Barcelona Ciutat Refugi

Què són les persones refugiades, desplaçades i migrants

Un refugiat o una refugiada és una persona que “a causa de fundats temors de ser perseguida per motius de raça, religió, nacionalitat, opinions polítiques, pertinença a un determinat grup social, de gènere o orientació sexual, es troba fora del país de la seva nacionalitat i no pot o, a causa d’aquests temors, no vol acollir-se a la protecció del dit país, o a l’apàtrida que, sense tenir nacionalitat i trobant-se fora del país on abans tenia la residencia habitual, pels mateixos motius no pot o, a causa d’aquests temors, no vol tornar-hi.”

Habitualment es distingeixen dos tipus de desplaçaments forcats: quan les persones es desplacen i quan es refugien:

Persona refugiada: persona que ha hagut de fugir del lloc on viu perquè la persegueixen a causa de les seves conviccions polítiques, les seves creences religioses, etcètera, i ha trobat protecció en un altre país.

Persona desplaçada interna: persona que ha hagut de fugir del lloc on viu perquè la persegueixen a causa de les seves conviccions polítiques, les seves creences religioses, orientació sexual, etcètera, i s’ha mogut per l’interior del seu estat.

A mes del que es consideren desplaçaments “forcats”, de gent que ha fugit sense voler-ho, hi ha els desplaçaments que es consideren “voluntaris”, els de les persones que emigren/immigren:

Persona migrant: Persona que canvia de país de residencia, pels motius que siguin.

De la crisi humanitària que vivim a les fronteres de la Unió Europea es poden treure poques consideracions en positiu. Però si n’hi ha alguna, es la consciència de moltes ciutats europees que tenen un paper a fer en l’acollida i integració de les persones refugiades.

Històricament les ciutats —i Barcelona no n’és una excepció— han acollit moltes persones refugiades, desplaçades internes i immigrades. També nombrosos habitants de Barcelona han hagut de deixar la ciutat per viure amb més seguretat (física, econòmica…) en un altre lloc, en el passat i també actualment.

Aquí alguns vídeos fets pels nostres alumnes fent dramatitzacions sobre els conceptes treballats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>