3. Fase d'edició

L’edició dins de la producció de pel·lícules té els següents objectius:

  • Desenvolupar la història: editar talls d’imatges i sons que seran seleccionats i muntats en un ordre concret per conduir l’acció i explicar de forma efectiva la història. Aquest és un aspecte creatiu important de la producció de pel·lícules i l’editor pren contínuament decisions sobre quines són les preses concretes que transmetran, millor que d’altres, el sentit de la pel·lícula.
  • Provocar emocions: editar les preses en un estil determinat pot emmarcar la impressió que produeix l’escena, afectant profundament al seu sentit i ambient per tal que l’audiència reaccioni. El ritme de l’edició pot afavorir o trencar la tensió. Per exemple, una escena d’un xoc de cotxes o d’acció ha de ser editada gairebé sempre amb preses curtes, mentre que una escena romàntica ha de ser editada amb preses llargues i lentes.
  • Controlar el temps: cal decidir l’edició del ritme i el temps de la pel·lícula i la forma amb la qual es mostra la narració. L’ordre i el muntatge de les preses es pot fer servir per condensar el temps o trencar la història mitjançant salts endavant o enrere.
  • Establir el punt de vista: editar des de diferents punts de vista provoca a l’audiència identificar-se amb personatges concrets. Quan s’edita amb aquest propòsit, cal pensar quin punt de vista del personatge és el més representatiu. Quin personatge es veu més? Quin personatge surt en les preses properes?