Història

L’edifici de l’Escola El Roser és dels edificis més antics de la comarca i el que més bé ha suportat el pas del temps. Cal remuntar-se a l’any 1921, any que l’Ajuntament comprà els terrenys on s’havia de construir l’escola. Les obres de construcció passaren per moments delicats, fins que el 7 de juny de 1926 se’n feu la inauguració. 

El progressiu augment del cens escolar fou un problema per al consistori: les dues aules que hi havia eren insuficients per atendre tota la població escolar (manca d’espai, recursos insuficients…). Durant la dècada dels anys 30, El Poal tenia una escola unitària, una de nens i una de nenes. L’Ajuntament, conscient de la situació, sol·licità ampliar l’escola en dues unitats més, una per a cada sexe, però la Generalitat de Catalunya no ho autoritzà.

A finals de la dècada dels 60 / principis dels 70, es demana fer una remodelació de l’escola i finalment es fa l’aula de pàrvuls. A més, amb la nova llei d’Educació (LGE) es demana l’aplicació de l’ensenyament mixt a tots els cursos.

A partir del curs 92-93, l’escola passa a denominar-se Col·legi Públic El Roser. Aquest nom és escollit en honor a la festa de maig, una de les festes més antigues del poble.

Durant el curs 93-94, amb el desenvolupament de la Reforma Educativa a Primària (LOGSE) i la necessitat de disposar de professorat especialista de música, anglès i educació física per poder aplicar-la, s’estudia la possibilitat de formar una Zona Escolar Rural (ZER) integrada per les escoles: El Roser del Poal, Minyons d’Urgell de Fondarella, El Timó de Sidamon i Rufí Bedoya dels Arcs. En aquest sentit, i veient els avantatges que això pot suposar, s’aprova participar en la convocatòria del Departament d’Ensenyament.

A partir del curs 94-95, l’escola deixarà de ser un centre autònom i passarà a formar part de la ZER PLAURCÉN, denominació que significa “Pla d’Urgell Centre” ja que està situada al bell mig de la comarca i s’estableix la seu de la ZER al Poal perquè és l’escola més gran.

Amb la constitució de la ZER i també la dotació de material pedagògic i equipament informàtic per part del Departament a les ZERs, a l’escola del Poal sorgeix la necessitat de disposar d’una altra aula. Per aquest motiu es demana a l’Ajuntament l’actual aula multifuncional, situada a l’entrada central de l’edifici i a mà dreta. Aquest espai, tot i no estar comunicat amb cap aula, servirà en el futur com a sala de mestres, aula d’informàtica i també per fer desdoblaments amb els especialistes, ja que les quatre aules de l’escola estan ocupades pels alumnes i tutors de cada cicle.

Estem en època de grans canvis a l’escola, ja que amb l’aplicació de la Reforma Educativa, totes les escoles passaran a denominar-se CEIP i només impartiran Educació Infantil i Educació Primària fins a 6è. A partir del curs 96-97 i 97-98, primer els alumnes de 7è i després els de 8è, deixaran de pertànyer a l’escola per anar a l’institut de secundària a Mollerussa a cursar 1r i 2n d’ESO.

A partir de l’any 2000 s’inicien negociacions amb el Departament per construir una escola nova.

L’últim canvi que hi ha hagut a l’Escola El Roser ha sigut l’incorporació de la Llar d’Infants a la dinàmica de funcionament de l’escola. A partir del curs 16-17, els infants del Poal de més d’1 any, comencen al centre fent el primer i segon cicle d’Educació Infantil i acaben realitzant tota l’Educació Primària.

Bibliografia
– Ajuntament del Poal. “El Poal. Recull fotogràfic d’un centenari 1900-2000″. Pagès editors, 2016
– Mestre, E. i Solé, T. “Escoles i mestres de la Segona República al Pla d’Urgell“. Centre de Recerques del Pla d’Urgell “Mascançà”, 2018