La Mona de Pasqua és un pastís que els padrins regalen als seus fillols i filloles el Dilluns de Pasqua. La tradició es deu al fet que en aquesta data se celebrava que el període de dejuni i abstinència de Quaresma s’havia acabat.
I la manera més simbòlica de fer-ho era regalant un pastís a la mainada (resulta que el mot Mona prové de la paraula d’origen àrab munna, que vol dir regal). La Mona havia de tenir tants ous com anys tenia el nen o nena.
Tradicionalment, les Mones no eren de xocolata, sinó que simplement eren un pastis amb ous durs per sobre.
Encara ara hi ha molts indrets a Catalunya on es troben les Mones tradicionals, però la majoria han evolucionat cap als pastissos que continuen tenint ous, però de xocolata. I amb els anys, els ous també s’han anat complementant o substituint per figures de xocolata que, fins i tot, es poden convertir amb creacions o obres d’art.
Això si, quasi totes mantenen unes plomes de colors i uns pollets (com si haguessin sortit dels ous) que les fa molt característiques.
Us proposem que seguiu aquesta tradició fent una mona a casa. Aquí en teniu la recepta i els passos. Esperem que us quedi ben bona i bonica. Quan ja la tingueu feta, feu-vos una foto i ens la compartiu a fotos@lamonjoia.cat. Aquest any canviarem les fotos de les classes amb les mones per les fotos de les famílies amb les mones!