Regs casolans

En Santi, de 2n d’ESO, ens explicava en el seu article al nostre web titulat Reguem@LaRibera,

El projecte que estem fent, i que va ser dissenyat per l’Almudena i la Cristina, és un treball sobre les plantes i té com a objectiu fabricar un sistema de reg casolà, és a dir, un sistema de reg amb pocs recursos i que sigui econòmic.

Aquest és un dels projectes que hem desenvolupat gràcies a la col.laboració, en el marc del programa MAGNET amb la Universitat de Barcelona.

I… Ara et toca a tu!

Us convidem a fer que en casa proveu algun d’aquests sistemes de reg amb els que els alumnes de 2n d’ESO han experimentat en el projecte Reguem@LaRibera; podeu fer adaptacions utilitzant els materials que teniu en casa… Sempre els podreu aprofitar quan marxeu de vacances

Sistema de reg per evaporació-condensació: aquest sistema també és conegut com a degoteig solar. Ha de deixar evaporar l’aigua. i ajudar-la a condensar-se perquè arribi al sòl.

És tan senzill com aprofitar la meitat inferior d’una ampolla com a recipient de l’aigua i la meitat superior d’una altra ampolla més gran o una garrafa que faci de coberta o hivernacle. Quan el sol escalfa l’aigua del recipient s’evapora i aquest vapor en refredar-se en les parets de la garrafa que cobreix el conjunt goteja i rega el sòl que té sota. Què necessitem per fer-lo?

1. Un recipient petit o la part inferior d’una ampolla ple d’aigua.

2. Una ampolla o garrafa amb un diàmetre superior al del recipient petit que ens serveix de coberta o hivernacle.

3. Que li doni una mica el sol perquè l’aigua es pugui evaporar.

 

Sistema de reg per capil·laritat: en aquest cas un cordó o tira de tela de cotó embeguda d’aigua surt del recipient o ampolla que conté l’aigua i s’introdueix en el sòl de la planta a regar, actuant com una canyeta per beure pel vegetal. El cotó farà de conductor des de l’ampolla fins al sòl i com seran tires de poc gruix hi ha la possibilitat de posar varies per alimentar diversos tests o diversos punts de la planta.

 

Sistema de reg per degoteig: consisteix a omplir una ampolla d’aigua, tancar bé amb un tap i fer-li un petit orifici amb l’ajuda d’una agulla. L’ampolla es col·loca directament boca avall a sobre de la terra de la planta, o bé penjada del revés damunt d’ella.

Depenent de la grandària de l‘orifici les ampolles es buidaran en major o menor velocitat, caldria fer una mica de proves abans per assegurar-se que no deixem la planta amb poca aigua o la inundem. També es pot posar un cargol a l’orifici i deixar-lo com dosificador.

Reguem@LaRibera i Reguem@Casa