaquem els aspectes més destacats de cadascuna. 

Com podem millorar el lideratge pedagògic al centre?

  • Priortizar un clima de confiança entre tothom que treballa al centre. Tenir molt present que del desacord en poden sorgir noves idees i aquestes seran més plurals i, per tant, tothom se sentirà representat. 
  • Transparència per tal que l’equip directiu pugui detectar necessitats i establir mecanismes de suport i acompanyament. 
  • Documentació de tot allò que s’acorda i/o s’estableix. 

Com estem col.laborant i aprenent junts en una nova cultura docent?

  • Amb la docència compartida hem fet un gran pas, però ens cal diferenciar clarament aquesta metodologia del reforç i, per tant, establir clarament les bases d’aquest tipus de docència. 
  • En conseqüència, la classe magistral perd pes i cal acotar-la a aquells moments imprescindibles. 
  • Sabem que avançarem cap a una nova cultura docent perquè som un claustre amb il·lusió i emoció vers tot el que ens pugui aportar aquest programa de suport. Sabem que l’emoció és l’element indispensable per aprenendre, també pels aprenentatges que adquirim com a docents. 

Com fem de l’escola una organització que aprèn i una unitat de recerca?

  • Aprofitant al màxim i reflexionant sobre la formació externa i la participació en les diferents xarxes. 
  • Establint sistemes d’avaluació que ens permetin analitzar el que estem fent i alhora prendre mesures per a la millora contínua. 
  • Elaborant una bona diagnosi inicial que reflexteixi els punts forts i els punts febles del nostre moment actual com a centre educatiu. 

Què hem de fer que no fem i què hem de deixar de fer?

  • Més reflexió i autoavaluació de manera sistemàtica. Ens cal perdre la por a que els companys i companyes ens observin dins les aules.
  • Més escolta a l’alumnat per tal de poder copsar què els interesa i poder emocionar-los en les propostes arrel dels seus interessos. 
  • Desaccelerar: menys pes al contingut i més als processos i a les necessitats reals de cada grup i de cada infant. 
  • Desaprendre per aprendre; perpetuem algunes pràctiques docents viscudes com a alumnes o transmeses com a cultura docent.
  • TEMPS de qualitat per a la reflexió.

Com podeu llegir, són tot d’idees molt potents que ja comencen a dibuixar camí. Esperem amb ganes les següents trobades, tant del laboratori, com del nostre facilitador per tal d’anar concretant moltes d’aquestes inquietuds, pensaments i reflexions. I, evidentment, comptarem amb la vostra mirada, famílies, per anar definint el canvi que imaginem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>