CLUBS DE LECTURA MESTRES – FAMÍLIES, d’on venim?

Al setembre del 2017 vam concretar una idea que feia temps que ens rondava pel cap: impulsar un club de lectura entre mestres i famílies. Així doncs, el curs 17/18 vam inaugurar la primera edició del club.

17/18: I CLUB DE LECTURA MESTRES –  FAMÍLIES (NOVEL·LES EPISTOLARS)

Vam decidir començar amb llibres poc extensos, que tothom pogués llegir amb certa agilitat i que fossin interessants per al debat. 

Resultat d'imatges per a "adreça desconeguda llibre"" Resultat d'imatges per a "carta d'una desconeguda"" Resultat d'imatges per a "84 charing cross road""

A través de les cartes, vam acompanyar la relació epistolar entre dos amics i socis en el moment en què el nazisme es comença a estendre i vam veure com un d’ells era absorbit per les ideologies del moviment i en nom d’aquestes justifica tot tipus d’atrocitats; vam conèixer una dona obssessionada amb un home al qual escriu una carta explicant tot el que ha sentit per ell des que el va conèixer; i ens vam passejar per tot de títols que un llibreter de Londres aconsegueix trobar per a una escriptora de Nova York i vam gaudir de la relació que s’estableix entre ells.

Potser Adreça desconeguda va ser el títol que més debat i controvèrsia va generar. Vam parlar molt sobre la venjança i vam qüestionar-nos si nosaltres seríem capaços de dur-la a terme o no. També ens va impactar la capacitat de condensar en unes cartes un retrat històric tan potent. 

Estàvem tan enganxades a les tertúlites literàries que vam decidir fer-ne un més al juny. Vam triar La societat literària i de pastís de pela de patata de Guersney i ja que el tema culinari estava present, ens vam animar a fer una tertúlia – sopar.

Resultat d'imatges per a "la societat literària i de pastís de pela de patata de guernsey""

Ai! Com ens vam enamorar de l’illa i de tots els seus habitants! Ens vam emocionar comentant la integritat i la valentia de l’Elizabeth. Moltes de nosaltres vam comentar que amb més persones com ella, el món seria un lloc bastant més habitable. Vam anar resseguint tots els personatges i vam parlar de les peculiaritats de cadascun. Quin riure al final, comentant la inocència de la Isola. I, una vegada més, quants estralls pot deixar una guerra… És una lectura deliciosa que, encara que l’hagis llegit, sempre és un plaer tonrar-hi. 

 

18/19: II CLUB DE LECTURA MESTRES –  FAMÍLIES (TRAJECTES DE LECTURA)

Després de guanyar un premi a la crida Biblio(r)evolució de la Fundació Bofill, vam engegar 3 clubs de lectura paral·lels: àlbums il·lustrats, literatura juvenil i llibres escrits per dones, els dos primers oberts també als ex-alumnes. 

ÀLBUMS IL·LUSTRATS

Aquest trajecte el va apadrinar l’associació Àlbum Barcelona i va comptar amb els següents clubs:

Resultat d'imatges per a "guineu ekare""

Resultat d'imatges per a "LA CASA DE LOS ERIZOS"" Resultat d'imatges per a "LA MALETA BABULINKA""

Tots els clubs van comptar amb la presencia dels editors d’aquests títols i vam poder conèixer com és el procés d’edició i alguns secrets d’aquestes obres. Guineu va generar una conversa esplèndida sobre la condició humana; de La casa de los erizos ens va enamorar la capacitat d’abordar el tema de la guerra desde la mirada inocent i aïllada d’una colla d’eriçons; d’El banc blau ens va enamorar la seva subtilesa, la bellesa de les il·lustracions i de les històries que el banc ens regala; i La maleta ens va semblar un relat magnífic per poder fer un repàs a la història contemporània a parltr d’un objecte que sovint va rodant com és una maleta. 

JUVENIL

Aquest trajecte el va apadrinar la Biblioteca Central de Terrassa i va comptar amb els següents clubs:

Resultat d'imatges per a "sweet sixteen llibre"" Resultat d'imatges per a "el mar i la serp llibre"" Resultat d'imatges per a "mentida care santos""

Tots tres van donar molt de joc, ja que presenten temes interessants com: la segregació racial, la dictadura militar argentina i la delinqüència juvenil. Val a dir que ens vam enamorar de la Care Santos, l’escriptora de Mentida, ja que el club que vam fer amb ella va estar ple de reflexions brillants sobre l’obra i explicacions sobre el seu procés de documentació i creació del llibre, fet que ens va permetre entrar encara més a fons en el relat. Vam parlar molt de la complexitat psicològica dels personatges i vam intentar entendre’ls a tots ells a través de les seves vivències. 

LLIBRES ESCRITS PER DONES

Aquest trajecte el va apadrinar la llibreria Synusia i va comptar amb els següents clubs:

Resultat d'imatges per a "SOMRIURE DARWING"" Resultat d'imatges per a "el mar i la serp llibre"" Resultat d'imatges per a "el parentesi més llarg""

Cal destacar que també ens vam enamorar de l’escriptora Anna Maria Vilallonga, que ens va acompanyar parlant del seu llibre El somriure de Darwin i va fer que entréssim encara més en l’univers de l’obra. Ens va encomanar la seva vitalitat i entusiasme i va ser un regal poder saber com va crear als personatges, el per què del final i altres detalls del llibre. 

També vam gaudir amb l’editora d’El mar i la serp i amb l’autora d’El parèntesi més llarg, aquest últim, un recull de contes. Va ser interessant anar contrastant quin conte ens havia agradat més i saber d’on naixia l’inspiració d’alguns d’ells. 

Per tancar la temporada, tal i com vam der en la primera edició, vam fer un sopar – tertúlia i vam comentar La Retornada.

Resultat d'imatges per a "LA RETORNADA""

Va ser un llibre que ens va saccejar molt i que va fer aflorar molts sentiments de tot tipus. Vam parlar molt de les dues mares i vam intentar entendre l’univers de cadascuna per tal de valorar les seves accions a la llum de les seves vides. Ens va encantar la figura de la germana petita i ens va colpir la idea que l’autora no li posa ni nom a la protagonista; senzillament és La Retornada. 

I fins aquí la crònica dels dos primers anys. 

Com es pot deduir, totes aquestes trobades ens han ofert espais immillorables de reflexió sobre tot tipus de temes i qüestions: la condició humana, la delinqüència juvenil, la ràbia, l’amor, l’amistat, la vida al carrer, les aparences, la guerra, l’ètica, la segregació racial, la vellesa… Alhora hem pogut viatjar a altres moments històrics i ens hem apropat a vides molt diferents de la nostra. 

No podem acabar aquest repàs sense agrair intensament a tothom qui ens ha acompanyat durant aquests primers dos anys: editors i editores, bibliotecàries, autores, ex-alumnes, mestres, personal no docent i persones properes a l’escola que s’hi han volgut sumar. 

Quin goig poder compartir aquests moments amb una comunitat educativa que, a través de la literatura, pensa i repensa el món en què ens ha tocat viure. 

2 comentaris

  1. Zoraida

    Animo a tothom que tingui una mica de temps a venir … Es una experiència increïble … !!!!!!!!!
    Els llibres són fantàstics i les tertúlies més …..
    Mil gràcies per fer-nos partícips !!!!!!!!

  2. Tere

    Una estona, per deixar aparcades les preocupacions del dia a dia, i endinsar-se en històries que t’arriben al cor. I sobretot una estona per compartir.
    Així, que animeu-vos!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>